-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išsinuomoti butą Kretingoje šeimai su vaikais – lyg laimėti loterijoje

Kretingoje išsinuomoti butą yra neįmanoma – tokią išvadą padaro dažna jauna šeima, bandanti susirasti naują laikiną būstą. Susiklosčius situacijai, kai paklausa kelis kartus viršija pasiūlą, neretas kretingiškis buto ima dairytis Palangoje – čia ir pasiūlymų yra daugiau, ir kainos ne taip kandžiojasi.
Toks balkonų „kaleidoskopas“ įprastas Kretingos mieste.
Toks balkonų „kaleidoskopas“ įprastas Kretingos mieste. / „Pajūrio naujienų“ nuotr.

Pastaruoju laiku skelbimų, per kuriuos žmonės ieško nuomojamo būsto, – apstu. Užtat skelbimų apie nuomojamą būstą – dykuma. Jei koks ir sušmėžuoja – pasipila debesis skambučių. „Apžiūrėjau tris būstus ir visi jie atrodė tragiškai: sienos apipelijusios, vonia neremontuota 20 metų. Prieš įsikeliant gyventi, visų pirma, reiktų butą suremontuoti. O kainos – kosminės ir dar prašo užmokėti pusmečiui į priekį.

už, pasak jo, prastos būklės kambario butą prašoma 400 Lt nuomos, neįskaičiavus komunalinių mokesčių.

Kai tai pasakiau šeimininkui, atkirto: jei man netinka, atsiras kam tiks. Juk ieškančiųjų – begalės. Tad šia situacija nuomotojai ir naudojasi“, – kalbėjo Arvydas, prašęs pavardės neviešinti.

Jis nurodė ir konkretų pavyzdį – už, pasak jo, prastos būklės 1 kambario butą prašoma 400 Lt nuomos, neįskaičiavus komunalinių mokesčių.

„Žiauru. Verčiau vasarą palapinėje gyvensiu, bet su tarakonais nedraugausiu“, – kvatojosi pašnekovas, kuris gali guostis bent tuo, kad dar turi pakankamai laiko naujo būsto paieškai.

Išgirdę žodį „vaikai“ atsisveikina

Arvydas kol kas nesėkmingai ieško buto nors jis būtų laukiamas nuomininkas – mat neturi vaikų.

„Turėdamas vaikų, negali gauti nei namų, nei darbo, – konstatavo Rasa Balandienė, gyvenanti Rubuliuose. – Nuomotojai, vos išgirdę, kad turime vaikų, skuba pasakyti, kad butas jau išnuomotas. Aišku, nepatikrinsi, bet nujaučiu, kad taip yra tiesiog švelniai pameluojama.“

R.Balandienė pasakojo, kad jos šeima buto nuomotis ieško nuo rudens ir per tą laiką išbandyti įvairūs variantai: ir per skelbimus, ir per pažįstamus.

„Jei matau, kad skelbimuose buto ieško jauni dirbantys žmonės, neturintys vaikų, savojo jau kartais šalia ir nebededu – vis tiek jiems, o ne mums pirmiausia būtų išnuomojamas butas, – pasakojo R.Balandienė, kurios šeimoje auga trys vaikai: 4, 6 ir 9 metų. – Dienomis vaikai būna ugdymo įstaigose, todėl triukšmo nekeltų, be to, jie jau yra pakankamai dideli, kad suprastų, jog turtą reikia saugoti. Tačiau nuomotojai vis tiek nenori įsileisti ir, kiek girdėjau, ne tik dėl to, kad bijo eibių, bet ir dėl kažkokių įstatymų, esą šeimą su vaikais, esant reikalui, būna sunku iškraustyti.“

Ieško pigesnio varianto

Tai, kad šeimos su vaikais yra nelaukiamos, patyrė ir Artūro Maksvyčio šeima, kuri taip pat ieško nuomojamo buto. „Reikia pavargti“, – teigė A. Maksvytis.

Jo šeima šiuo metu gyvena vieno kambario bute, už jo nuomą moka 200 Lt. Tačiau, augant mažyliui, butas darosi ankštokas, todėl Maksvyčiai jau dairosi dviejų kambarių buto.

Jo šeima šiuo metu gyvena vieno kambario bute, už jo nuomą moka 200 Lt. Tačiau, augant mažyliui, butas darosi ankštokas, todėl Maksvyčiai jau dairosi dviejų kambarių buto. „Į dabartinį butą įsikraustėme per draugus – jie čia anksčiau gyveno ir kraustėsi kitur. Tad mes atėjome jų vieton“, – pasakojo A. Maksvytis.

Dabar, pasakojo jis, rasti butą yra sunkiau: pažįstami ir draugai padėti negali, nes ir patys ieško, kur išsinuomoti būstą.

„Domimės, kur butą galime rasti pigiau. Sutiktume už 2 kambarių butą mokėti apie 300 Lt, o už 500-700 Lt – vargiai. Juk dar reikia ir komunalinius mokesčius mokėti – vienos algos visai neliktų. Už tokią sumą jau verčiau mokėti paskolą būstui įsigyti, – kalbėjo A.Maksvytis. – Mums priimtinas variantas būtų ir nuomotis namo dalį, juolab, kad žiemą būtų galima šildytis malkomis. Ūkio darbų tikrai nebijau.“

Pasiūlą menkina mažos kainos

Nekilnojamojo turto agentūros vadovas Viktoras Ruzgaila teigė, kad Kretingoje laisvų butų yra, tačiau jų nedidelę pasiūlą nuomos rinkai nulemia mažas uždarbis.

Nekilnojamojo turto agentūros vadovas Viktoras Ruzgaila teigė, kad Kretingoje laisvų butų yra, tačiau jų nedidelę pasiūlą nuomos rinkai nulemia mažas uždarbis.

„Klaipėdoje už 2 kambarių buto nuomą galima gauti 600-700 Lt, neįskaitant mokesčių, ir tokius butus šluote šluoja. O Kretingoje už tokį butą gausi 100-200 Lt. Gautų pinigų net remontui neužtenka, kuris yra būtinas po nuomininkų išsikraustymo, – kalbėjo V.Ruzgaila. – Užtat tie, kas turi butų, verčiau juos nori parduoti, o ne išnuomoti.“

Pasak V.Ruzgailos, Klaipėdoje, Vilniuje, Kaune nuomos kainas kelia tai, kad butus išgraibsto studentai. Kretingoje gi jų tiesiog nėra.

„Paskelbus apie buto nuomą, skambučių sulaukiu tikrai daug, bet jei kaina yra didesnė, pavyzdžiui, už 2 kambarių butą 300 Lt ir daugiau, norinčiųjų nuomotis nelieka, – pasakojo V. Ruzgaila. – Palankiausias laikas ieškoti nuomos yra rudenėjant, nes tada tie, kam butų nepasisekė parduoti, juos verčiau nuomoja, kad nereikėtų mokėti už šildymo paslaugas. O dabar, pavasarį, pasibaigus šildymo sezonui, visi stengsis butus parduoti.“

V.Ruzgaila patarė ieškant buto nuomos išnaudoti ir asmenines pažintis – teigiamos rekomendacijos nuomotojams turi didelę reikšmę.

Dairosi į Palangą

Tačiau su V.Ruzgailos nuomone dėl nuomos kainų ne visi sutiktų. „Klaipėdoje nuomojausi 1 kambario butą su euroremontu, šarvo durimis – žodžiu, jis buvo idealus. Ir mokėjau 450 Lt nuomos. Sutikčiau ir dabar 400 Lt mokėti už 1 kambario butą, bet jis turi būti tvarkingas“, – teigė Arvydas.

Tą patį patvirtino ir R.Balandienė – pasak jos, už 2 kambarių butą prašoma 300-500 Lt nuomos ir daugiau. Tad šeima jau rimtai svarsto variantą kraustytis į Palangą, kur ir butą rasti lengviau, ir nuomos kaina palankesnė.

Tą patį patvirtino ir R.Balandienė – pasak jos, už 2 kambarių butą prašoma 300-500 Lt nuomos ir daugiau. Tad šeima jau rimtai svarsto variantą kraustytis į Palangą, kur ir butą rasti lengviau, ir nuomos kaina palankesnė.

„Palangoje buto nuoma yra apie 150-200 Lt – suma priklauso ir nuo buto būklės, kambarių skaičiaus. Vasarą nuomos kainą kilsteli, tačiau dažnai nuomininkai su tuo susitaiko, nes vasarą nereikia mokėti už šildymą, o kraustytis su visa šeima pirmyn – atgal nesinori“, – pasakojo R.Balandienė.

Kreipiasi į merą

Buto nuomos problema – ne naujiena ir Kretingos rajono merui Juozai Mažeikai.

„Ne viena šeima dėl to buvo ir pas mane atėjusi, klausė, ką daryti, – sakė J. Mažeika. – Tačiau butai yra privatus žmonių turtas ir Savivaldybė jokių svertų neturi: kam ką nuomoti ir už kiek, sprendžia pats savininkas. Prie socialinių būstų eilė irgi didelė. Tad gaila, bet pagelbėti jaunoms šeimoms neturime kaip.“

J.Mažeika viliasi, kad visgi ateityje būsto paieška nebus toks aštrus klausimas. „Taryba yra patvirtinusi milžinišką skaičių detaliųjų sklypų ir tikiu, kad žmonės juos rengia turėdami tikslą – juose statytis namą ir kurtis patiems arba žemę parduoti. Tad žmonėms įsikrausčius į nuosavus namus, turėtų atsilaisvinti butai daugiabučiuose – rinka susireguliuos.“

J.Mažeika mano, kad ieškant buto daug lemia ir būsimų nuomininkų charakteristika, tai, kokį įspūdį jie palieka buto savininkams: „Žinau ir tokių šeimų, kurios greitai ir sėkmingai rado būstą. Tačiau tai, kad problema yra, pripažįstu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius