Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Analitikai: naftos rinka nori, kad OPEC tęstų, ką pradėjo

Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) valstybės narės ir kiti stambūs naftos gamintojai, kurių atstovai šį savaitgalį įvertins susitarimo dėl gavybos mažinimo rezultatus, iš rinkos sulaukia vis daugiau aiškių ženklų, jog negalima apsiriboti tuo, kas iki šiol padaryta.
OPEC
OPEC / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Susitikime Kuveite neabejotinai kils klausimas, ar reikia pratęsti susitarimą, kurio galiojimas baigsis šią vasarą, nes naftos pasiūla rinkoje ir toliau viršija paklausą.

JAV komercinėms naftos atsargoms pasiekus rekordinį lygį, o naftos kainoms smukus iki 50 JAV dolerių už barelį ir dar žemiau, OPEC ir ne OPEC šalims nelieka nieko kito, kaip tik tęsti tai, kas pradėta, mano visi 13 agentūros „Bloomberg“ apklaustų analitikų.

„Politikos krypties pakeitimas gamintojams atsieis pernelyg brangiai, – mano konsultacijų įmonės „Petroleum Policy Intelligence“ vadovas Billas Farrenas Price (Bilas Farenas Praisas). – Jie dabar laikosi šio kurso ir mažinti atsargas stengsis ir antrąjį pusmetį.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano naftos platforma Kaspijos jūroje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Irano naftos platforma Kaspijos jūroje

OPEC ir dar vienuolikai naftos gamintojų susitarus sumažinti gavybą, o galiausiai ir „juodojo aukso“ pasiūlos pasaulio rinkoje perteklių, nafta pabrango 20 procentų.

Nors šalys beveik visiškai įvykdė susitarimo sąlygas, naftos kainos ėmė smukti, be kita ko, dėl JAV skalūnų naftos gavybos augimo.

Saudo Arabija ir Rusija – pagrindinės susitarimo šalys – skirtingai vertina tai, kaip turi būti vykdomos susitarimo sąlygos, tačiau tai joms vargu ar sutrukdys stebėsenos komisijos susitikime Kuveite laikytis bendros pozicijos, pažymi ekspertai.

Kiek anksčiau Saudo Arabija Rusiją paragino paspartinti gavybos mažinimo tempą ir tikslinį lygį pasiekti jau iki kovo pabaigos. Tuo tarpu Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas yra sakęs, kad Rusija laikysis pradinių susitarimų ir gavybą žadėtais 300 tūkst. barelių per dieną sumažins tik balandį.

Rusijai neskubant mažinti gavybos, sumažėja aktyvesnio negu tikėtasi OPEC gavybos mažinimo poveikis, tačiau dėl to Kuveite rengiamame susitikime neturėtų kilti nesutarimų su Saudo Arabija, mano „Intesa Sanpaolo“ analitikė Daniela Corsini.

„Įsitikinimas, kad OPEC ir ne OPEC susitarimo bus laikomasi, yra svarbiausia naftos kainų palaikymo priemonė, – sako ji. – Saudo Arabija vengs atvirai kritikuoti Rusiją dėl sąlygų nevykdymo, nes nenori gąsdinti rinkos – tai tiesiog neatitiktų jos interesų.“

Vykdydamos susitarimą, pagal kurį iki pirmojo pusmečio pabaigos pasiūlą rinkoje norima sumažinti 1,8 mln. barelių per dieną, OPEC ir ne OPEC šalys „juodojo aukso“ gavybą karpo jau trečią mėnesį iš eilės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./Naftos terminalas Jungtiniuose Arabų Emyratuose

OPEC skaičiavimais, susitarime dalyvaujančios karteliui nepriklausančios šalys savo bendrą gavybą sumažino maždaug 64 proc. žadėto kiekio.

Sudarydamos susitarimą, OPEC narės ir kitos naftą išgaunančios šalys spėjo, kad jis galios tik iki liepos pradžios. Tačiau jau dabar kai kurie susitarimo dalyviai teigia, kad jį būtina pratęsti, nes padėtis pasaulio naftos rinkoje yra nestabili.

„Citigroup“ analitikai, kaip ir anksčiau, mano, kad OPEC gali pratęsti susitarimą, nes kitas variantas susitarimo dalyviams būtų „pernelyg skausmingas“. Visgi jie sako, kad „pratęsimo tikimybė aiškiai mažėja“.

O konsultacijų grupės FGE valdybos pirmininkas Fereidunas Fesharakis (Fereidunas Fešarakis) pažymi, kad „įsipareigojimai dėl gavybos ribojimo veikia, tik ne taip greitai, kaip norėtųsi OPEC“.

Rinkos dalyviai klydo, jeigu manė, kad pradėjus vykdyti susitarimą naftos atsargos nedelsiant sumažės iki vidutinio penkerių metų lygio, sako jis.

Jo prognozėmis, artimiausiu laikotarpiu WTI rūšies naftos kaina gali smukti iki 45 JAV dolerių už barelį, o „Brent“ rūšies naftos kaina laikysis virš 40 JAV dolerių už barelį kartelės. Pusiausvyra rinkoje gali būti pasiekta 2017 metų viduryje, o atsargos, tikėtina, sumažės antrąjį pusmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius