Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus atliekų versle – keisti sandoriai: miesto valdžios padedama valstybinė įmonė įteisino ir nusipirko pastatus, kurių nėra

Komunalinių atliekų mechaninio biologinio apdorojimo (MBA) įrenginių planavimas Vilniaus mieste sukėlė jau ne vieną skandalą, o kai kuriems su projektu susijusiems asmenims baigėsi teistumu. Tačiau tai netrukdo jiems toliau užimti aukštas pareigas ir bandyti daryti įtaką Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo sistemos sprendimams. Vienas tokių – Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centro (VAATC) direktoriaus pavaduotojas Osvaldas Markevičius.
Osvaldas Markevičius (dešinėje) su buvusiu aplinkos ministru Gediminu Kazlausku (viduryje) ir Vilniaus meru Artūru Zuoku
Osvaldas Markevičius (dešinėje) su buvusiu aplinkos ministru Gediminu Kazlausku (viduryje) ir Vilniaus meru Artūru Zuoku / BFL/Tomio Lukšio nuotr.

Vos Vilniaus valdančiosios daugumos 2013 metų rudenį nesuskaldęs BMA įrenginių projektas neišbrenda iš skandalų. Pernai skelbta, kad jo pabaigą norėjęs nulemti pats sostinės meras Artūras Zuokas, dėl ko jam teko rimtai susiremti su savo pavaduotoju Jonu Pinskumi.

Projekto laimėtojas paaiškėjo, sutartis buvo pasirašyta, bet prieš kurį laiką apie projektą priminė kita istorija.

Atskyrė dalį sklypo

Šis sklypas buvo įteisintas Registrų centre kaip teritorija su statiniais, kurių čia paprasčiausiai nėra. 

MBA įrenginiai turėtų būti pastatyti Vilniaus pakraštyje, Jočionių g. 13. Šalia visą miestą šiluma aprūpinančios „Vilniaus energijos“. Specialiai įrenginiams nuspręsta iš didžiulės, per 80 ha ploto, teritorijos išskirti apie 40 ha sklypą.

Atrodytų, normalu – naujas įrenginys turėtų stovėti atskirame sklype. Tačiau kaip tik šis procesas patraukė teisėsaugos dėmesį.

Išaiškėjo, kad šis sklypas buvo įteisintas Registrų centre kaip teritorija su statiniais, kurių čia paprasčiausiai nėra. Tuomet VAATC pasirašė sutartį su „Vilniaus šilumos tinklais“, pagal kurią už 3 mln. Lt įsipareigojo įsigyti tuos statinius.

Apie milijoną litų VAATC jau sumokėjo „Vilniaus šilumos tinklams“, tačiau likusios dalies mokėti neketina, nes jokių pastatų sklype nėra, tą jau nustatė teismas – dokumentai buvo suklastoti ir jais remiantis šie tariami statiniai įregistruoti. O nagus čia prikišo tiek VAATC vadovai, tiek savivaldybės aukšti valdininkai.

O.Markevičiui skirta 15,6 tūkst. Lt bauda

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą, kad VAATC direktoriaus pavaduotojas O.Markevičius pripažintas kaltu net pagal kelis Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl bendrininkavimo, veikimo bendrininkų grupėje ir dokumentų klastojimo.

O.Markevičiui teismas skyrė galutinę bausmę – 180 MGL (23 400 Lt) baudą, ją sumažindamas trečdaliu – iki 120 MGL (15 600 Lt).

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./BMA įrenginius norima pastatyti tam, kad mažiau atliekų keliautų į Kazokiškių sąvartyną
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./BMA įrenginius norima pastatyti tam, kad mažiau atliekų keliautų į Kazokiškių sąvartyną

Pagal tuos pačius straipsnius nuteistas ir kadastrinius bei geodezinius matavimus atliekančios bendrovės „Kagema“ direktorius Jonas Varnas, jam skirta taip pat 120 MGL (15 600 Lt) dydžio bauda.

Byloje figūruoja ir Vilniaus miesto administracijos direktoriaus pavaduotojo Jono Urbanavičiaus bei savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojos Raimondos Rudukienės pavardės.

Tačiau jie teismo sprendimo dar laukia, kadangi jų veika nagrinėjama atskirai. Vilniaus savivaldybė situacijos nekomentuoja: „Šiuo metu nėra priimti teismo sprendimai dėl minėtų asmenų, kol vyksta byla, savivaldybė negali komentuoti. Kai bus teismo sprendimas, tada ir bus sprendžiama.“

O.Markevičius taip pat nepanoro komentuoti susidariusios situacijos.

Nori atleisti

Jis dirbti, pasirašinėti dokumentus paprasčiausiai neturi teisės. Informavau vicemerą J.Pinskų, kuris kuruoja mūsų įmonę, ir valdybos pirmininką Valdą Klimantavičių. Klausiau jų, ką man daryti. Man atsakyta veikti pagal įstatymą, tai aš ir veikiu pagal įstatymą, –aiškino B.Pavilanskas.

Dabartinis VAATC direktorius, pareigas einantis keturis mėnesius, Bronius Pavilanskas tvirtina, kad O.Markevičius privalėtų įmonėje nebedirbti.

Pagal teismo sprendimą eiti savo pareigų (O.Markevičius šiuo metu yra ne VAATC direktoriaus pavaduotojas, o Gamybinio proceso tarnybos vadovas) jis negali. Tačiau ir trauktis nenori – nedarbingumo lapelį turintis O.Markevičius pagrasino VAATC paduoti į teismą, jeigu bus atleistas.

„Jis neturi teisės dirbti ir pasirašinėti dokumentų. Informavau vicemerą J.Pinskų, kuris kuruoja mūsų įmonę, ir valdybos pirmininką Valdą Klimantavičių. Klausiau jų, ką man daryti. Man atsakyta veikti pagal įstatymą, tai aš ir veikiu pagal įstatymą“, – savo sprendimą atleisti O.Markevičių aiškino B.Pavilanskas, neslėpdamas, kad VAATC vykdo didelius ir brangius projektus, tad čia turi dirbti pasitikėjimą keliantys, o ne už dokumentų klastojimą teisti darbuotojai.

VAATC priklauso visoms aštuonioms Vilniaus apskrities savivaldybėms – Vilniaus miesto ir rajono, Trakų, Elektrėnų, Širvintų, Švenčionių, Ukmergės ir Šalčininkų. Didžiausia akcininkė, turinti 74 proc. akcijų, yra Vilniaus miesto savivaldybė.

Statyti BMA įrenginius norėjo ne viena bendrovė – „Prime Capital“, Ispanijos įmonė „Hera Tratesa“, bendrovės „Požeminiai darbai“, „Energesman“, „Groslita“, „Manfula“ ir „LitCon“, tačiau šeši dalyviai iš konkurso buvo pašalinti ir liko tik „Energesman“, su kuria VAATC pernai rugsėjį pasirašė sutartį. MBA Vilniaus pakraštyje turi atsirasti iki 2015 metų rugsėjo, bendra projekto vertė siekia beveik 120 mln. Lt.

Kol kas statybos nėra prasidėjusios, bet Nacionalinė žemės tarnyba jau patvirtino sklypo nuomos dokumentus, laukiama, kada Registrų centras pagal teismos sprendimą leistų išregistruoti neteisėtai įregistruotus mistinius statinius šiame sklype. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius