-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​„Ozo parko“ burtininkai: pastačius namą, išaugo ir buto plotas, ir jo kaina

Ką daryti, jeigu staiga išaugo įsigyto buto plotas? Su tokia problema susidūrė kai kurie „Realco“ pastatytų „Ozo parko“ butų savininkai. Susitarti jie sugebėjo, o tokių atvejų ne taip dažnai ir pasitaiko, tačiau žmonėms, perkantiems butą dar nepastatytuose namuose, reikėtų žinoti, kad kartais gali imti ir išaugti jo kaina.
Vėliavos „Ozo parko“ gyvenvietėje
Vėliavos „Ozo parko“ gyvenvietėje / Skaitytojo Nerijaus nuotr.

Vilnietė Aušra jau turi savo naujo buto „Ozo parke“ raktus ir jaučiasi rami. Tačiau moteris išgyveno kelias nerimo savaites, sužinojusi, kad jos buto plotas netikėtai padidėjo.

Tai reiškia, kad išaugo ir buto kaina. O ką daryti, jeigu laisvų pinigų neturi, o butą pirkai iš skolintų lėšų?

Aušra keliavo tartis su namo valdytoju. Su juo moteris aptarė kelias išeitis ir pavyko susitarti. 15min.lt ji nepanoro atskleisti, kokia tai buvo išeitis.

Moteris išgyveno kelias nerimo savaites, sužinojusi, kad jos buto plotas netikėtai padidėjo. Tai reiškia, kad išaugo ir buto kaina. O ką daryti, jeigu laisvų pinigų neturi, o butą pirkai iš skolintų lėšų?

Įprastai su tokia situacija susiduriantiems klientams lieka du keliai – prašyti banko didesnės paskolos arba už papildomus kvadratus sumokėti savo lėšomis.

Galimi pokyčiai numatyti sutartyse

„Faktiniai butų plotai nuo projektinių bent šiek tiek skiriasi visuomet, todėl galimos situacijos ir jų sprendimai yra aiškiai numatyti preliminariose sutartyse, sudaromose su klientais“, – 15min.lt aiškino „Realco“ pardavimų direktorius Marijonas Chmieliauskas.

Pasak jo, retas klientas papildomai atkreipia dėmesį į nežymiai pakitusį buto plotą.

„Tiesa, kiekvieną atvejį, kuomet klientas dėl to į mus kreipiasi, sprendžiame individualiai. Vystome visą daugiabučių kvartalą ir parduodame daug butų, todėl visada galime pasiūlyti alternatyvą – pageidaujamo ploto butą kitame aukšte ar laiptinėje, ar name“, – pasakojo M.Chmieliauskas.

Pasak jo, butų plotai kinta, nes preliminarios sutartys sudaromos vadovaujantis techninio projekto planais. Vėliau jų pagrindu daromas darbo projektas, kuriame numatomi detalūs pastatų konstrukciniai sprendimai, galintys turėti įtakos butų plotui. 

Tokie atvejai – reti

Nedažnai išauga statomų namų plotas, dėl ko klientams reikėtų prašyti banko padidinti paskolą, 15min.lt aiškino Linas Januševičius, SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius.

„Tokių atvejų, mūsų duomenimis, pasitaiko itin retai. Svarbu pastebėti, kad asmuo, pirkdamas būstą nebaigtame statyti name, prisiima nemažą riziką, juk dėl įvairių aplinkybių statybos gali užtrukti arba įvykti kitos nenumatytos situacijos. Dėl šios priežasties ir mūsų bankas tokius atvejus, kai paskola reikalinga pirkti būstą statomame, bet dar nebaigtame objekte, vertina itin atidžiai“, – pasakojo L.Januševičius.

Jis ragino žmones, perkančius dar nepastatytą būstą, apsvarstyti visus galimus privalumus ir trūkumus, pasidomėti nekilnojamojo turto vystytojo suteikiamomis garantijomis.

„Be to, rekomenduojame atidžiai skaityti ir pasirašomas būsto pirkimo sutartis, įvertinti, kaip apibrėžiamos kainos, būsto ploto ar kitų pasikeitimų galimybės, statytojo įsipareigojimai pabaigti statybas numatytais terminais ir panašios sąlygos“, – aiškino banko ekspertas.

Jeigu taip nutiko, kad klientui reikia didesnės paskolos sumos, negu buvo susitarta, bankas vertina, ar didesnė paskolos suma atitinka asmens finansines galimybes, ar dėl papildomos sumos nebus pažeidžiamas leistinas pajamų ir paskolos įmokos santykis ir pan.

„Priėmus sprendimą, kad paskolą klientui padidinti galima, yra sutariama dėl paskolos teikimo sąlygų, galiosiančių būtent tai papildomai skolinamai sumai“, – sakė L.Januševičius.

Sutartį keičia už papildomą mokestį

Tuo metu „Swedbank“ apskritai rekomenduoja nepirkti nepastatyto būsto.

„Swedbank“ privačių klientų finansavimo skyriaus vadovas Tomas Pulikas, 15min.lt aiškino, kad paprastai, kai yra perkamas dar nepastatytas būstas, būna pasirašoma preliminari būsto paskolos sutartis ir nuosavomis lėšomis pardavėjui sumokamas avansas arba taip vadinamas pradinis įnašas.

Jeigu būsto plotas netikėtai pasikeičia, gali būti pakeista ir kredito sutartis. Tiesa, už papildomą mokestį.

„Tik po to, kai būstas būna jau pastatytas, atliekamas būsto rinkos vertę patvirtinantis turto vertinimas, tarp pirkėjo ir pardavėjo galutinai suderinama būsto kaina ir pasirašoma būsto paskolos sutartis. Po to atlikus visus reikiamus formalumus išmokama būsto paskola, tai yra, atsiskaitoma su pardavėju“, – pasakojo T.Pulikas.

Jeigu būsto plotas netikėtai pasikeičia, gali būti pakeista ir kredito sutartis. Tiesa, už papildomą mokestį.

„Jei būsto paskolos sutartis yra pasirašoma tik prasidėjus statyboms, o pastačius būstą pasikeičia jo kaina, klientui pageidaujant, būsto paskolos suma gali būti didinama atsižvelgiant į kliento mokumo įvertinimą. Šiuo atveju turi būti keičiama būsto kredito sutartis bei sumokamas sutarties sąlygų keitimo mokestis. Todėl tam, kad klientas būtų tikras dėl perkamo būsto vertės, rekomenduojame būstą pirkti tada, kai jis jau yra pastatytas“, – pasakojo T.Pulikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius