Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Arvydas Sekmokas Algirdui Butkevičiui pataria, ko reikalauti iš „Gazprom“

Derybos su Rusijos dujų milžine „Gazprom“ turi būti tęsiamos, nes iš Maskvos atsiųsti raštiški pasiūlymai Lietuvai yra nepriimtini. Tai antradienį pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kokia gali būti tolesnė Lietuvos derybininkų laikysena?
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, jog dabar „Gazprom“ siūloma kaina yra mažiausia, kurią kada nors pavyko išsiderėti, tačiau, pasak prezidentės, kainos nuolaida siūloma Lietuvos sąskaita. „Tiesiog norėčiau, kad visiems būtų aišku ir jokių iliuzijų nebūtų – kainos nuolaidos siūlomos mūsų pačių sąskaita“, – sakė D.Grybauskaitė, nutraukusi A.Butkevičių, kuris gyrėsi, esą „niekada Lietuvai tokios kainos žemos nebuvo siūlyta, kaip yra dabar pasiekta derybų metu“.

Šie politikų žodžiai gali slėpti tai, jog „Gazprom“ vietoj kompensacijos Lietuvai siūlo ateityje sumažinti dujų kainą. Atsiradus alternatyviam dujų tiekimui, dujų kaina ir taip mažės, todėl, priėmus tokį pasiūlymą, Lietuva patektų į labai neapibrėžtą ir nevaldomą situaciją, o „Gazprom“ išvengtų realių nuostolių ir išsisuktų nuo arbitražo.

Gerai „Gazprom“ derybininkų taktiką žinantis buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigė, kad dabar derybose su „Gazprom“ yra svarbiausia išsikelti aiškius tikslus.

Kitas Lietuvos derybininkų tikslas turi būti – gauti ne mažiau kaip 80 procentų permokos kompensacijos realiais pinigais. Lietuva už dujas yra permokėjusi apie 5 mlrd. litų.

„Lietuva turi siekti ne mažiau kaip 20 procentų dujų kainos nuolaidos nuo 2015 metų sausio 1 dienos. Ir dujų kaina turi būti susieta ne su naftos kaina, bet su atsinaujinančių energijos išteklių kainų indeksu.

Kitas Lietuvos derybininkų tikslas turi būti – gauti ne mažiau kaip 80 procentų permokos kompensacijos realiais pinigais. Lietuva už dujas yra permokėjusi apie 5 mlrd. litų.

Ir trečias tikslas – išpirkti iš „Gazprom“ „Amber Grid“ akcijas arba jas pakeisti į „Lietuvos dujų“ akcijas, kad Lietuva pati valdytų magistralinius vamzdynus“, – sakė A.Sekmokas.

EnergyMarket.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius