-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kiek kainuoja įsirengti naujos statybos butą?

Dažnas buto pirkėjas mano, kad kokybiškai įsirengti būstą galima ne pigiau kaip už 300 Eur/kv. m (į šią kainą įskaitant statybines medžiagas ir darbus), o jeigu ir galima, tai tik pardavimui. Tačiau iš tikrųjų butą galima įsirengti ir gerokai pigiau, tik būtina žinoti keletą gudrybių.
2016-ųjų metų interjero tendencijos
2016-ųjų metų interjero tendencijos / Gamintojų nuotr.

Kadangi net 80 proc. parduodamų butų rinkos Vilniaus mieste sudaro vidutinės ir ekonominės klasės butai, šiame tekste kalbėsime apie tokio tipo būsto įsirengimo kaštus. Mūsų tikslas – apžvelgti realią minimalią kainą, kurią galima sumokėti už kokybiškai parinktas medžiagas bei atliktus darbus.

Statybose galioja tokia taisyklė: kuo būsto plotas yra didesnis, tuo įsirengimo/apdailos kaina (1 kv.m) yra mažesnė. Siekiant konkretumo, tolimesnėje analizėje bus pateikti galimi vidutinio (t. y. 60 kv.m ploto) buto su daline apdaila įsirengimo kaštai.

Nevienodas apdailos lygis

Svarbu suprasti, jog, apdailos, kuri standartiškai yra fiksuojama pirkimo-pardavimo sutartyse, lygis nėra vienodas.

Pavyzdžiui, kai kurie NT vystytojai nemontuoja vidaus pertvarų, neišvedžioja elektros laidų, neatveda santechnikos, vandentiekio ir kanalizacijos vamzdynų iki numatytų pagal parengtą projektą buto vietų, netinkuoja sienų ir t.t. Visa tai, be abejonės, brangina jūsų įsirengimą ir galutinę sumą, kurią išleisite apdailai.

Mokestis už statybinius buto vidaus apdailos darbus sudaro apie 1/3 bendros galutinės įsirengimo sumos.

Standartiškai mokestis už statybinius buto vidaus apdailos darbus sudaro apie 1/3 bendros galutinės įsirengimo sumos. Tačiau šis santykis gali kisti, priklausomai nuo to, ar dalį įsirengimo darbų galite ir esate pasiryžę atlikti patys.

Kartais net ir patys menkiausi darbai, tokie kaip statybinių medžiagų atvežimas, statybinių šiukšlių išvalymas ir išvežimas, lempos ar elektros pajungimas jums gali sutaupyti ne vieną šimtą eurų.

Tačiau dauguma nori kuo mažiau veltis į statybinius darbus ir įsirengti butą kuo greičiau ir kuo pigiau. Viskas įmanoma, tik reikia skirti šiek tiek laiko ir tinkamo pasiruošimo.

Planuoti iš anksto

Svarbiausia – sudaryti biudžetą, kuris leistų vykdyti nuolatinę asmeninę savikontrolę: matyti savo finansines galimybes ir įsivertinti galimas išlaidas;

Nusimatykite kas ir kur bus, t. y. susiplanuokite grindų plotą (kiek iš to ploto bus padengta plytelėmis, kiek kita danga), lubų aukštį ir sienų plotą ir sienų dangas – tapetus, dažymo zonas ir t.t.;

Visam buto įsirengimui turi pakakti 2 mėn. (nuo įsigijimo dienos).

Pagal parengtą planą sudarykite pilnutinį medžiagų sąrašą. Tai ne tik statybinės medžiagos, bet ir grindų dangos, durys, baldai, šviestuvai, vonios ir tualeto santechnika, virtuvės baldai, sieninės spintos, dažai ir t.t.

Susiraskite tai, kas jums patinka parduotuvėse, ir viską susiskaičiuokite/įvertinkite taip, kad tai „tilptų” į jūsų nusistatytus finansinius rėmus – biudžetą.

Nedelsdami pradėkite ieškoti darbininkų-statybininkų, kurie jums atliks visus numatytus apdailos darbus.

Jeigu būstą įsigijote kreditu, svarbu nedelsti ir veikti operatyviai, nes kiekviena diena jums kainuoja palūkanas, ir jeigu apdailą darysite pernelyg ilgai, dienos kaina tik kils.

Idealiu atveju visam buto įsirengimui turi pakakti 2 mėn. (nuo įsigijimo dienos). Norint per tokį laikotarpį pasiekti gerą rezultatą, būtina veikti kompleksiškai: ir rinktis medžiagas, ir darbininkus tuo pačiu metu.

Tiesa, surasti nevagiančius, negeriančius, kokybiškai dirbančius meistrus yra tikras iššūkis, todėl patartina tam skirti daugiau laiko. Nuo ko tai pradėti?

Susirinkite rekomendacijas

Geriausias, pigiausias ir dažnu atveju efektyviausias būdas atsirinkti meistrus – pasiklausti draugų, kolegų ar pažįstamu, kurie neseniai vykdė remontą, apie samdytų meistrų darbų kainas bei kokybę. Greičiausiai tą galite padaryti paprasčiausiai per „Facebook“.

Pastaba: jeigu jūsų pažįstamų rekomenduoti meistrai jūsų netenkina, yra įtartini, jums netinka jų diktuojamos kainos ir sąlygos – jokiu būdu jų nesamdykite ir tęskite tolimesnes darbininkų paieškas.

Tiesa, ne visuomet gali pavykti surasti puikias rekomendacijas gavusį meistrą: jis gali būti emigravęs, ar užsiėmęs pusmečiui į priekį – nenusiminkite, ieškokite toliau.

Būkite išrankūs

Kokie turėtų būti tolimesni jūsų žingsniai? Pirmiausia reikėtų peržiūrėti skelbimus internete (ir skelbimų lentose) ir pabandyti telefonu pabendrauti su kuo daugiau potencialių statybininkų: kuo daugiau apskambinsite – tuo greičiau surasite tinkamiausią meistrą jums.

Idealūs meistrai yra tie, kurie „jau būna užsakyti” ir kurių reikia šiek tiek palaukti. Tai ženklas, jog jie turi pakankamai daug darbo ir klientai juos rekomenduoja. Geri meistrai yra tie, kurie argumentuotai jums pataria, konsultuoja ir geba dirbti su bet kokiomis medžiagomis.

Tokie meistrai jums patars, kokias medžiagas jie rekomenduotų naudoti, kaip, jų manymu, yra geriau ir pigiau atlikti vieną ar kitą suplanuotą apdailos elementą, kiek ir kokių medžiagų reikia pirkti ir kur galima jas nusipirkti pigiau.

Tačiau yra meistrų, kurie „moka” dirbti tik su tam tikromis medžiagomis: plytelėmis, laidais, dažais, durimis, grindimis ir t.t. Tokie meistrai primygtinai siūlys jums vieną ar kitą gamintoją, nes taip jiems yra greičiau ir paprasčiau, naudingiau.

Geri meistrai yra tie, kurie argumentuotai jums pataria, konsultuoja ir geba dirbti su bet kokiomis medžiagomis.

Nemokėkite pinigų iš anksto

Rekomenduočiau rinktis meistrus kurie dirbą pagal patentą – jų darbų kaina beveik visuomet bus bent 20 proc. pigesnė nei bet kurios kitos firmos (PVM mokėtojos) paslaugų.

Nesvarbu, ar statybininkus jums rekomendavo pažįstami, ar juos susiradote jūs pats – niekada nemokėkite VISŲ pinigų už darbus į priekį, taip pat neduokite pinigų, skirtų medžiagų pirkimui, statybininkams. Pinigai yra vienintelis būdas tinkamai kontroliuoti jūsų pasirinktus žmones ir, mokėdami į priekį, jūs prarandate kontrolės galimybes.

Išsirinkus statybininkus ir susiderėjus su jais dėl darbų terminų, atliekamų darbų kiekio ir kainos, būtinai su jais sudarykite išankstinę sutartį, kurioje būtų numatytas išsamus visų atliekamų darbų sąrašas ir garantijos. Statybininkai tokių sutarčių nemėgsta, vengia, bijo, nenori – ypač tie, kurie dirba nelegaliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius