Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: būstą gyventojai pirktų ir kaip investiciją

Būstą ieškantieji dažniausiai renkasi pagal kainą ir vietą ir, nors iš anksto turi ir daugiau atrankos kriterijų, pradėję ieškoti yra linkę į dalį jų neatsižvelgti, kad nepraleistų įdomių ir tinkamų pasiūlymų. Jei turėtų pakankamai lėšų, didžioji dalis nekilnojamąjį turtą rinktųsi kaip investiciją, atskleidžia portalo Aruodas.lt tyrimas.
Perkūnkiemis
Perkūnkiemis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ieškodami nekilnojamojo turto, pirkėjai arba nuomininkai yra nusistatę keletą svarbiausių atrankos kriterijų, tačiau tik nedaugelis jais aklai vadovaujasi. Jei siūlomas būstas pasirodo patrauklus, dauguma juo domisi, net jei šis neatitinka pirminių atrankos kriterijų.

Apie 44 proc. Aruodas.lt respondentų teigia, kad ieškodami būsto turi pagrindinių atrankos kriterijų, bet į dalį jų neatsižvelgia, apie 42 proc. – ne ieško pagal tam tikrus kriterijus, bet analizuoja visą pasiūlą ir vertina kiekvieną objektą atskirai. Ketvirtadalis laikosi savo išankstinių kriterijų, nes tiksliai žino, koks nekilnojamasis turtas jiems tiktų ir koks – ne.

Kaina ir vieta – pagrindiniai kriterijai

Vertindami būsto pasiūlymus, dauguma ieškančiųjų labiausiai atsižvelgia į kainą ir vietą – šiuos kriterijus kaip esminius renkantis išskiria daugiau kaip po 80 proc. didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt respondentų. Su vieta siejama ir daugiau dalykų – susisiekimas (per 70 proc. respondentų), aplinka ar būsto vieta jau konkrečiame pastate (langų kryptis, butas kampinis ar ne ir pan.) (po pusę respondentų).

Šiek tiek daugiau nei pusė ieškančių pirkti būstą asmenų renkasi ir pagal tai, kokia šildymo sistema nekilnojamame turte.

Šiek tiek daugiau nei pusė ieškančių pirkti būstą asmenų renkasi ir pagal tai, kokia šildymo sistema nekilnojamame turte (apie 60 proc. respondentų), atsižvelgia į būsto įrengimą (55 proc.).

Pagal kitus kriterijus būsto ieško mažiau pirkėjų. Vidutiniškai 4 iš dešimties vertina infrastruktūrą, šiek tiek daugiau nei po trečdalį – kuriame aukšte ar kelių aukštų yra siūlomas pastatas, taip pat domisi, kokie kaimynai, bendruomenė.

Kas šiuo metu skatina domėtis būsto pirkimu?

Paklausti, kas šiuo metu labiausiai skatina pirkti būstą, didžioji dalis Aruodas.lt respondentų jokių specifinių priežasčių nemato – ieškančiųjų teigimu, žmonėms tiesiog reikia būsto, todėl žvalgomasi pasiūlymų. Vis dėlto kas penktas respondentas mano, kad pirkėjai šiuo metu ieško pirkti dėl artėjančių paskolų išdavimo pakeitimų.

Beveik kas penktas asmuo teigia, kad domėtis siūlomu nekilnojamuoju turtu ir galvoti apie įsigijimą skatina pasiūlos įvairovė. Vos keli procentai žmonių domėjimąsi nekilnojamuoju turtu sieja su kainomis – jų nuomone, būsto kainos šiuo metu patrauklios ir tinkamos.

Bent pusė būstą pirktų kaip investiciją

Turėdami galimybių, pusė respondentų būstą rinktųsi kaip investiciją – jų nuomone, tai geras būdas investuoti pinigus. Dar ketvirtadalis vertintų pagal rinkos situaciją, tačiau būsto pirkimo, kaip investicijos, galimybės neatmeta. Likęs ketvirtadalis laikosi nuomonės, kad būstą pirktų tik tuo atveju, jei jo iš tiesų reikėtų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius