-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ženevoje išsakytam Lietuvos pasiūlymui dėl kompleksinės renovacijos pritarė daugelis šalių

Daugiau kaip penkiasdešimties šalių atstovai, susirinkę į Jungtinių Tautų Būsto ir žemės valdymo komiteto sesiją, kuri praėjusią savaitę vyko Ženevoje, vienbalsiai pritarė aplinkos viceministrės Daivos Matonienės pateiktam siūlymui į tarptautinės būsto politikos nuostatas įtraukti kompleksinę urbanistinę renovaciją. Ši nuostata bus įrašyta į Ženevos JT darnaus būsto chartiją, kuri buvo rengiama ketverius metus. Patikslinus chartijos tekstą, sesijos dalyviai jai pritarė, Aplinkos ministerija pranešė spaudai.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Vadinamoji kompleksinė renovacija, kai atnaujinami ne pavieniai namai, o ištisi gyvenamieji rajonai, kai sutvarkoma aplinka, modernizuojami infrastruktūros objektai, – vienas svarbiausių šiuolaikinės būsto politikos veiksnių. Todėl jį būtina numatyti JT darnaus būsto chartijoje, kurios tikslas – visoms valstybėms padėti siekti tinkamo, prieinamo, darnaus ir sveiko būsto, mažinant neigiamą poveikį aplinkai“, – sako aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Pagrindinis tikslas – ne pavienių namų modernizavimas, o kuo palankesnės teisinės bazės kompleksinei renovacijai sukūrimas.

JT Būsto ir žemės valdymo komitetas buvo supažindintas su Lietuvos daugiabučių namų modernizavimo patirtimi. Mūsų šalyje renovacija vyksta nuo 2013 m., įdiegus naują jos modelį. Tačiau, Daivos Matonienės žodžiais, pagrindinis tikslas – ne pavienių namų modernizavimas, o kuo palankesnės teisinės bazės kompleksinei renovacijai sukūrimas.

Labai daug dėmesio skiriama savivaldybių iniciatyvai. Siekiama, kad jos į savo teritorijų plėtros programas įtrauktų gyvenamųjų ir viešosios paskirties pastatų, infrastruktūros objektų – šilumos gamybos ir perdavimo tinklų, privažiavimo kelių, pėsčiųjų takų, automobilių parkavimo vietų, apšvietimo – atnaujinimą, gyvenamosios aplinkos – žaliųjų, poilsio, rekreacinių zonų – sutvarkymą.

Kompleksinis gyvenamosios aplinkos atnaujinimas padeda įgyvendinti darnios plėtros principus – mažiau suvartojama energijos, pradedant jos gamyba, perdavimu ir baigiant galutiniu vartotoju, į orą išmetama mažiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų, gerėja gyvenimo sąlygos ir aplinka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius