Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valdantieji nusitaikė į alkoholio prekybos laiko, amžiaus ir reklamos draudimus, A.Širinskienė tam pagrindo nemato

Valdantieji ketvirtadienį pavakare pirmą kartą susirinko į darbo grupę aptarti, kokius buvusios valdžios įvestus alkoholio vartojimo apribojimus reikėtų atšaukti. Kol kas bendrai sutariama koreguoti prekybos laiką, mažinti įsigijimo amžiaus ribą iki 18 metų ir daryti korekcijas reklamos draudime. Įstatymų projektai Seimą galėtų pasiekti jau šį pavasarį.

Apie visa tai kalbėjomės laidoje „Versus“ su Seimo vicepirmininku, Laisvės partijos atstovu Vytautu Mitalu bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos nare Agne Širinskiene.

V.Mitalas pranešė, kad darbo grupėje sutariama mažinti amžiaus cenzą alkoholiui įsigyti iki 18 metų. Prieš keletą metų valdančiųjų „valstiečių“ iniciatyva ši riba buvo padidinta iki 20 metų.

Tikrai man atrodo sekmadienio 15 valandos klausimas daug kam yra tapęs šypseną keliančiu objektu, visiškai nesprendžiančiu esminės problemos.

Taip pat jis sakė, kad svarstoma keisti prekybos alkoholiu laiko ribojimus, o ypač peržvelgti sprendimą alkoholiu sekmadieniais prekiauti iki 15 valandos.

„Tikrai man atrodo sekmadienio 15 valandos klausimas daug kam yra tapęs šypseną keliančiu objektu, visiškai nesprendžiančiu esminės problemos“, – laidoje sakė parlamentaras.

Anot jo, svarstoma ir naikinti dalį alkoholio reklamos apribojimų, kad gamintojai galėtų, pavyzdžiui, teikti informaciją apie produkto gamybos būdą, gėrimo aspektus, skatinti saikingo vartojimo kultūrą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Taip pat diskutuojama dėl to, ar nevertėtų savivaldybėms palikti teisės nuspręsti, kokiose viešose vietose kokiu metu galima prekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Manau, kad šie pakeitimai galėtų sudaryti prielaidas saikingo vartojimo kultūrai Lietuvoje“, – kalbėjo V.Mitalas.

Jo teigimu, valdantieji darbo grupėje dėl galutinių pokyčių galėtų apsispręsti per mėnesį, o tada aptartų, ar jiems aptarti reikalingos papildomos diskusijos su ekspertais. Projektas, anot politiko, Seimą galėtų pasiekti artėjančioje pavasario sesijoje.

Įtaria pasidavus verslo įtakai

Dabar opozicijoje dirbančių „valstiečių“ atstovė A.Širinskienė įvestiems ribojimams atšaukti nemato pagrindo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Jarutis, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Jarutis, Agnė Širinskienė, Ramūnas Karbauskis

Pasak jos, statistika įrodo, kad ribojimai palankiai veikia visuomenės sveikatą – sumažėjo žmonių mirštamumas tiek nuo apsinuodijimų alkoholiu, tiek nuo kepenų cirozės ar alkoholinės psichozės.

„Tie skaičiai yra pakankamai procentaliai įspūdingi“, – sakė politikė.

Anot Seimo narės, Pasaulio sveikatos organizacija per pastaruosius metus ne kartą yra pabrėžusi Lietuvos rezultatus gerinant visuomenės sveikatą ir mažinant alkoholio vartojimą.

Jos teigimu, sociologinės apklausos irgi rodo, kad žmonės vis palankiau vertina ribojimus ir yra vis labiau patenkinti pokyčiais jų gyvenamojoje aplinkoje.

„Šie duomenys, kada juos matai, iš karto kelia klausimą, ar turi būti keičiamas įstatymas“, – tvirtino A.Širinskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Parlamentarė svarstė, kad galbūt valdančiųjų pozicijai švelninti ribojimus įtakos turi ir verslo interesai: „Manęs visiškai nestebintų, žinant kai kuriuos vykstančius ikiteisminius tyrimus ar bylas“.

V.Mitalas tikino, kad alkoholio vartojimas Lietuvoje mažėjo dar iki „valstiečiams“ ateinant į valdžią, o statistika dėl mirštamumo nuo alkoholio sukeltų ligų yra nevienareikšmiška.

Jis taip pat pabrėžia, kad ketinama keisti tuos ribojimus, kurie neliečia žmonių, turinčių problemų su besaikiu alkoholio vartojimu.

Sakyti, kad alkoholio psichozių statistika yra nevienareikšmika, švelniai tariant, yra keista, nes alkoholinės psichozės gali atsirasti tik vieninteliu atveju – kai yra vartojamas alkoholis.

„Turime turėti Lietuvoje tokius alkoholio ribojimus, kurie veikia, bet, atsiprašau, someljė festivaliuose ieškoti priklausomybių tiesiog nėra pagrindo“, – kalbėjo Seimo vicepirmininkas.

„Tai ir atveria būtinybę ieškoti, kur tas aukso vidurys“, – pridūrė jis.

Darbo grupėje – tik valdantieji

A.Širinskienė tvirtino, kad „valstiečių“ iniciatyva įvesti apribojimai dėl prekybos alkoholiu laiko ir amžiaus cenzo buvo konceptualūs ir tikrai veikia.

„Sakyti, kad alkoholio psichozių statistika yra nevienareikšmika, švelniai tariant, yra keista, nes alkoholinės psichozės gali atsirasti tik vieninteliu atveju – kai yra vartojamas alkoholis“, – sakė ji.

Kita dalis ribojimų, Seimo narės teigimu, buvo sąmoningai nukreipti ne į „pačius didžiausius alkoholikus, bet į tam tikros kultūros kūrimą“.

123RF.com nuotr./Alkoholizmas
123RF.com nuotr./Alkoholizmas

Pasak jos, įvedus, pavyzdžiui, reklamos draudimą Lietuvoje išaugo prekyba nealkoholiniu vynu ir alumi, ypač tarp jaunimo.

A.Širinskienė taip pat priekaištavo, kad į darbo grupę nėra įtraukti ne tik ekspertai, bet ir opozicija.

„Panašu, kad šita darbo grupė yra dar vienas valdančiųjų iškreipto demokratijos suvokimo pavyzdys“, – kalbėjo parlamentarė.

„Kolegei Agnei Širinskienei norėčiau pasakyti, kad visi diskusijų instrumentai Seime, manau, neabejotinai bus išnaudojami diskutuojant apie Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kad ir kokie būtų pakeitimai“, – patikino V.Mitalas.

Laidos „Versus“ įrašą galite pamatyti čia:

VIDEO: Pirmos konkrečios žinios dėl alkoholio draudimų naikinimo: ko bus atsisakyta?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius