Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviškas pasirinkimas: geriau prastas butas – bet nuosavas

Net 83 proc. lietuvių verčiau gyventų prastesnės kokybės savame bute nei gerai įrengtame svetimame bute, už kurį visą gyvenimą reikėtų mokėti nuomą.
Savas stogas virš galvos tautiečiams svarbesnis nei buto įrengimo lygis
Savas stogas virš galvos tautiečiams svarbesnis nei buto įrengimo lygis / Domoplius.lt nuotr.

Tą parodė nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt atlikta apklausa. Jos duomenimis, galimybę visą gyvenimą nuomotis butą teigiamai vertina tik šeštadalis Lietuvos gyventojų.

„Kitose šalyse visą gyvenimą gyventi nuomojamame būste yra paplitusi praktika, tačiau kelią į Lietuvą ji skinasi sunkiai. Lietuvoje nuo seno įsigalėjęs požiūris, jog reikia turėti savą būstą. Lietuviai nenori taikytis prie šeimininkų, todėl linkę anksčiau ar vėliau įsigyti būstą ir jam ilgą laiką kruopščiai taupo“, – sako Evaldas Narbuntovičius, Domoplius.lt projekto vadovas.

Didžiajai daliai – net 68 proc. – lietuvių svarbiausia turėti savą butą, nesvarbu, jei finansiškai tai ir neapsimoka.

Nuo ilgesnį laiką trunkančios nuomos lietuvius atbaido negalėjimas bute jaustis šeimininku – pavyzdžiui, nuomojamo buto neįmanoma įsirengti pagal savo poreikius. Dėl šios priežasties gyventi nuomojamame bute ilgą laiką nesiryžtų net 62 proc. apklausos dalyvių. 

Net 55 proc. lietuvių nurodė, kad juos gąsdina ir nenuspėjami buto savininkai, kurie turi teisę nutraukti nuomos sutartį arba pakelti nuomos kainą. Beveik 37 proc. apklausos dalyvių nerimauja ir dėl nestabilios butų nuomos rinkos ir nuolat besikeičiančių kainų, o 22 proc. lietuvių nėra tikri, ar visą gyvenimą trunkančiai nuomai užteks pensijos. 

Lietuviai bijo paskolų

Nors Lietuvos gyventojai neigiamai vertina galimybę visą gyvenimą mokėti nuomą, tačiau pirkti buto irgi neskuba. Paklausti, kas labiausiai stabdo nuo nuosavo būsto įsigijimo, beveik 30 proc. respondentų atsakė, jog bijo įsipareigoti bankui. 

„Lietuviai vertina nekilnojamąjį turtą ir vos tik atsiranda galimybė – perka jį. Tačiau dažnai jie nėra užtikrinti dėl savo finansinės ateities ir ar galės išsimokėti paskolą.  Prie šios baimės, tikėtina, prisidėjo ir dar visai neseniai nuslūgusi ekonominė krizė. Tiesa, jaunų – 25-35 metų amžiaus – žmonių pajamos yra pakankamos būsto paskolai gauti, tačiau kol kas tik maža dalis jų ryžtasi ilgesnį laiką būti skolingi bankui“, – teigia E. Narbuntovičius.

Baimė įsiskolinti bankui – ne vienintelė priežastis nepirkti buto. Nemaža dalis – 23,4 proc. – Lietuvos gyventojų tiesiog nėra sutaupę pradinio įnašo būstui, o 20 proc. respondentų įsigyti butą šiuo metu neleidžia didelės jų kainos. 

„Pavyzdžiui, šiuo metu vidutinė dviejų kambarių buto kaina Vilniaus miegamajame rajone siekia apie 60 tūkst. eurų, o sostinės senamiestyje ji neretai būna dar bent trečdaliu didesnė“, – teigia nekilnojamojo turto ekspertas.

Apie 7 proc. apklausoje dalyvavusių lietuvių nuo galimybės įsigyti nuosavą butą stabdo ir nenoras prisirišti prie vienos gyvenamosios vietos.

Nekilnojamojo turto skelbimų portale Domoplius.lt, remiantis „GemiusTraffic“ duomenimis, per mėnesį vidutiniškai apsilanko daugiau kaip 390 tūkst. lankytojų. Šiuo metu portale yra paskelbta daugiau nei 40 tūkst. nekilnojamojo turto objektų, parduodamų už 28,5 mlrd. litų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius