Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Viasat“ Baltijos šalių vadovas J.Leppänenas: Lietuva negali uždrausti Rusijos propagandinių kanalų

Johannesas Leppänenas „Viasat“ padaliniui Baltijos valstybėse vadovauja dar tik tris savaites. Jis pasakojo norintis suprasti visuomenės diskusiją ir nuotaikas dėl propagandinių Rusijos kanalų. „Viasat“ vadovas atskleidė, kad Lietuva pati niekaip negali uždrausti jiems transliuoti Rusijos televizijos.
Johannes Leppanen
Johannes Leppanen / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Gegužę Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl „Viasat“ Lietuvoje retransliuojamų rusiškų propagandinių televizijų – „NTV Mir Lithuania“ ir RTR.  Lietuvos radijo ir televizijos komisija buvo laikinai uždraudusi šių kanalų transliavimą, tačiau „Viasat“ tokiam sprendimui nepakluso. 

J. Leppänenas antradienį žurnalistams aiškino, kad Lietuva neturi teisės uždrausti „Viasat“ transliuoti „NTV Mir“ ir RTR. „NTV Mir Lithuania“ licencija yra išduota Didžiojoje Britanijoje, o RTR – Švedijoje. Europos Sąjungoje veikia „kilmės šalies“ principas – tai yra, kanalo transliaciją gali uždrausti tik valstybė, kurioje jam yra išduota licencija. Vadinasi, „NTV Mir Lithuania“ gali uždrausti tik Didžioji Britanija, o RTR – Švedija.

J.Leppänenas sakė artimiausiu metu susitiksiantis su Lietuvos radijo ir televizijos komisija ir paaiškinsiantis, kaip galima būtų uždrausti Rusijos propagandą.

Jei reikės, išjungs rusiškus kanalus

Yra ir kitas būdas uždrausti Kremliaus propagandą.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė neseniai pasiūlė Visuomenės informavimo įstatymo pataisas, kuriomis numatoma, kad 90 proc. Lietuvoje retransliuojamų kanalų turėtų būti Europos Sąjungos kalbomis. Tai reiškia, kad Lietuvoje sumažėtų Rusijos propagandos.

„Viasat“ vadovas aiškino, kad didelės įtakos verslui tai nepadarys, nes Lietuvoje tik apie 15 proc. kanalų yra transliuojami ne ES kalbomis (daugiausia rusų).

J.Leppänenas sakė, kad įmonė dabar nagrinėja įstatymo pataisas. Jeigu jos bus priimtos, „Viasat“ privalės išjungti rusiškus kanalus, tačiau toks įstatymas greičiausiai prieštaraus Europos Sąjungos teisei, kuri dabar sako, kad kanalą gali uždrausti tik valstybės, kurioje išduota licencija televizijai, institucijos.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Johannes Leppanen
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Johannes Leppanen

Jeigu Lietuva sutartų su Didžiąja Britanija ir Švedija dėl „NTV Mir“ ir RTR transliacijos nutraukimo, galima būtų šiuos kanalus uždrausti tik Lietuvoje – tai yra, kitos valstybės ir toliau galėtų matyti rusiškus kanalus.

Tačiau „Viasat“ pažadėjo laikytis Lietuvos įstatymų – jei rusiškų kanalų transliacija bus uždrausta ir įstatymo taikymas bus privalomas ir „Viasat“, bendrovė jų ir netransliuos.

Ukrainai, nekaustomai ES teisės, pavyko uždrausti keturis propagandinius Rusijos kanalus, kuriuos retransliavo „Viasat“ – NTV, RTR, „Russia 24“ ir Pirmą kanalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius