-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuosavybės NT registre registruoti lietuviai neskuba: kuo tai gali baigtis

Gyventojai, kurie baigė, pavyzdžiui, statyti namą, bet jo iki šiol neįregistravo, nuosavybę ir statinį turėtų įregistruoti Nekilnojamojo turto registre ir sumokėti tik nustatytą mokestį, o nepadarę to iki lapkričio, mokės dukart didesnius mokesčius. Suklusti turėtų ir būsto ar žemės nuomotojai. Sudarius nuomos sutartis, jas privalu registruoti per mėnesį.
Pinigai
Pinigai / Vida Press nuotr.

Valstybės institucijos tiksliai nesuskaičiavo, bet spėjama, kad nemažai gyventojų jau gyvena namuose, nors jiems turi tik statybos leidimus. Esą čia dar vyksta statybos darbai, o nuosavybė neregistruota, kaip ir jos savininkas.

„Prieš tai buvusi situacija teisės aktų reguliavimo prasme sudarė galimybes žmonėms, vengiantiems NT mokesčio, ilgai neįregistruoti pastatų traktuojant tai kaip nebaigtą statybą, nors tuose pastatuose būdavo faktiškai gyvenama. Dėl to nebūdavo registruojamos nuosavybės teisės, VMI, skaičiuodama NT mokesčius, neįtraukdavo tokių pastatų, tai būdavo išvengiama mokestinės prievolės“, – pastatų neįregistravimo priežastis vardijo teisingumo viceministras Julius Pagojus.

„Po sandorių per metus apie 3 proc. asmenų neįregistruodavo savo teisių, taip pat, kiek mums žinoma, VMI yra atlikusi tam tikrą tyrimą, po kurio paaiškėjo, kad daug statinių pastatyta, tačiau tiek patys daiktai, tiek daiktinės teisės į juos neįregistruotos arba bent jau neįregistruota baigta statinių statyba“, – pasakojo Registrų centro NT kadastro ir registro departamento viršininkas Kazys Maksvytis.

Todėl nuo lapkričio įvesti konkretūs terminai, kokiais atvejais privalu registruoti ne tik pastatus, bet ir jų savininkus.

123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas
123rf.com nuotr./Nekilnojamasis turtas

Baigus statybas ir gavus dokumentus, liudijančius jų baigimą, nuosavybės teises į pastatus reikia įregistruoti per 3 mėnesius, o jei, pavyzdžiui, namas dar nebaigtas statyti, bet statybos inspekcija išdavė pažymą apie jo statybą, nuosavybės teises privalu registruoti per mėnesį. Per tiek laiko privalu užregistruoti ir susitarimus, kai nuomojamas butas, namas, žemė ar nustatomas koks nors servitutas.

„Paaiškėjo, kad apie 85 proc. nuomos sutarčių nėra registruota NT registre. Tai yra iškalbingi skaičiai, patvirtinantys, kad valstybė negauna pajamų iš šių sandorių“, – pabrėžė K.Maksvytis.

Jei sandoriai sudaromi pas notarą, gyventojams jokių registravimo veiksmų atlikti nereikia, tą atliks notaras. Kiti savo nuosavybę ar turtą turėtų įregistruoti iki lapkričio ir mokėti įprastą mokestį, kurio dydis prasideda nuo trijų eurų. Pavėlavę registruoti turtą, nuosavybę ar nuomos sutartis, po lapkričio mokės dukart daugiau, o ir grės administracinė atsakomybė – baudos nuo 150 iki 300 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius