-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aplinkos ministerija siūlo keisti mokesčius už naftą ir dujas

Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Naftos ir dujų išteklių mokesčio pakeitimo įstatymo projektą, kuriame siūlo keisti mokesčius už angliavandenilių išteklių gavybą, įskaitant ir skalūnų naftą, ir dujas.
Skalūnų gavyba 6
Skalūnų gavyba 6 / AM nuotr.

„Didžiausia naujovė, kurią siūlome – dalį surinktų mokesčių skirti savivaldybėms, kuriose tas mokestis surinktas. Taip būtų užtikrinama, kad vietiniai gyventojai gautų kuo didesnę naudą iš atkeliaujančių investicijų“, – teigia aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Įstatymo projekte numatyta tradiciniams naftos ir dujų ištekliams, tiek išgaunamiems iš sausumos telkinių, tiek išgaunamų jūroje, taikyti vieną bazinį mokesčio tarifą – 12 proc. nuo pardavimo kainos už kubinį metrą gavybos vietoje. Šis tarifas būtų taikomas nuo įstatymo įsigaliojimo, t. y. 2015 m. sausio 1 d. Taip pat liktų galioti ir 4,5–9 proc. kompensacinis mokesčio tarifas tradicinės naftos ir dujų telkiniams, kurie išžvalgyti ne vien privačiomis lėšomis.

Išsklaidytiesiems angliavandeniliams (netradiciniams) siūloma nustatyti vieną bazinį mokesčio tarifą – 15 proc. nuo pardavimo kainos už kubinį metrą gavybos vietoje. Šis mokesčio tarifas būtų pradedamas taikyti ne anksčiau kaip po trejų metų nuo įstatymo įsigaliojimo, nes trejus metus nuo leidimo naudoti išsklaidytuosius angliavandenilius išdavimo dienos už šiuos išteklius būtų taikomas nulinis mokesčio tarifas. Šia lengvata naftos bendrovės išgaunančios išsklaidytuosius angliavandenilius galės pasinaudoti trejus metus, skaičiuojant nuo leidimo naudoti angliavandenilių išteklius išdavimo dienos, bet ne ilgiau kaip iki 2020 metų.

AM nuotr./Skalūnas
AM nuotr./Skalūnas

Mokestis būtų mokamas už faktiškai išgautą naftos ir dujų išteklių kiekį pagal faktines gavybos apimtis, teikiant kiekvieną ketvirtį mokestines deklaracijas ir sumokant mokestį.

Numatoma, kad 10 proc. angliavandenilių mokesčio būtų skiriami savivaldybės, kurios teritorijoje išgaunami ištekliai, biudžetui. Dalis šio mokesčio būtų skiriama viešojo intereso paslaugų infrastruktūrai gerinti, viešųjų pastatų statybai ir modernizavimui, viešųjų ir rekreacinių erdvių įrengimui, o kita dalis lėšų – aplinkosauginėms priemonėms įgyvendinti.

Aplinkos ministerijos siūlymus svarstys Vyriausybė ir, jiems pritarus, teiks Seimui. Tikimasi, kad Seimas dėl naujų mokesčių naftai ir dujoms apsispręs rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius