Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ūkio banko administratorius parduoda verslo grupę Bosnijoje ir Hercegovinoje

Bankrutavusio Ūkio banko administratoriaus pasamdyti patarėjai pradėjo 78,42 mln. eurų (270,76 mln. litų) vertės grupę įmonių Bosnijoje ir Hercegovinoje valdančios įmonės „Birač Europe“ skolų portfelio pardavimo procesą.
Ūkio bankas
Ūkio bankas / BFL nuotr.

Potencialius investuotojus pardavėjas informuos tiek tiesiogiai, tiek skelbiant kvietimus teikti siūlymus regiono bei tarptautinėje žiniasklaidoje. Pirminių pasiūlymų tikimasi sulaukti iki rugsėjo 19 dienos.

Potencialus investuotojas, pasiūlęs didžiausią kainą ir įsigijęs kreditorinius įsipareigojimus, galėtų siekti juos kapitalizuoti ir įgyti grupės veiklos kontrolę arba realizuoti už skolas įkeistą turtą.

Buitiškai kalbant, renkamės žvirblį rankoje, o ne briedį girioje, - sako G.Adomonis.

„Bosnijoje ir Hercegovinoje su Ūkio banku susijusių įmonių ir asmenų valdytas turtas yra įdomus ir perspektyvus verslo požiūriu, tačiau, kaip ir kiti šių verslininkų projektai, yra aplipęs juridinėmis problemomis, skolomis ir painiais ofšorinių įmonių voratinkliais. Siekdami efektyviai naudoti Ūkio banko resursus ir išvengti kreditorių lėšų investavimo į sudėtingą verslo pertvarkymo ir realizavimo procesą, nusprendėme pradėti skolų portfelio pardavimo procesą ir, jei sulauksime ekonomiškai pagrįstų investuotojų pasiūlymų, Ūkio banko kreditorių komitetui siūlysime pritarti tokiam sandoriui. Buitiškai kalbant, renkamės žvirblį rankoje, o ne briedį girioje“, - sakė Ūkio banko bankroto administratorius Gintaras Adomonis.

„Birač Europe” yra turto valdymo bendrovė, kontroliuojanti vieną didžiausių Bosnijos ir Hercegovinos verslo grupių. Grupė yra viena didžiausių aliuminio žaliavos (molžemio) gamintojų Vidurio ir Rytų Europoje. Ji taip pat gamina hidratą, ceolitą ir natrio silikatą. Grupės gamybos pajėgumas siekia 600 tūkst. tonų molžemio ir ceolito per metus.

Grupę sudaro pagrindinė gamybos bendrovė „Alumina d.o.o.”, boksitų gamybos bendrovė „RB Srebrenica a.d.“ bei antrinės įmonės „Mehanika d.o.o.“ ir „Alusil d.o.o.“. Šiuo metu grupė veikia išnaudodama apie 50-60 proc. gamybos pajėgumo. Jos metinė pajamų apimtis siekia 291 mln. litų.

Kreditorinis reikalavimas yra užtikrintas šių bendrovių akcijomis, įmonių hipoteka, ilgalaikiu bei trumpalaikiu turtu, bei bendrovių „Birač Europe“ ir „Birač-Energo d.o.o.“ akcijomis. Užtikrinimo priemonių galiojimo grupės įmonės nepripažįsta ir jas ginčija teismuose.

„Ūkio bankas yra pagrindinis grupės kreditorius, tačiau pats bankrutavęs jis negali būti nei geras savininkas, nei geras partneris. Suprasdami, kad grupė yra labai svarbi Bosnijai ir Hercegovinai, tikimės profesionalaus ir finansiškai tvirto investuotojo, kuris užtikrintų bendrovių veiklą bei perspektyvas“, - pridūrė G.Adomonis.

Suprasdami, kad grupė yra labai svarbi Bosnijai ir Hercegovinai, tikimės profesionalaus ir finansiškai tvirto investuotojo, kuris užtikrintų bendrovių veiklą bei perspektyvas, - sako G.Adomonis.

Tarptautinė investuotojų paieška patikėta Lietuvos investicinės bankininkystės paslaugų bendrovei „Alpha Advisors“. Patarėjai organizuos viešą pardavimo procesą, įvertins ir atrinks siūlymus.

Bendra bankrutuojančio Ūkio banko kreditorių finansinių reikalavimų suma siekia 1 582 119 008 litus.

Kauno apygardos teismas bankroto bylą Ūkio bankui iškėlė 2013 metų gegužės 2 dieną. Nutartis įsiteisėjo birželio 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius