-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Algirdas Butkevičius: Lietuva palaiko ES energetinę sąjungą

Lietuvos premjeras teigia palaikantis Lenkijos siūlymą sukurti Europos Sąjungos energetinę sąjungą, kuri padėtų diversifikuoti rinką. Anot Algirdo Butkevičiaus, statomas Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas taip pat galėtų padėti, kuriant tokią bendriją. Lenkijos premjero teigimu, bendra ES energetinė bendrija galėtų išnaudoti skalūnų dujas ir anglį, o dujas būtų galima pirkti biržose.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

„Kalbant apie šį pasiūlymą, aš jį vertinu labai teigiamai. Kaip jūs žinote, Lietuva šiandien perka dujas tik iš „Gazprom“ ir moka pačią aukščiausią kainą visoje Europoje. Tai vienas mums būtų labai teigiamas žingsnis, kada mes galėtumėm pradėti dalyvauti bendroje dujų diversifikuotoje rinkoje“, - trečiadienį Briuselyje po susitikimo su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Anot jo, SGD terminalas galėtų padėti, įgyvendinant Lenkijos siūlymą.

„Mes tikimės užbaigti šiemet Klaipėdoje suskystintų gamtinių dujų terminalą, kuris irgi galėtų prisidėti šitos idėjos ir pasiūlymo įgyvendinime. Lietuvai taip pat labai svarbu, kad 2015 metų pabaigoje šalis taptų nebe uždara elektros energijos sala. Kaip žinote, statome elektros jungtį su Lenkija ir taip pat su Švedija“, - teigė Lietuvos premjeras.

„Tada galėtume kalbėti apie bendrą Europos Sąjungos energetikos sistemų sukūrimą. Aš manau, kad tai išspręstų kai kada tokią neteisingą konkurenciją tarp valstybių, kada atskiros šalys moka daug didesnes pinigų sumas, tiek perkant dujas, tiek gaminant, arba importuojant elektrą“, - pridūrė jis.

Lenkijos ministras pirmininkas teigė, kad bendra ES energetinė bendrija galėtų išnaudoti savus išteklius - skalūnų dujas ir anglį, be to, visos valstybės narės dujas galėtų pirkti biržose, tokiu būdu diktuojant savo sąlygas, o ne sutinkant su monopolijų pasiūlymais.

„Taip pat tai liečia idėją didesnio bendrumo pirkimuose. Norėtumėm, kad Europa kaip visuma startuotų konkursuose, čia yra įvairūs mechanizmai ir metodai - pavyzdžiui, birža.(...) Kad Europa galėtų diktuoti sąlygas, o ne tik priimti jas, todėl labai svarbu, kad būtų bendra politika, ieškant įvairių būdų ir mechanizmų. Šitų siūlymų yra daugiau ir mes pristatysime juos ponui premjerui. Tikiuosi, kad birželį Briuselyje Europos Tarybos metu Komisijos raporte, kuris gvildens Europos energetinę nepriklausomybę, šitie siūlymai taip pat atsispindės“, - po susitikimo su A.Butkevičiumi sakė D.Tuskas.

Jis teigė, kad bendra sąjunga užtikrintų ne tik konkurencingesnę ekonomiką, bet ir sumažintų politinę bei ekonominę priklausomybę nuo Rusijos ir jos dujų koncerno „Gazprom“.

„Europoje reikia energetinės sąjungos, iš ko seka Europos ekonomikos konkurencingumas. Tai taip pat padidintų energetinę ir politinę nepriklausomybę.(...) Ir ypač kas liečia valstybes, stipriai priklausančias nuo Rusijos dujų tiekimo - čia bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Lenkijos būtų ypač įdomus“, - tikino Lenkijos premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius