Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Metų pabaigoje NT rinka pajūryje pagyvėjo

Metų pabaiga pagyvino nekilnojamojo turto (NT) rinką pajūryje. Emigrantai perka butus nuomoti, tačiau populiariausi – iš varžytynių parduodami namai uostamiesčio pakraštyje.
Perkūnkiemis
Nekilnojamasis turtas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sezoniškumas lemia ne tik kurortų gyventojų pajamas, jis egzistuoja ir nekilnojamo turto rinkoje pajūryje. Pasyviausias pirkimas – vasarą, o gruodį – atvirkščiai – rinka gana aktyvi. Pokyčiams įtaką daro ir Kalėdoms į namus besiruošiantys grįžti užsienyje dirbantys lietuvaičiai, kurie čia įsigytus butus dažniausiai išnuomoja.

„Tą tendenciją mes pastebime kasmet – didesnė ar mažesnė [pirkimo] banga, bet jų būna. Šiemet gal kiek įdomiau, kad jie domisi NT rinka, kuri yra už miesto. Tai yra namai ir žemės sklypai, kuriuose galima statyti namus. Anksčiau daugiau domėdavosi butais“, – aiškina NT agentūros „Aidila“ vadovas Algimantas Bružas.

Pokyčiams įtaką daro ir Kalėdoms į namus besiruošiantys grįžti užsienyje dirbantys lietuvaičiai, kurie čia įsigytus butus dažniausiai išnuomoja.

Populiariausi išlieka vieno ar dviejų kambarių butai. Per šiuos metus nedidelių senos statybos butų uostamiestyje parduota beveik devyni šimtai. Naujos – vos keletas dešimčių. Tačiau vienas paklausiausių, pasak brokerių, – bankų perimtas turtas, parduodamas iš varžytinių. Daugiausia tai nebaigti gyvenamieji namai miesto pakraštyje – Radailiuose, Triušeliuose ir kitose gyvenvietėse prie Klaipėdos.

„Iš varžytinių šiuo metu turtą galima nusipirkti 30–50 proc. pigiau. Jis, aišku, yra gerokai apleistas, bet, jeigu įvertintume tai, kad jis pats susiremontuoja turtą, bendras rezultatas yra gerokai geresnis, nei pačiam statytis ar pirkti“, – tikina „Ober-Haus“ Vakarų Lietuvos regiono vadovas Linas Juozaitis.

„Dabar yra pakankamai aktyvus pirkėjų dalyvavimas elektroninėse varžytinėse, kurios šiemet jau įgavo naują rakursą. Kadangi tai daroma visiškai objektyviai, nedalyvaujant tarp žmonių, o dalyvaujant tik elektroninėje erdvėje“, – teigia NT agentūros „Aidila“ vadovas A. Bružas.          

Varžytinėse parduodamo būsto skaičius daugiau nei tris kartus išaugo 2009 m., po krizės. Tačiau išvaržomą būstą pigiau įsigijęs pirkėjas gali turėti ir nemažai rūpesčių. Mat ne visi namai, kurie išvaržomi, – tušti.

„Perkant išvaržomą turtą, niekada nėra garantijos, kad jį buvęs savininkas taip lengvai ir atiduos. Antstolis iškeldinimo iš turto neorganizuoja, tai naujas savininkas pats turėtų teismo tvarka organizuoti iškeldinimą“, – teigia NT agentūros „Aidila“ vadovas.

Nekilnojamojo turto kainos per šiuos metus beveik nekito. Stebimas vos apie vieną procentą augimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius