Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virš „Toksikos“ pakibo korupcijos šešėlis?

Šiaulių rajone statomo „Toksikos“ pavojingų atliekų deginimo įrenginio peripetijos pirmadienį buvo perduotos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių skyriui. Įtariama, kad siekiant užbaigti šį įrenginį vykdoma korupcija. Dėl šios problemos šią savaitę turėtų vykti diskusija Seime, atkreipti dėmesį raginami ir Šiaulių miesto bei rajono tarybų nariai.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kreipėsi į STT

Praėjusį pirmadienį STT Šiaulių skyriui buvo perduotas kreipimasis dėl UAB „Toksika“ veiklos vykdant pavojingų atliekų deginimo įrenginio statybą. Medžiagą pareigūnams perdavė įtarimų turintis buvęs „Toksika“ direktorius Ramūnas Peciulevičius. Jis bendrovei buvo paskirtas vadovauti apie 2011 metus, kaip tik tuo laiku, kai įrenginys buvo baigtas statyti, tačiau iškilus įtarimams, kad įrenginys neatitinka pirkimo sąlygų, įrenginio priėmimas užstrigo iki šiol. R.Peciulevičius pasitraukė matydamas, kad bendrovės valdyba nepaiso jo nuomonės ir nebando ištaisyti įrenginio trūkumų.

„Manau, jog planuojami pavojingų atliekų deginimo įrenginio pakeitimai, galimai, proteguoja Rangovo finansinius interesus, o jų įteisinimas, galimai, atitiktų korupcinės veikos, pasireiškiančios piktnaudžiavimu tarnyba, tarnybos pareigų neatlikimu ir protekcionizmu, požymius. Pažymėtina, kad viešųjų pirkimų ir sutarčių vykdymo skaidrumas ir teisėtumas yra esminis reikalavimas, vykdant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus“, – savo kreipimesi į STT pažymi R.Peciulevičius.

FNTT prieš keletą metų buvo pradėjusi tyrimą dėl ankstesnės „Toksika“ valdybos veiksmų, tačiau iki šiol tyrimas nėra baigtas.

Buvęs FNTT vadovas išskubėjo

R.Peciulevičius pirmadienį lankėsi Šiauliuose, kur vykusios Šiaulių krašto bičiulių parlamentinės grupės susitikime kreipėsi į politikus bei išdėstė savo nuomonę bei galimus įtarimus. Seimo nariai pažymėjo, kad dėl šio klausimo numatyta šią savaitę diskutuoti Seime ir į šią diskusiją bus kviečiamas pasisakyti R.Peciulevičius.

Šiauliuose vykusios diskusijos metu dalyvavo ir Vitalijus Gailius, buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovas, parlamentinės grupės narys. FNTT prieš keletą metų buvo pradėjusi tyrimą dėl ankstesnės „Toksika“ valdybos veiksmų, tačiau iki šiol tyrimas nėra baigtas. V.Gailius į R.Peciulevičiaus pasisakymą reagavo skubėdamas ir atsakė, kad vyksta tyrimas, kiekviena medžiaga yra pridedama. Dienraščio „Šiaulių naujienos“ žurnalistui prašant pakomentuoti plačiau, V.Gailius nuo komentarų susilaikė ir išskubėjo iš salės.

Įžvelgia neatitikimus

R.Peciulevičius dienraščiui „Šiaulių naujienos“ anksčiau teigė, kad rugsėjo viduryje buvo pristatyta Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaita, kurią užsakė pati „Toksika“. Jis pats kaip pilietis pateikė pastabas ir motyvuotus pasiūlymus. Pagal įstatymus, PAV rengėjai ataskaitą turėtų dar kartą pristatyti visuomenei ir tai bus paskutinė galimybė šiauliečiams ir rajono gyventojams išsakyti savo nuomonę dėl jų pašonėje statomo įrenginio. R.Peciulevičiaus teigimu, nors nepriklausomi ekspertai užfiksavo didesnius išmetamų teršalų kiekius nei jie turėtų būti, bet įrenginio taisyti neskubama, o atsakingos institucijos užėmusios „stručio poziciją“.

„Mano nuomone, tai elementari korupcija, kurios nepastebi nei Viešųjų pirkimų tarnyba, nei FNTT, nei STT, nei politikai Seime“, – teigė R. Peciulevičius.

„Mano nuomone, tai elementari korupcija, kurios nepastebi nei Viešųjų pirkimų tarnyba, nei FNTT, nei STT, nei politikai Seime. Pagrindinis klausimas lieka neatsakytas, kodėl sumokėjus visus pinigus ir gavus ne tą produktą nėra reikalaujama ištaisyti trūkumus, bet nutarta pakeisti įrenginio pirkimo sąlygas ir priimti įrenginį tokį, kuris buvo pripažintas kaip netinkamas. Mano nuomone, siekiama apsaugoti, kad rangovas neišleistų daugiau pinigų. O tą, mano supratimu, šiandien draudžia įstatymas. Jeigu viskas yra tvarkoje, institucijos tai turėtų pasakyti garsiai ir nuraminti visuomenę. Bet jeigu nėra tvarkoje, neturėtų leisti tyliai tą daryti“, – teigė R.Peciulevičius.

Nieko įtartino nemato

Tačiau įdomu ir tai, kad nieko įtartino nemato Šiaulių rajono valdžia, kuri turi rūpintis gyventojų ateitimi. Neseniai pavojingų atliekų deginimo įrenginį aplankęs Šiaulių rajono meras Algimantas Gaubas išplatintame pranešime tikina, kad jis esąs ramus – teršalai į aplinką nebus išmetami. Redakcijai pasiteiravus mero, kaip jis vertina išsakytą nuogąstavimą, kad įrenginio trūkumai gali būti neištaisyti ir bus keičiami tik aplinkosaugos reikalavimai, A.Gaubas pakartojo tą pačią nuomonę.

R.Peciulevičius sako, kad kol kas didesnį aktyvumą pastebi iš Šiaulių miesto tarybos pusės, nors, jo nuomone, turėtų būti atvirkščiai – aktyviau turėtų veikti rajono politikai. Šiaulių miesto tarybos narys Artūras Visockas sako, jog bet kokia kaina kartu su R. Peciulevičiumi sieks, kad įtarimai būtų išsklaidyti. „Kodėl valstybė ir konkrečiai Šiauliai turi kentėti dėl galimai netinkamai dirbusio rangovo?“ – retorišką klausimą kelia A.Visockas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius