-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balkonų modernizacija – tarp svajonės ir realybės

Gyventojai, svarstantys galimybę dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, ne retai itin susidomi galimybe iš esmės pertvarkyti balkoną. Ne paslaptis, kad mintys apie naują, šviesią ir didelę erdvę, kuri galėtų tapti nauju buto gyvenimo centru, atrodo patrauklios daugeliui. Tačiau kaip protingai nubrėžti ribą tarp svajonių ir galimybių?
Kauno centro balkonai
Kauno centro balkonai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Balkonų mados ir jų kaina

Tarp valstybės kompensuojamų energetinio efektyvumo priemonių – ne tik balkonų ar lodžijų įstiklinimas, bet ir esamos balkonų ar lodžijų konstrukcijos sustiprinimas ar naujos įstiklinimo konstrukcijos įrengimas pagal bendrą projektą.

Atrodytų, visos sąlygos įgyvendinti gražiausias svajones – labai palankios. Tačiau ne viskas taip paprasta, kaip gali pasirodyti. Apie tai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, rengiant „revoliuciją“ balkonuose, sutiko papasakoti renovacijos projektų vadovė Rasa Burneikaitė, dirbanti vienoje didžiausių įmonių, prižiūrinčių daugiabučių atnaujinimą Vilniuje.

Intriguojanti galimybė nusipjauti senus, avarinės būklės balkonus, ir pakeisti juos šviežutėlėmis, naujai išlietomis konstrukcijomis iš betono, Lietuvoje jau nėra naujovė. Dauguma daugiabučių, kurie ryžosi tokioms radikalioms permainoms, dalyvauja Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje, ir balkonų sutvarkymui gauna valstybės paramą.

Svarstantys galimybę taip atnaujinti savo balkonus, turėtų žinoti, jog šios permainos sudarys kone pusę modernizacijos kainos.

Ar pagal modernizacijos tempus šalyje pirmaujančios sostinės gyventojai nėra tokios mados pradininkai ir kokie didžiausi naujų balkonų privalumai – toks pirmasis klausimas pašnekovei. „Negalėčiau pasakyti, kad Vilniuje dauguma namų ryžtasi nusipjauti senus balkonus. Tokių namų tikrai nėra daug. Tam, be abejo, įtakos turi kaina. Svarstantys galimybę taip atnaujinti savo balkonus, turėtų žinoti, jog šios permainos sudarys kone pusę modernizacijos kainos“, – pastebi Rasa Burneikaitė.

Taip pat skaitykite: Patogi prabanga modernizuotame name

Balkonų didinimas – kartais būtinas, bet niekada pigus

Kitas patrauklus variantas – balkono ploto padidinimas, leidžiantis ne tik įstiklinti, bet ir „atsiauginti“ net du kartus didesnį balkoną. R.Burneikaitė pastebi, jog taip atnaujinti savo balkonus vilniečiai ryžtasi kiek dažniau.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno centro balkonai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Kauno centro balkonai

„Aišku, padidinti balkonai atrodo labai gražiai, bet įvardyčiau tokius pokyčius taip pat kaip tam tikrą prabangą. Viena vertus, aišku, jog apšiltinus namą, balkonų plotas sumažėja ir gyventojai pradeda svarstyti:

„Balkonas ir taip nedidelis, o jį dar labiau sumažins. Tai ką gi aš ten veiksiu? Kam tokia maža erdvė išvis reikalinga?“ Ir t. t. Dalis minčių apie balkono didinimą atsiranda būtent dėl ploto sumažėjimo. Bet kartais žmonės tiesiog pasiduoda madai, jie domisi tokia galimybe, nes girdėjo, kad taip galima padaryti, ir toks variantas atrodo labai gražiai. Tačiau nereikia pamiršti, jog tai – toli gražu ne pigiausias balkono atnaujinimo pasirinkimas.“

Tai pat skaitykite: Noriu geresnių langų nei kaimynas!

Kai kurie net nestiklina

Pašnekovės teigimu, dauguma daugiabučių, kurių modernizacijai tenka vadovauti, vis dar renkasi kuklesnius balkono atnaujinimo variantus – pavyzdžiui, paprasčiausią įstiklinimą. O kai kada atsisako net šios priemonės.

„Dažniausiai gyventojai nusprendžia nieko nekeisti, jei ir pats namas, ir balkonai – „sveiki“ – nei griūnantys, nei avarinės būklės, o dauguma balkonų name – neįstiklinti. Jeigu žmonės visą gyvenimą priprato gyventi su atvirais balkonais, jie dažniausiai pasirenka nieko nekeisti ir yra labai tuo patenkinti. Tiesa, šį sprendimą, kaip ir kitus, atsispindinčius investicijų plane, reikia priimti bendrai, o ne po vieną“, – atkreipia dėmesįprojektų vadovė.

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius