Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artūras Zuokas: „Tai, ką daro prezidentės patarėjai, kitose ES šalyse būtų vertinama kaip korupcija“

Vilniaus meras Artūras Zuokas pareiškė, jog du sostinėje vykdomi energetiniai projektai sustojo dėl prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjų įsikišimo. Jis teigė nežinantis, ar apie patarėjų veiksmus informuota šalies vadovė, tačiau, pasak jo, tokie veiksmai kitose šalyse būtų prilyginti korupcijai. A.Zuokas teigė, jog artimiausiu metu dėl šių veiksmų bus kreiptasi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT). Prezidentūra mero kaltinimų nekomentuoja.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas ir Dalia Grybauskaitė / BFL nuotr.

Teismui laikinai sustabdžius leidimą koncerno „Icor“ ir Vilniaus savivaldybės valdomai įmonei „Reenergy“ statyti atliekų deginimo gamyklą Vilniuje, miesto meras A.Zuokas meta rimtus kaltinimus prezidentūrai. Pasak jo, dėl buitinių atliekų deginimo įmonių statymo Vilniuje konkuruoja skirtingos verslo grupės, o ši konkurencija esą yra veikiama aukščiausio rango politikų.

Prezidentės patarėjai, tikiuosi, ji to nežino, dalyvauja vienaip ar kitaip darydami įtaką sprendimams, susijusiems su energetika – daro spaudimą valstybės institucijoms, ministerijoms, kad jie imtųsi tokių veiksmų, – sakė A.Zuokas.

„Įmonės, pasinaudodamos politikų parama, siekia daryti įtaką energetikos projektams. Galiu atsakingai pasakyti, kad šiuose procesuose pirmiausia dalyvauja prezidentūros patarėjai, kurie daro spaudimą valstybės institucijoms, ministerijoms, kad jie imtųsi tokių veiksmų. Yra aibė faktų, kurių nenorėčiau minėti radijo eteryje, kur prezidentės patarėjai, tikiuosi, ji to nežino, dalyvauja vienaip ar kitaip darydami įtaką sprendimams, susijusiems su energetika. Tai ir lemia, kad šiuo metu dėl teisminių ginčų pakibo du sprendimai Vilniaus mieste. Mes bendraujame su visais pareigūnais, kurie dalyvauja šiame procese, ir visi nurodo prezidentūrą kaip pagrindinę spaudimo priemonę“, – Žinių radijo laidoje „Prie pietų stalo“ sakė A.Zuokas.

Būtent dėl šio spaudimo, A.Zuoko teigimu, Vilniuje ore pakibo du objektai – dėl buitinių atliekų deginimo ir rūšiavimo įmonių statybos. Toks spaudimas, anot Vilniaus mero, daromas iš prezidentūros, suteiktų galimybę kitoms įmonėms statyti tuos objektus kitoje vietoje.

„Toks stumdymasis, dalyvaujant aukščiausio rango pareigūnams arba jų atstovams, turėtų būti vertinamas taip, kaip turėtų būti vertinamas bet kurioje civilizuotoje Europos Sąjungos valstybėje, – kaip korupcija“, – nurodė A.Zuokas.

Vilniaus meras žadėjo kreiptis į STT, kad būtų atliktas tyrimas ir įvertinta ta informacija, kuri šiuo metu „sklando ore“ arba „apie kurią pusę lūpų kažkas nutyli“.

Nerijus Udrėnas
Nerijus Udrėnas

Prezidentės vyriausiasis patarėjas socialinės politikos ir ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas 15min.lt teigė, jog sprendimą stabdyti atliekų deginimo gamyklos statybas priėmė teismas. Jis teigė nežinantis, kodėl su šiuo sprendimu bandomi sieti prezidentės patarėjai, ir atsisakė ką nors komentuoti.

15min.lt primena, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį priėmė nagrinėti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos pareiškimą Vilniaus miesto savivaldybės administracijai dėl statybos leidimo, išduoto statyti atliekų deginimo gamyklą Vilniuje, Jočionių g., panaikinimo ir laikinai sustabdė šio leidimo galiojimą.

Atliekų deginimo gamyklą Vilniuje ketina statyti bendrovė „Reenergy“, susijusi su Vilniaus šilumos ūkyje įsigalėjusiu koncernu „Icor“. Šis koncernas nuolat siejamas su A.Zuoku. „Icor“ koncernui sostinėje konkurenciją bando sudaryti Suomijos kapitalo bendrovė „Fortum“. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ne kartą kritiškai atsiliepusi apie A.Zuoką ir koncerną „Icor“, yra pagyrusi „Fortum“ investicijas Lietuvoje ir pareiškusi, kad ši ir kitos Skandinavijos šalių bendrovės yra skaidrumo pavyzdys Lietuvos verslininkams.

Visą laidos „Prie pietų stalo“ įrašą galite rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius