Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitas ar tiesa: bendrijų pirmininkai pelnosi iš renovacijos?

Modernizacijos darbų planavimo pradžioje atsakingiausias asmuo yra daugiabučio pirmininkas, ypač jeigu būtent šiam tikslui ir buvo įsteigta bendrija. Priklausomai nuo bendruomenės glaudumo, šiuos žmones gali lydėti tiek didžiulis gyventojų pasitikėjimas, tiek ir įtarumas, tuo labiau, kai egzistuoja ne vienas mitas apie bendrijų pirmininkų nesąžiningumą.
 Klaipėdos Panevėžio gatvės 5 namo renovacija
Namo renovacija. Asociatyvinė nuotr. / Jurgitos Andriejauskaitės nuotr.

Daugiabučio renovaciją lydi griežta kontrolė

Prieš keletą metų namų modernizaciją lydėjo keletas liūdnai pagarsėjusių istorijų. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje atsidūrė keli atsakingi Šiaulių miesto valdininkai, konsultantai ir bendrijų pirmininkai. Problemų yra kilę ir su viena Prienų bendrijos pirmininke, kuri, kaip manoma, „plovė“ gyventojų pinigus. Tačiau reikia pažymėti, kad tokie garsiai nuskambėję atvejai iš esmės yra vienetiniai, atsižvelgiant į tai, kokiu mastu šalyje vykdoma daugiabučių modernizacija. Naujajame renovacijos etape tokių istorijų kol kas girdėti netenka.

Pirmininkams tenka nelengva užduotis: suvienyti gyventojus ir argumentuotai įtikinti juos, kodėl verta imtis daugiabučio namo atnaujinimo.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas tikina, jog baimes dėl galimo bendrijų pirmininkų pasipelnymo reikėtų vertinti skeptiškai, nes egzistuoja saugikliai, neleidžiantys taip paprastai išgauti asmeninės naudos.

„Man labai keistai skamba įtarimai, kad, pavyzdžiui, bendrijų pirmininkai gauna kyšius už tai, kad inicijuotų modernizaciją savo name. Visuose renovacijos programos etapuose egzistuoja griežta kontrolė, viešai aprašyta tvarka. Apeiti įstatymus ir išpešti kažkokios asmeninės naudos tikrai nėra taip paprasta“, – tikina Edvardas Petrauskas, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas.

Pirmininkų darbas – nuoširdus

V. Vainauskas yra vieno iš Utenoje esančių jau renovuotų daugiabučių pirmininkas. Vyriškis prisimena, kad inicijuoti renovaciją lengva nebuvo ir proceso pradžioje jam teko susidurti su dideliu gyventojų skepticizmu. Anot jo, pagrindinė problema tuo metu buvo viešai prieinamos informacijos trūkumas, todėl su gyventojais buvo kalbama ir individualiai, atsakant į visus jiems rūpimus klausimus. Tačiau pastangos nenuėjo perniek, nes viso to rezultatas – lūkesčius pateisinusi namo renovacija, pagerėjusi gyvenimo kokybė gyvenant estetiškai patraukliame būste, sutaupytos energijos sąnaudos.

Pirmininkams tenka nelengva užduotis: suvienyti gyventojus ir argumentuotai įtikinti juos, kodėl verta imtis daugiabučio namo atnaujinimo. Šiandien renovacijos programoje dalyvaujančių daugiabučių pirmininkai yra itin aktyvūs ne tik komunikuodami su gyventojais, bet ir tvarkydami dokumentaciją, dalindamiesi savo patirtimi bei žiniomis susirinkimuose ir įvairiuose renovacijos temai skirtuose seminaruose. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius