Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butų kainos Vilniuje pernai kilo labiau nei Kaune ir Klaipėdoje

Praėjusiais metais nekilnojamojo turto rinka buvo itin aktyvi, bet būsto kainos kilo nežymiai. Vilniuje parduodamo buto vieno kvadratinio metro kaina pakilo apie 200 Lt iki 4,2 tūkst. Lt, t.y. apie 4 proc., rodo nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt duomenys. Kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose kainos ūgtelėjo mažiau nei sostinėje – Kaune apie 170 Lt iki 2,36 tūkst. Lt, Klaipėdoje – apie 50 Lt iki 3,05 tūkst. Lt už kv. m.
Pilies g. Vilniuje ankstyvą rytą
Brangiausiu sostinės rajonu išlieka Senamiestis, ten vieno kv. m kaina – 5,8 tūkst. Lt. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas, pastebi, kad didesniam rinkos aktyvumui įtakos turėjo gerėjanti ekonominė situacija ir laukiamas euro įvedimas – pastebima, kad vis daugiau žmonių siekia investuoti turimas santaupas ir be įsipareigojimų bankams įsigyja butus. Nekilnojamojo turto ekspertas pastebi, kad daugiau nei pusė sandorių įvyko atsiskaitant grynaisiais.

„Lietuvoje 2014-aisiais galima laukti to, kas praėjusiais metais vyko Latvijoje. Ten prieš pat euro įvedimą pagyvėjo ir nekilnojamo turto, ir automobilių rinka, nes žmonės norėjo išleisti santaupas. Praėjusiais metais ši tendencija ryškėjo ir Lietuvoje, dėl to nekilnojamo turto kainos šiek tiek pakilo, bet iš esmės liko stabilios. Jei bus paskelbta, kad nuo 2015-ųjų Lietuvoje bus įvestas euras, antrasis šių metų pusmetis nekilnojamo turto rinkoje bus ypač aktyvus“, – prognozuoja E.Narbuntovičius.

Domoplius.lt duomenimis, Vilniuje šiek tiek brangiau nei 2012 m. buvo parduodami butai tiek senos, tiek naujesnės statybos namuose. 2000 m. ir vėliau statytuose daugiabučiuose namuose butų kaina vidutiniškai pakilo apie 100 Lt, iki 4,8–4,9 tūkst. Lt už kvadratinį metrą. Taigi naujas 50 kv. m. dviejų kambarių butas vidutiniškai kainuoja mažiau nei 250 tūkst. Lt.

Senesnės statybos namuose kvadratinis metras buvo parduodamas apie 200–250 Lt brangiau nei 2012 m. Vieno kvadratinio metro kaina vieno kambario bute paaugo nuo 3,3 iki 3,4 tūkst. Lt, dviejų – nuo 3,8 iki 4 tūkst. Lt, trijų – nuo 3,36 iki 3,6 tūkst. Lt už kvadratinį metrą. 

Pasak E.Narbuntovičiaus, dažniausiai lietuviai skelbimuose nurodo gerokai didesnes parduodamo buto kainas nei rinkos vidurkis: „Galima pastebėti, jog skelbimuose būstų kainos yra net 30 proc. didesnės nei rinkos kaina, tačiau Registrų centro duomenys rodo, jog butai nuperkami už rinkos kainą. Vadinasi, pardavėjai nori didinti kainas, tačiau brangesnių objektų neparduoda arba yra priversti daryti didelę nuolaidą.”

Brangiausiu sostinės rajonu išlieka Senamiestis. Ten vieno kvadratinio metro kaina išliko tokia pati, kaip ir 2012 metais – 5,8 tūkst. Lt.

Kaip ir sostinėje, kituose didžiuosiuose šalies miestuose butai pernai taip pat nežymiai pabrango. Kaune labiausiai – 210 Lt, iki 2,5 tūkst. Lt už kv. m., paaugo dviejų kambarių buto kaina. Taigi 50 kv. m. dviejų kambarių butą kauniečiai gali įsigyti už 125 tūkst. Lt.

Klaipėdoje labiausiai brango vieno kambario butai. Vieno kvadratinio metro kaina ūgtelėjo apie 100 litų – iki 2,87 tūkst. Lt.  

E.Narbuntovičius prognozuoja, kad butų kainos išliks panašios ir šiais metais, drastiškų kritimų ar pakilimų nebus. 

„Galima teigti, kad lietuviai išmoko pirkti butus, neskubama pirkti kiekvieno pasitaikiusio buto, kaip buvo 2008 metais. Iki euro įvedimo rinka bus dar aktyvesnė nei 2013-aisiais, dėl aktyvumo būsto kainos turėtų nežymiai didėti“, – teigia Domoplius.lt projekto vadovas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius