Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Akmens anglių trūkumas Ukrainą verčia šias žaliavas pirkti iš Rusijos ir Donbaso

Daugelyje Ukrainos šiluminių elektrinių akmens anglių liko vos keletui dienų. Apie tai pranešė valstybinė šalies energetikos bendrovė „Ukrenergo“. Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas savo ruožtu pavadino situaciją šalies energetikos sektoriuje katastrofiška ir pirmadienį sušaukė specialų antikrizinio štabo posėdį, rašo naujienų svetainė gazeta.ru.
Ukrainos angliakasiai
Ukrainos angliakasiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ekspertai teigia, kad Ukrainos valdžia pati save įvarė į kampą ir greitai bus priversta pirkti akmens anglis iš Rusijos bei prorusiškų teroristų kontroliuojamo Donecko ir Luhansko.

Informaciją, kad daugelyje Ukrainos šiluminių elektrinių akmens anglių liko vos keletui dienų, patvirtino „Ukrenergo“ atstovas Olegas Kozemko. Be to, jis pažymėjo, kad šiuo metu jau neveikia Slovjansko šiluminė elektrinė.

Ukrainos energetikos ir akmens anglių pramonės ministras Vladimiras Demčyšynas tvirtina, kad prieš prasidedant šildymo sezonui šalies šiluminėse elektrinėse turėtų būti apie 2,5 mln. tonų akmens anglių. Šiuo metu, remiantis optimistiniais skaičiavimais, šis skaičius siekia tik 1,5 mln. tonų.

Penktadienį viešėdamas Charkove Ukrainos premjeras A.Jaceniukas pavadino susiklosčiusią situaciją šalies energetikos sektoriuje katastrofiška.

Penktadienį viešėdamas Charkove Ukrainos premjeras A.Jaceniukas pavadino susiklosčiusią situaciją šalies energetikos sektoriuje katastrofiška ir pareiškė, kad šiuo metu apie pusė šiluminių elektrinių nėra pasiruošusios žiemos sezonui.

Pirmadienį ši problema bus svarstoma sušauktame antikrizinio štabo posėdyje.

Teigiama, kad šiuo metu anglių ir gamtinių dujų pirkimui Ukrainos ižde trūksta apie 1 mlrd. dolerių. Šias lėšas Kijevas tikisi gauti sulaukęs paskolų iš tarptautinių organizacijų.

Su akmens anglių trūkumu Ukraina susiduria jau nuo 2014 m. vasaros, šalies rytuose prasidėjus karui. Nuo to laiko Kijevas yra priverstas pirkti kurą užsienyje ir net buvo sudaręs anglių pirkimo sutartį su Pietų Afrikos Respublika (PAR). Tiesa, greitai paaiškėjo, kad šių anglių kokybė bloga ir dabar Ukrainos valdžia stengiasi atidžiau parinkti žaliavos tiekėjus.

Per pirmąjį 2015 m. pusmetį Ukraina užsienyje pirko anglių už daugiau negu 857 mln.dolerių. Daugiausiai jų buvo nupirkta iš Rusijos (364,668 mln. dolerių), JAV (231,714 mln. dolerių) ir Australijos (68,956 mln. dolerių).

Maža to, Kijevas buvo priverstas pirkti anglis ir iš apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų.

Maža to, Kijevas buvo priverstas pirkti anglis ir iš apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko respublikų.

Dėl anglių trūkumo šiluminėse elektrinėse Ukraina nuo liepos 27 d. buvo priversta atnaujinti elektros energijos importą iš Rusijos. Tai padėjo išvengti masinio elektros energijos tiekimo nutraukimo Ukrainos gyventojams.

Energetikos ekspertai teigia, kad akmens anglių trūkumą iš dalies galėtų išspręsti ir leidimas šiluminėms elektrinėms pačioms sudarinėti žaliavų tiekimo sutartis su tiekėjais. Šiuo metu akmens anglis Ukraina perka centralizuotai, per valstybinį tarpininką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius