-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 05 02 /12:10

A.Butkevičius: jei „Gazprom“ sumažins kainą, „Lietuvos dujos“ nesikreips į arbitražą

Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ sumažinus dujų kainą importo ir transportavimo bendrovei „Lietuvos dujos“, pastaroji nebesikreiptų į arbitražą dėl per didelės jai taikomos kainos, nes neliktų preteksto, teigia Lietuvos premjeras. Pasak Algirdo Butkevičiaus, įmonė į arbitražą kreiptųsi tik tuo atveju, jeigu rusai kainos nekeistų.
Premjeras Algirdas Butkevičius
Premjeras Algirdas Butkevičius / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

„Matot, tuo metu – sausio mėnesį buvo pokalbis, kad bendrovė („Lietuvos dujos“ – BNS) kreiptųsi į arbitražą, jeigu nebūtų sumažinta kaina. Jeigu dabar kaina sumažina, tai nebeatsiranda priežasties, dėl ko reikia kreiptis“, – BNS penktadienį sakė A.Butkevičius.

Iki šiol tik neoficialiai teigta, kad pasiūlęs dujų kainos nuolaidą, mainais už tai vienintelis jų tiekėjas Lietuvai reikalauja „Lietuvos dujų“ nebeinicijuoti naujo ieškinio, dėl kurio sprendimą įmonės akcininkai priėmė šiemet sausį.

Tačiau premjeras penktadienį negalėjo tvirtai pasakyti, ar „Gazprom“ ir „Lietuvos dujoms“ pavyks susitarti dėl mažesnės kainos.

„Negaliu pasakyti dėl kainos, mes siekiame, kad būtų mažesnė“, – teigė ministras pirmininkas.

A.Butkevičius pakartojo tikįs, jog Lietuvos ir Rusijos įmonės dėl dujų kainų susitars per tris savaites, tačiau garantuoti to negalėjo

A.Butkevičius pakartojo tikįs, jog Lietuvos ir Rusijos įmonės dėl dujų kainų susitars per tris savaites, tačiau garantuoti to negalėjo.

„Buvo klausimas toks (iš žiniasklaidos – BNS), kad ar per tris savaites gali pasirašyti, tai sakiau, gali. Bet buvo tokių atvejų – po Sočio olimpinių žaidynių irgi atrodė, kad per mėnesį pasirašys, tai kol kas jokių garantijų tvirtų negaliu duoti. Aišku, toks yra tikslas ir tokios kalbos buvo apie tą laikotarpį. Bet, žinote, kai mes esame ne vieną kartą susitikę, ne vieną kartą diskutavę, ir tie susitarimai anksčiau nebuvo įgyvendinti, bet tikiuosi, kad šį kartą bus tvirtai pasiryžta ir pasirašyta“, – aiškino premjeras.

Išsamiau galimo naujo susitarimo sąlygų A.Butkevičius nekomentavo.

Tikėtina, kad „Lietuvos dujos“ su „Gazprom“ galėtų susitarti ir greičiau, kad Lietuvos bendrovė iki gegužės pabaigos dar spėtų patvirtinti naujas kainas vartotojams ir jas pateikti Kainų komisijai, kad ši patikrintų ir jos įsigaliotų nuo liepos 1-osios.

A.Butkevičius praėjusią savaitę teigė, kad „Gazprom“ siūloma 20 proc. kainos nuolaida būtų teisinga. Trečiadienį jis minėjo, kad skaičius „gali būti ir kitoks“.

Pasak neoficialių šaltinių, „Gazprom“ siūloma trejų paskutinių dabartinės sutarties su „ Gazprom“ metų – 2013-2015-ųjų – dujų kaina būtų apie 370 JAV dolerių, arba 20 proc. (apie 100 dolerių) mažesnė nei dabar. Šios nuolaidos vertė, skaičiuojant „Lietuvos dujų“ nuperkamų dujų apimtis, būtų apie 750 mln. litų.

Pasak šaltinių, dujų kainos formulė nebus keičiama, išliks ir sutarties sąlyga „take or pay“ („imk arba mokėk“).

Kiti ligšioliniai derybų klausimai – daugiau nei 4 mlrd. litų vertės ieškinys Stokholmo arbitraže, kurio Vyriausybė teigia neketinanti atsiimti, dujų tranzitas į Karaliaučių, trečiojo ES energetikos paketo reikalavimai – lieka Vyriausybės ir „Gazprom“ politinių derybų objektai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius