-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vamzdynų keitimo filosofija daugiabutyje

Keisti modernizuojamame daugiabutyje vamzdyną, ar ne – klausimas, į kurį neįmanoma greitai atsakyti „taip“ arba „ne“. Kiekvieno seno namo atvejis individualus. Būtent todėl šilumos, vandens ir nuotekų sistemų keitimą galima prilyginti filosofijai. Arba žemės drebėjimui. Tuo įsitikinęs Lietuvos santechnikų asociacijos prezidentas Juozas Marčiulaitis.
004A3804
004A3804

Kas slepiasi po viena eilute?

Nepaisant palankių sąlygų, iš esmės atnaujinti visus daugiabučio „vidurius“ vienu kartu ir į investicijų planus įtraukti ne tik privalomą šilumos sistemos atnaujinimą ryžtasi toli gražu ne visi.

Dalyvaujantys Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje gyventojai gali gauti valstybės paramą ne tik namo šildymo sistemos keitimui, bet ir kitų pastato bendrojo naudojimo inžinerinių sistemų – pavyzdžiui, nuotekų sistemos, namui priklausančių lokalinių įrenginių, geriamojo vandens vamzdynų ir įrenginių keitimui arpertvarkymui ir t. t.

Tačiau, nepaisant palankių sąlygų, iš esmės atnaujinti visus daugiabučio „vidurius“ vienu kartu ir į investicijų planus įtraukti ne tik privalomą šilumos sistemos atnaujinimą ryžtasi toli gražu ne visi.

„Be abejo, modernizacija be esminio šilumos sistemos atnaujinimo būtų beprasmė. Tačiau daugiau dėmesio reikėtų skirti ir kitiems vamzdynams, nes jie tarnauti amžinai negali. Bet kol kas į tai mažai kas kreipia dėmesio“, – pastebi J. Marčiulaitis.

Taip pat skaitykite: Noriu geresnių langų nei kaimynas!

Užduotis sunki, bet įvykdoma

Pakeisti visus vamzdynus gyvenamame name, kuriame visi jau pasidarė apdailą, techniškai sunki užduotis. Juk viskas paslėpta ir prie sistemų prieiti sunku.

Specialistas neslepia, jog tų, kas vis dėlto rūpinasi ne tik šilumos, bet ir kitų namo sistemų būkle ir yra pasiryžę investuoti į jos atnaujinimą, laukia nemenki išbandymai: „Ne paslaptis – pakeisti visus vamzdynus gyvenamame name, kuriame visi jau pasidarė apdailą, techniškai sunki užduotis. Juk viskas paslėpta ir prie sistemų prieiti sunku. Aš net palyginčiau tokią intervenciją su žemės drebėjimu bute.“

Tačiau pašnekovas netrukus priduria, jog vis dėlto tokios ambicijos modernizuojant daugiabutį tikrai įgyvendinamos. Geriausias to pavyzdys – mažesnių miestų gyventojai, kurie atnaujindami savo būstą pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, daug dažniau ryžtasi imtis ne tik šilumos sistemos pertvarkos.

„Siečiau tai su daugiabučių dydžiu. Ten kur namai nedideli – 15–20 butų – ir sistemas atnaujinti truputį paprasčiau. Bet didmiesčiuose, kur įprastas daugiabučio dydis 40 butų, toks atnaujinimas daug sudėtingesnis. Tačiau tai nereiškia, jog jo namui nereikia.“

Taip pat skaitykite: 3 klausimai apie statybos darbų pirkimą

Pikti sistemų pokštai – rimtas signalas

Pasiteiravus, kaip gyventojams žinoti, ar verta į namo atnaujinimo projektą įtraukti vamzdynų – pavyzdžiui, karšto ar šalto vandens, taip pat kanalizacijos sistemų atnaujinimą, J. Marčiulaitis sako, jog pikti sistemų pokštai – pavyzdžiui, trūkinėjantys vamzdžiai, geriausias signalas, kad laikas ryžtis tokiai modernizacijai.

„Su senų daugiabučių vamzdynais yra įvykęs įdomus dalykas. Pavyzdžiui, nuotekų vamzdžiai iš pradžių buvo daromi tik iš ketaus, ir jie tikrai ilgaamžiai. Bet vėliau pradėtas naudoti plastikas. Ir štai tie plastikiniai vamzdžiai yra didžiausias galvos skausmas, nes anuo metu naudotas plastikas buvo visai netinkamas tokiai paskirčiai. Jie trūkinėja, gyventojai nuolat užlieja vienas kito butus, žodžiu – tuos vamzdynus tikrai reikia keisti. Aišku, dabar vamzdžiams taip pat naudojamas plastikas, bet jo kokybė – visai kitokia nei prieš 40 metų.“

BETA-mazas
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius