Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizaino kritikas L.Verweij: šiandien reiktų klausti, kas nėra dizainas

Šeštadienį parodoje „Baldai 2014” vykusioje “Dizaino šnekose” pranešimą skaitęs dizaino kritikas, tinklaraščio Lucas_Berlin autorius Lucas Verweij sako, jog jam patinka tai, kur šiandien yra dizainas, tačiau ši situacija kartu kelia daug naujų klausimų – pavyzdžiui, ne kas yra, o kas šiandien nėra dizainas arba ar geru dizainu galima vadinti objektą, laimintį apdovanojimus, bet abejotinai pritaikomą realiame gyvenime ar veikiantį su trūkumais.
Lucas Verweij
Lucas Verweij / T.Kapočius

 

Vilniaus dailės akademijos Dizaino inovacijų centro kvietimu Lietuvoje viešintis dizaineris Lucas Verweij pastebi, prieš 25-erius metus niekas nežinojo, kas yra dizainas ir kam jis reikalingas, o pats žodis ilgai reiškė objekto stilizavimą ir buvo naudojamas kaip būdvardis, o ne veiksmažodis.

Galutinis dizaino produktas gali būti  ir paslauga, sistema ar net procedūra, todėl dizainas šiandien yra labiau mąstymo būdas nei profesija

Tuo tarpu šiandien, pasak dizaino kritikos straipsnių autoriaus, dizainas absorbavo ir asimiliavo daug įvairių kūrybinių profesijų, apimančių ne tik produkto, interjero ir grafinį, bet taip pat socialinį, skaitmeninį, maisto ir kitų objektų dizainą. Pasak L.Verweij, galutinis dizaino produktas gali būti  ir paslauga, sistema ar net procedūra, todėl dizainas šiandien yra labiau mąstymo būdas nei profesija.

Kūrybiškumo vertė šiandien pasiekė iki šiol neregėtas aukštumas, o  inovacijos pritraukia daug investicijų. Vizijas kuriančiam ir tendencijas diktuojančiam dizaineriui visuomenė suteikė didelį pasitikėjimo kreditą  - būtent jiems patikima spręsti įvairias problemas. Dizaineriai imasi kurti įvairius gyvenimo kokybę gerinančius sprendimus, skirtus ne tik buičiai, bet ir kai kurių ligų identifikavimui ar kontroliavimui, taip pat įvairių sričių pramonei. Dizaineris gali ne tik naujai pažvelgti į minų paiešką ir nukenksminimą, bet ir spręsti smogo Pekine problemas.

Praktiškai beveik visos dizaino disciplinos yra neapsaugotos –  dizaineriu gali pasivadinti kas tik nori, todėl kokybės garantijų nėra

Tačiau, L.Verweij  teigimu, tame slypi ir rizika. „Aš manau, kad lūkesčiai dizaino atžvilgiu yra toli gražu ne realistiniai. Kai kurių problemų sprendimo turėtų būti ieškoma ne dizaino, o politiniu keliu. Be to, kad praktiškai beveik visos dizaino disciplinos yra neapsaugotos –  dizaineriu gali pasivadinti kas tik nori, todėl kokybės garantijų nėra“, - sako L.Verweij.

Nyderlandų Eindhoveno dizaino akademijoje industrinį dizainą studijavęs, įvairiose architektūros ir dizaino mokyklose dėstantis bei šiuo metu Berlyne gyvenantis L.Verweij užsiima ne tik dizaino publicistika ir kritika, bet ir įvairių projektų inicijavimu ir kuravimu. Gausybę interviu su įvairiais dizaineriais paskelbęs L.Verweij taip pat turi daug patirties bendarbiaujant su Europos valdžios institucijomis ir viešuoju sektoriumi. Jo projektų, kurie apima viešas erdves, architektūrą ir vizualinę komunikaciją, tikslas -  parodyti institucijoms, kaip geriau išnaudoti kūrybines disciplinas dialogui su visuomene. 

„Dizaino šnekos“ – yra naujos koncepcijos renginių ciklas parodoje „Baldai 2014”, kurio metu tris dienas pusvalandžio ar valandos trukmės pranešimus skaito keliolika Lietuvos ir specialiai šia proga atvykusių užsienio dizainerių. Dizaino šnekas” rengia LITEXPO, Vilniaus dailės akademijos (VDA) Dizaino inovacijų centras, konferencijų apie vizualiąją kultūrą organizatoriai “Penki Penki”  ir Všį „Versli Lietuva“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius