-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žaisti karą, vaidinti 007, nuleisti garą – į šaudyklas lietuvius vilioja 1001 priežastis

Pažaisti Jamesą Bondą, išlieti darbe susikaupusį pyktį, paminėti bernvakarį, išmokti apsiginti ar išbandyti savo naują šautuvą – žmonės dėl įvairiausių priežasčių plūsta į Vilniuje esančias šaudyklas. Šis malonumas nėra pigus, tačiau rankose gauni palaikyti tikrus ginklus, pavyzdžiui, „Glock“ pistoletus, kuriais ginkluota Lietuvos policija.
„Ekskomisarų Biuro“ šaudykloje
„Ekskomisarų Biuro“ šaudykloje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

5 tūkst. – maždaug tiek žmonių per metus atklysta į sostinės Žemaitės gatvėje esančią „Ekskomisarų biuro“ šaudyklą, kur šią savaitę lankėsi ir 15min.lt korespondentai.

„Aišku, kad tikromis“, – išgirdęs klausimą, ar šaudykloje šaudoma tikromis kulkomis, juoku prapliumpa mūsų instruktorius. Todėl taikytis jis liepia griežtai tik į taikinį, o nešaudant – jokiais būdais nelaikyti piršto ant gaiduko.

Populiari pramoga

„Štai kas būna, kai neklausai instruktoriaus“, – vyras pirštu rodo į ventiliacijos vamzdžius, suvarpytus kulkų. Šaudyklai Žemaitės gatvėje – jau keliolika metų. Ant pastato nėra nė ženklo, kad čia esama šaudyklos, tačiau norintieji kelią randa.

Pavyzdžiui, šaudykloje nuolatos lankosi sutuoktiniai, nepaliekantys jos tol, kol neištratina tūkstančio šovinių.

„Tai jiems ir kainuoja apie tūkstantį litų“, – apytiksliai suskaičiuoja instruktorius.

Šaudykloje galima šaudyti įvairiais koviniais ginklais. „Ekskomisarų biuras“ turi daugiau nei 30 skirtingų ginklų rūšių, pagamintų Rusijoje, Europos šalyse, Amerikoje. Tai įvairiausi pistoletai, tame tarpe ir „Glock“, kuriais ginkluota Lietuvos policija, revolveriai, lygiavamzdžiai bei graižtviniai šautuvai, pavyzdžiui, MP5, kuriuos naudoja specialiosios tarnybos.

„Tai tokie patys ginklai, kokie naudojami ir realiame gyvenime, tokius gali naudoti ir  įsigyjantieji ginklus savigynai. Šaudoma koviniais šoviniais – 22 Lr, 9., 12,  7,62 kalibro ir t.t.“, – 15min.lt sakė „Ekskomisarų biuro“ Mokymų grupės vadovė Raimunda Januškienė.

Pasak jos, šaudyti ateina ir nemažai moterų, šaudykloje lankosi užsieniečiai, populiaru čia rengti įmonių renginius darbuotojams arba klientams, organizuoti bernvakarius ir mergvakarius.

Pramoga, tiesa, nėra pigi – vienam asmeniui valanda šaudykloje kainuoja 30 Lt, papildomai kainuoja šoviniai (vienas šūvis – 2,4 Lt–3,6 Lt), reikia mokėti ir už šaudymo vadovo paslaugas (15 Lt valandai).

Nuleisti garą taikliai

25 – tiek metrų šaudantįjį skiria nuo žalio taikinio. Toks, pavyzdžiui, yra įprastas baseino sporto klube ilgis. Atrodo – arti, tačiau tik ne tuomet, kai reikia šauti.

Rankos dreba tiek laikant pistoletą, tiek šautuvą, kuris sveria apie 3 kilogramus. Šaudyti nepratusi ranka, regis, svyra žemyn, todėl netyčia patį ginklą kreipi į viršų ir šauni pro šalį.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Ekskomisarų Biuro“ šaudykloje
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Ekskomisarų Biuro“ šaudykloje

Mano kolegai, tiesa, sekasi kur kas geriau – pirmuoju šūviu iš klasikinio „Tokarev“ jis pataiko į patį centrą.

Tačiau tam, kad nuleistum garą taikliai, ramina instruktorius, reikia įgūdžių.

„Net ir pirmą kartą atėjęs žmogus gali gerai pataikyti. Tačiau įgūdžiai atsiranda nuolat treniruojantis“, – sakė ir mokymų vadovė.

Tądien mes buvome pirmieji šaudykloje, tačiau įprastai joje nuolat pykši šūviai.

„Vieniems tai pramoga, kitiems – noras išmokti profesionaliai valdyti ginklą. Lankosi įvairiausi klientai: treniruojasi profesionalai, asmenys, įsigiję ginklus savigynai  tobulina šaudymo įgūdžius, o didžiausią dalį sudaro klientai, kuriems šaudymas yra nauji potyriai, pramoga ir puikus laisvalaikio praleidimas. Kai kas po dienos darbų ateina į šaudyklą tiesiog nuleisti garą“, – 15min.lt pasakojo R.Januškienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius