Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uosto bendrovės nepatenkintos nauja žemės nuomos tvarka

Nepavykus Europos Komisijos (EK) įtikinti, kad dėl unikalios valstybinio ir privataus kapitalo sinergijos Klaipėdos uostas nusipelno žemės nuomos konkursų tvarkos išimčių, uosto senbuviai greičiausiai neteks turėtos teisės be konkurso nuomoti žemę, jei joje yra įgiję pastatų ar struktūrų, rašo „Verslo žinios“.
Klaipėdos uostas
Klaipėdos uostas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidento Vaidoto Šileikos teigimu, pagal EK raginimus pakeitus tvarką, pagal kurią uosto žemės nuomininkas turi teisę be konkurso nuomoti žemę, jei joje yra įgijęs pastatų ar struktūrų, privačios bendrovės nebematytų tikslo investuoti, nes keičiantis žemės nuomininkams neturėtų aiškių garantijų, kas bus su jų sukurtu turtu, ar bus tinkamai už jį atlyginta, o tai stabdytų uosto plėtrą.

„Iš mūsų padarė bandomuosius triušius, ir nežinau, kuo tai baigsis. EK visiškai neatsižvelgė į Lietuvos aktualijas, kad, skirtingai nei Europoje, mums niekas neišnuomojo paruoštų žemės plotų, mes patys supirkome senus statinius. Mūsų visiškai skirtinga tvarka, skirtinga istorija. Didžioji uosto dalis yra tam tikromis sąlygomis privatizuota, sumokėti pinigai privatizacijos metu, o dabar į viską žiūrima mechaniškai“, – piktinasi Birių krovinių terminalo generalinis direktorius Vidmantas Dambrauskas.

BNS jau rašė, kad EK pareiškus, jog Klaipėdos uoste sudaromos nevienodos sąlygos vietos ir užsienio investuotojams išsinuomoti žemę, Vyriausybė balandžio viduryje pakeitė uosto žemės nuomos tvarką. Seimui pateikto siūlymo esmė yra, kad pasibaigus nuomos sutarčiai, žemė nuomojama atviru, viešu konkursu. Jeigu buvęs savininkas nedalyvavo konkurse arba laimėjo kitas juridinis asmuo, jis privalo sukurtą turtą išpirkti rinkos verte.

Pakeitus įstatymą, nebeliktų nuostatos, jog be konkurso uostežemę gali išsinuomoti tik tos bendrovės, kurioms priklauso pastatai, tačiau jiems išnuomojami tik tiesioginei jų paskirčiai reikalingi žemės plotai.

Nuomonę, jog Klaipėdos uostesudaromos nevienodos sąlygos verslui išsinuomoti žemę, EK pateikė pernai lapkritį, o pirmą kartą pakeisti Klaipėdosjūrų uostoįstatymą Komisija nurodė dar 2011 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius