-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 05 /07:41

„VP grupės“ akcininkų karuose prieš Nerijų Numavičių stoja brolis ir tėvas

Žilvino Marcinkevičiaus planai parduoti savo akcijas didžiausio „VP grupės“ akcininko Nerijaus Numavičiaus valdomai įmonei gali žlugti. Į teismą prašydami sustabdyti sandorį kreipėsi ne tik su N.Numavičiumi kariaujantys smulkieji akcininkai Mindaugas ir Gintaras Marcinkevičiai, bet ir brolis Julius bei tėvas Vladislovas Numavičiai.
Nerijus Numavičius
Nerijus Numavičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Smulkiesiems akcininkams daug klausimų sukėlė sandorio suma ir kitos sutarties sudarymo aplinkybės. Pasak jų, 169 mln. eurų suma, apie kurią buvo skelbiama viešojoje erdvėje, yra gerokai mažiau nei buhalterinė Ž.Marcinkevičiaus valdomų įmonių akcijų vertė. G.Marcinkevičius teismui nurodė iš savo brolio Žilvino girdėjęs prisipažinimą, kad ši sutartis yra tik akių dūmimas. Klausimų kyla ir dėl to, iš kur bus paimti pinigai Ž.Marcinkevičiui sumokėti.

Įtaria slaptus susitarimus

Žvelgiant iš verslo pusės, nerandu jokių argumentų, kodėl kaina yra tokia maža, – teigė J.Numavičius.

„Tai nėra ekonominis sandoris, tai pirmiausia socialinis ir tik po to – ekonominis sandoris“, – prieš mėnesį kalbėjo Ž.Marcinkevičius. Pasak jo, sudarant šį sandorį abiem pusėms buvo svarbiausia ne pinigai.

Tokie jo žodžiai ir altruizmas neįtikino verslo partnerių. „Oficialius įmonių duomenis vertinant pačiu konservatyviausiu būdu ir remiantis vien tik buhalterine akcijų verte, pardavimo kaina turėtų būti ne 169, o mažiausiai 263 mln. eurų. Jei akcijas vertintume rinkos kaina, tai sandorio suma turėtų siekti maždaug 560 mln. eurų. Akivaizdu, kad ir vėl manipuliuojama pardavimo kainomis siekiant išvengti mokesčių“, – 15min teigė M.Marcinkevičius.

ELTA nuotr./Julius Numavičius
ELTA nuotr./Julius Numavičius

Teisme šį sandorį stabdyti prašo ne tik Ž.Marcinkevičiaus broliai, bet ir N.Numavičiaus brolis bei tėvas.

„Žvelgiant iš verslo pusės, nerandu jokių argumentų, kodėl kaina yra tokia maža. Nemanau, kad tai yra reali rinkos kaina. Kai sudaromi ne ekonominiai, o socialiniai sandoriai, tai vien šitas faktas rodo, kad kažkas yra ne taip“, – 15min teigė šiuo metu JAV gyvenantis J.Numavičius.

Šios pozicijos laikosi ir kiti smulkieji akcininkai. G.Marcinkevičius savo atsiliepime teismui nurodė, kad susitikimo su Ž.Marcinkevičiumi metu išgirdo daugiau keistų detalių:

„Ž.Marcinkevičius teigė, kad, be įprastinių tokiems sandoriams dokumentų, yra pasirašęs ir kitų slaptų, jo žodžiais, „kvailų“ dokumentų, kurie yra skirti pridengti kitus, tiesiogiai su akcijų pardavimu nesusijusius įsipareigojimus.

Anot Ž.Marcinkevičiaus, šis sandoris yra vienas iš N.Numavičiaus taktinės kovos su M.Marcinkevičiumi žingsnių, kurio tikslas yra ne tik tęsti grupės įmonių kontrolės koncentraciją, bet ir „apkvailinti“ M.Marcinkevičių bei padėti N.Numavičiui išvengti jam nepalankių teismų sprendimų vykstančiuose teisminiuose ginčuose.“

Iš kurs ims pinigus?

Paklaustas, kokiais pinigais grupės įmonių akcijų pirkėjas „Bertona Holdings Limited“ ketina apmokėti akcijų kainą, Ž.Marcinkevičius patvirtino, kad N.Numavičiaus kontrolėn pereinančių akcijų kaina bus apmokėta grupės įmonių lėšomis. Kitaip tariant, N.Numavičiaus, V.Numavičiaus, Igno Staškevičiaus, Mindaugo Bagdonavičiaus, M.Marcinkevičiaus ir G.Marcinkevičiaus pinigais, nurodoma teismui pateiktuose dokumentuose.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Marcinkevičius su žmona
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Žilvinas Marcinkevičius

Ten pat rašoma, kad, Ž.Marcinkevičiaus žodžiais, skirtingai nei nurodoma viešuose pranešimuose žiniasklaidai, jo sandoris su N.Numavičiumi ir „Bertona Holdings Limited“ nėra „socialinis“, jis yra grynai ekonominis sandoris, kurio dalis įsipareigojimų yra nutylimi, siekiant pridengti tikruosius šalių ketinimus ir jų interesus. „Bertona Holdings Limited“ priklauso N.Numavičiui.

„M.Marcinkevičiaus buvau patrauktas į teismą kaip atsakovas ir tai rodo, kad VP dešimtukas dar nėra sugriautas. Kol visi nesusėsime prie stalo ir nesusitarsim, kaip visiems tinkamomis sąlygomis išsiskirti, tol nieko nebus. Beje, anksčiau galiojo žodinis susitarimas, kad būtent taip ir turėtume elgtis. Sandoris turi būti stabdomas, kol nėra pagrindinis akcininkų susitarimas įvykdytas“, – situaciją aiškino J.Numavičius.

Paklaustas, ar tai iš viso įmanoma, žinant, kokie įtempti „VP grupės“ akcininkų santykiai, jis teigė: „Manau, kad įmanoma. Kai žmonės kalbasi, visada galima susikalbėti. Ar su vienokiomis, ar su kitokiomis emocijomis visada gali susitarti. Taip, šiandien tartis visiems bus sudėtingiau, nei buvo prieš keletą metų, bet, manau, įmanoma.“

Dalis N.Numavičiaus turto jau areštuota

M.Marcinkevičius 15min tvirtino, kad šis akcijų pardavimo sandoris gali pakenkti smulkiesiems akcininkams:

Aiškėja, kad N.Numavičius įgydamas „VP grupės“ kontrolę apgavo ne tik kitus akcininkus, bet ir savo brolį Julių, – teigė M.Marcinkevičius.

„Mūsų prašymu laikinosios apsaugos priemonės jau pritaikytos kituose sandoriuose, kuriuose dalyvavo N.Numavičius. Teismo nurodymu yra areštuota turto už 330 mln. eurų, taip pat be teismo leidimo uždrausta balsuoti akcininkų susirinkimuose.

Savo ruožtu, J.Numavičius ginčija dar vieną panašaus braižo sandorį. Akivaizdu, kad jis nėra vykdomas rinkos sąlygomis, nes pardavimo kaina nesiekia net 50 proc. buhalterinės akcijų vertės, o kai kurių įmonių nesiekia ir 30 proc., ką jau kalbėti apie rinkos kainas.

Teismui pateikti kitų šalių atsiliepimai tik patvirtino mano įtarimus, kad didžioji sandorio dalis yra slapta ir dėl jos pasirašyti kiti, viešai nedeklaruojami, susitarimai“, – sakė M.Marcinkevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius

Pasak jo, aiškėja, kad N.Numavičius įgydamas „VP grupės“ kontrolę esą apgavo ne tik kitus akcininkus, bet ir savo brolį Julių. Tokią poziciją palaiko ir jų tėvas Vladislovas, kuris šiose schemose atliko tarpininko vaidmenį.

M.Marcinkevičiaus teigimu, kadangi visos šių sandorių šalys, išskyrus N.Numavičių, kuris šiuos faktus teismui pateiktuose dokumentuose nutyli arba neigia, pripažino, kad sandoriai buvo apsimestiniai, jis neabejoja, kad jo ieškinys bus patenkintas.

Kainą lėmė ribotas akcijų likvidumas

N.Numavičiaus advokatė Olga Petroševičienė 15min teigė, kad M.Marcinkevičius ir toliau visomis priemonėmis siekia trukdyti bet kokiems grupėje vykstantiems procesams ir normaliai jos veiklai.

Pasak jos, N.Numavičius nėra šio sandorio šalis, o derybose dėl sandorio kainos ir kitų sąlygų dalyvavo Ž.Marcinkevičius ir „Bertona Holdings Limited“.

„Bertona Holdings Limited“ Lietuvos skyriaus vadovė Diana Dominienė 15min nurodė, kad parduodamų akcijų vertė – abipusių derybų rezultatas, atspindintis realią rinkos vertę. Sandorio vertę lėmė ne tik parduodamų įmonių vertė, bet ir akcijų paketo dydis (apie 15 proc.) bei ribotas likvidumas.

Bendrovės nuotr./Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius
Bendrovės nuotr./Žilvinas Marcinkevičius, Diana Dominienė ir Nerijus Numavičius

M.Marcinkevičius savo valdomas akcijas norėtų parduoti gerokai brangiau negu brolis, – teigė D.Dominienė.

„Tam tikrais atvejais įmonių vertė gali būti artima buhalterinei vertei, tačiau tai tik viena iš kainos skaičiavimo dedamųjų. Parduodant akcijas jų kainą lemia parduodamo paketo dydis bei jo suteikiamos teisės, o taip pat ir realizavimo galimybės – kuo likvidumas mažesnis, tuo didesnė nuolaida, tuo mažesnė akcijų kaina.

Mano žiniomis, nei vienas kitas akcininkas už Ž.Marcinkevičiaus pasiūlytą kainą akcijų įsigyti nepageidavo, o iš nesusijusių asmenų taip pat neteko girdėti tokių pageidavimų. Tai reiškia, kad sandoris atspindi realią situaciją“, – teigė ji.

Pasak pašnekovės, M.Marcinkevičiaus noras paneigti sandorio kainą nestebina: „M.Marcinkevičius savo valdomas akcijas norėtų parduoti gerokai brangiau negu brolis – ir jau buvo pasiūlęs jas įsigyti už kelis kartus aukštesnę kainą, tačiau likusiems akcininkams tokia kaina yra per aukšta. Jei M.Marcinkevičius teigia, kad mūsų sandorio vertė neatitinka rinkos kainos, tai jis gali rinkoje savo paketą parduoti brangiau ir taip fiksuoti kitą rinkos kainą. Tokiu būdu savo žodžius jis pagrįstų faktais, o ne prielaidomis“.

N.Numavičius: J.Numavičius neturi teisės ginčyti Ž.Marcinkevičiaus sandorio

N.Numavičiaus atsiliepime teisme teigiama, kad jo brolis J.Numavičius šiuo metu nebėra „Vilniaus prekybos“ įmonių grupės akcininkas, todėl neturi teisės reikšti reikalavimų kitų šios grupės akcininkų atžvilgiu, juo labiau dėl pirmumo įsigyti perleidžiamas akcijas.

Juliaus Numavičiaus veiksmai vertintini kaip deliktas – neteisėtas tyčinis kišimasis į kitų asmenų sutartinius santykius, kuriuo, nebūdamas sandorio šalimi, Julius Numavičius siekia sužlugdyti didelės vertės sandorį ir neabejotinai gali sukelti didelę žalą sandorio šalims, – rašo N.Numavičius.

„Julius Numavičius, reikšdamas tokio pobūdžio prašymą, galimai veikia M.Marcinkevičiaus naudai ir, siekdamas nesąžiningų tikslų, su juo derina bendrus procesinius veiksmus. Tokie Juliaus Numavičiaus veiksmai vertintini kaip deliktas – neteisėtas tyčinis kišimasis į kitų asmenų sutartinius santykius, kuriuo, nebūdamas sandorio šalimi, Julius Numavičius siekia sužlugdyti didelės vertės sandorį ir neabejotinai gali sukelti didelę žalą sandorio šalims“, – rašo N.Numavičius.

N.Numavičius teismui taip pat nurodė, kad šioje byloje jau yra pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės – M.Marcinkevičiaus prašymu teismas yra areštavęs ginčo sandoriais N.Numavičiaus įsigytas „Vilniaus prekybos“ grupės įmonių akcijas.

Ž.Marcinkevičius: J.Numavičius piktnaudžiauja procesinėmis teisėmis

Ž.Marcinkevičiaus atsiliepime teismui taip pat teigiama, kad J.Numavičius neturi subjektyvaus teisinio suinteresuotumo bylos baigtimi, o jo prašomos taikyti laikinosios apsaugos priemonės nėra susijusios su ginčo dalyku ir objektu.

„Šioje byloje Žilvinui Marcinkevičiui nėra keliami jokie reikalavimai, dėl jam priklausančių akcijų nėra jokio ginčo nei šioje, nei jokioje kitoje byloje (....) Šioje byloje pareikštas reikalavimas dėl Juliui Numavičiui priklausiusio turto. Julius Numavičius gali prašyti areštuoti tik akcijas, kurios jam turėtų būti gražinamos restitucijos atveju, kas jau yra padaryta M.Marcinkevičius prašymu“, – teigiama atsiliepime.

Ž.Marcinkevičius teismui nurodė, kad J.Numavičius piktnaudžiauja procesinėmis teisėmis, nes anksčiau jau pats buvo kreipęsis į teismą ir ginčijo su N.Numavičiumi sudarytus sandorius, tačiau vėliau savo reikalavimų atsisakė ir bylos buvo nutrauktos. Taip pat nurodoma, kad M.Marcinkevičiaus prašymu iškeltoje byloje J.Numavičius anksčiau pateiktame atsiliepime neprašė taikyti restitucijos – nurodė savo nesuinteresuotumą bylos baigtimi ir paprašė teismo bylą išspręsti savo nuožiūra.

Ž.Marcinkevičius taip pat prašo teismo įpareigoti J.Numavičių įnešti 10 tūkst. eurų užstatą į depozitinę teismo sąskaitą jo bylinėjimosi išlaidų atlyginimui užtikrinti.

Ž.Marcinkevičius BNS sakė nekomentuosiantis ginčo, kol nėra priimtas teismo sprendimas.

V.Numavičius: „Vilniaus prekybos“ akcininkų struktūros išsaugojimas leis išvengti naujų teisminių ginčų

Brolių Nerijaus ir Juliaus tėvo Vladislovo Numavičiaus atsiliepime teismui teigiama, kad nepritaikius J.Numavičiaus prašomų taikyti laikinųjų apsaugos priemonių ir pažeidus dabartinę „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkų struktūrą, neišvengiamai kiltų nauji ginčai ir būtų reiškiami nauji civiliniai ieškiniai ar keičiami ir papildomi reikalavimai.

„V.Numavičius yra garbaus amžiaus ir sunkiai serga, todėl siekdamas apsisaugoti nuo jo galimo įtraukimo proceso šalimi į naujus civilinius ginčus, palaiko Juliaus Numavičiaus prašymą kol nagrinėjama ši civilinė byla išlaikyti esamą VP prekybos įmonių grupės akcijų nuosavybės struktūrą – tai yra taikyti laikinąsias apsaugos priemones Žilvino Marcinkevičiaus atžvilgiu“, – rašoma V.Numavičiaus atsiliepime, kurį cituoja BNS.

Pasak jo, kyla pagrįstų abejonių dėl Ž.Marcinkevičiaus ir „Bertona Holdings Limited“ sandorio nustatytos kainos realumo ir atitikimo rinkos kainoms, o tuo pačiu ir šioje byloje ginčo akcijų, kurių atžvilgiu gali būti taikoma restitucija, vertės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius