-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Aruodas.lt: vieta ir kaina – svarbiausi kriterijai, renkantis būstą

Pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos gyventojai renkasi nekilnojamąjį turtą, nesikeičia jau kelerius metus – tai kaina ir vieta. Dauguma šiuo metu įpirktų būstą, kurio kaina nesiektų šimto tūkstančių eurų. Jei rastų tinkamą pasiūlymą, dauguma neužtektų santaupų – skolintųsi, atskleidė portalo Aruodas.lt tyrimas. Vis dėlto vidutiniškai kas 10-as turi sukaupęs visą reikiamą būstui pirkti sumą.
2016-ųjų metų interjero tendencijos
2016-ųjų metų interjero tendencijos / Gamintojų nuotr.
Temos: 1 Aruodas.lt

Su vieta siejama ir daugiau kriterijų

Svarbiausi kriterijai, pagal kuriuos nekilnojamąjį turtą renkasi gyventojai, nesikeičia jau keletą metų – tai vieta ir kaina. Šiuo metu didesnei daliai Aruodas.lt respondentų vieta netgi svarbesnė už kainą, nors skirtumas tesiekia vos kelis procentus (atitinkamai 78 ir 75 proc. respondentų). Su vieta gyventojai linkę sieti ir daugiau faktorių: renkantis svarbu ne tik vieta mieste, bet ir pačiame pastate (pavyzdžiui, langų kryptis, butas kampinis ar ne ir kt.) (49 proc.), aplinka (58 proc.), susisiekimo galimybės tiek asmeniniu, tiek viešuoju transportu (48 proc.), taip pat ir infrastruktūra (27 proc.).

Nekilnojamojo turto pirkėjams taip pat svarbus būsto įrengimas ir aukštas (beveik po 50 proc. respondentų), domimasi šildymo tipu pastate ir suma, kurią teks sumokėti už būsto apšildymą (36 proc.). Vidutiniškai kas trečias gyventojas taip pat domisi, kokie kaimynai gyventų netoliese.

Šiuo metu lankomiausiame nekilnojamojo turto portale Aruodas.lt publikuojamuose skelbimuose pateikiama papildomos informacijos apie reklamuojamo būsto vietą. Galima matyti, kokiu atstumu yra ikimokyklinio ugdymo įstaigos, mokyklos, parduotuvės, visuomeninio transporto stotelės bei maršrutai, pateikiama, kiek konkrečiame pastate kainuoja šildymas ir kaip ši kaina keičiasi kas mėnesį, taip pat apskaičiuojama, kokią sumą už panašų objektą tikisi gauti būstą parduodantys ar nuomojantys kiti asmenys.

Daugumai įperkamas būstas iki 75 000 Eur

Šiuo metu ieškantys būsto pasiūlymų ir portalo Aruodas.lt apklausoje dalyvavę teigia, kad paieškomis užsiima kelis mėnesius (per 40 proc.). Kiti arba tik pradėjo ieškoti, arba ieško jau ilgiau kaip pusmetį. Dauguma neskuba ir neturi galutinio termino, iki kada turėtų būstą išsirinkti – teigia, kad pirks arba nuomosis, kai ras tinkamą pasiūlymą, bet neužtruks ilgiau nei keletą mėnesių.

Norintieji pirkti, šiuo metu galėtų skirti iki 75 000 Eur siekiančią sumą (25 proc.), kiti galėtų mokėti iki 50 000 Eur (21 proc.) arba iki 100 000 Eur (15 proc.). Nemaža dalis galėtų skirti ir daugiau nei 150 000 Eur (11 proc.). Likusios respondentų grupės sudaro mažiau nei po dešimtadalį ir gali mokėti arba nuo 100 000 iki 150 000 Eur, arba mažiau nei 50 000 Eur.

Šiuo metu butai, kurių kaina siekia iki 75 000 Eur, Vilniuje sudaro mažiau nei pusę visos butų pasiūlos (apie 46 proc.), Kaune – apie 80 proc., o Klaipėdoje – apie 70 proc., rodo Aruodas.lt skelbimų statistika. Įrengti butai, už kuriuos norima gauti iki 75 000 Eur, sudaro apie 48 proc. Vilniuje, 80 proc. Kaune ir 73 proc. Klaipėdoje parduodamų įrengtų butų pasiūlos.

Santaupų būstui turi kas dešimtas

Aruodas.lt tyrimo rezultatai parodė, kad tik nedidelė dalis gyventojų yra sutaupę visą sumą, kurios reikėtų būstui įsigyti. Pirkdami dauguma skolintųsi (per 70 proc.) arba parduotų jau turimą nekilnojamąjį turtą ir gautus pinigus panaudotų kitam būstui pirkti (apie 16 proc.), dalis net ir pardavę turimą turtą vis tiek dar turėtų dalį pasiskolinti. Vidutiniškai kas dešimtas respondentas jau turi sukaupęs visą reikiamą sumą ir įsigydamas būstą nesiskolintų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius