Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atsisveikinimas su „Chevron“ apsunkins Lietuvos ir „Gazprom“ derybas

„Chevron“ pasitraukus iš skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso, Lietuva neteko svarbaus kozirio derybose su „Gazprom“. Profesoriaus Rimvydo Baltaduonio teigimu, Lietuva galėtų pati investuoti į skalūnų žvalgybą jau vien tam, kad nesusilpnėtų šalies derybinės pozicijos.
Protestas prieš „Chevron“
Protestas prieš „Chevron“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Tai, kad „Chevron“ neieškos skalūnų Šilutės–Tauragės plote, dar nereiškia, kad skalūnų klodai Lietuvoje liks nepaliesti. Geologijos tarnyba gali jau kitąmet paskelbti skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursą Kaltinėnų plote.


Žiūrėti didesnį žemėlapio vaizdą

Tačiau derybos su rusais, pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, turi baigtis jau netrukus. Taigi tolima skalūnų gavybos perspektyva derėtis su „Gazprom“ nepadės.

„Kadangi galimybė išgauti dujas pačioje Lietuvoje yra svarbus svertas kalbantis su dabartiniu dujų tiekimo monopolininku „Gazprom“, valstybė galėtų pati investuoti į skalūnų žvalgybą, kad tiksliau žinotų, koks energetinis potencialas yra šalies viduje, – 15min.lt sakė R.Baltaduonis. – Turint omenyje, kad Europos Sąjungai kol kas nesiseka ginti jos atskirų narių energetinių interesų santykiuose su Rusija, galima būtų siekti, kad Europos Komisija taip pat skirtų lėšų skalūnų dujų žvalgybos darbams ir būtent taip prisidėtų prie Lietuvos derybinių pozicijų stiprinimo.“

Rimvydas Baltaduonis
Rimvydas Baltaduonis

Pasak jo, valstybės investicija būtų svarbi ir gyventojams, kurių kaimynystėje būtų atliekami skalūnų tyrimai: „Lietuvos valstybės investicija siekiant įvertinti savų išteklių potencialą taip pat galėtų palengvinti ir bendravimą su Lietuvos gyventojais, kurių kaimynystėje būtų atliekami žvalgomieji darbai.“

Skalūnų dujų žvalgyba nereiškia, kad tos dujos bus iškart išgaunamos.

Aš siūlyčiau valstybei rimtai svarstyti skalūnų žvalgybos ir gavybos organizavimo atskyrimą, – sakė profesorius.

„Jau žinant skalūnų dujų potencialą ir vertinant dujų tiekėjo/ų elgseną rinkoje, reikėtų organizuoti atskirą dialogą dėl skalūnų dujų gavybos vystymą Lietuvoje. Tuo atveju jeigu sprendimas būtų už dujų gavybą, reikėtų organizuoti naują konkursą dujų išgavimui ir eksploatavimui, ir galbūt atrinkti ne vieną, o net keletą dujas išgausiančių kompanijų ir taip dar labiau paskatinti konkurenciją besiformuojančioje dujų vidaus rinkoje“, – sakė profesorius.

Paaiškėjus, kiek Lietuvoje yra skalūnų dujų, kompanijos galėtų konkuruoti siūlydamos valstybei tam tikrą dalį pajamų nuo skalūnų gavybos. Pasak R.Baltaduonio, galėtų būti nustatytas minimalus slenkstis – pavyzdžiui, kompanija turėtų valstybei mokėti ne mažiau 25 proc. nuo pajamų, gautų iš skalūnų gavybos.

„Po žvalgybos darbų aiškesnė investicinė aplinka pritrauktų daugiau potencialių investuotojų, dėl laimėtų kontraktų siūlomas mokesčio procentas labiau atspindėtų projektų rinkos vertę, o aršios konkurencijos atveju gal viršytų net dabar svarstomą 40 proc. tarifą ir reikštų papildomas įplaukas į valstybės biudžetą. Žvelgiant į ateitį, aš siūlyčiau valstybei rimtai svarstyti skalūnų žvalgybos ir gavybos organizavimo atskyrimą, pačiai (arba kartu su ES) investuoti į žvalgybos darbus ir, nuesprendus vystyti gavybą, stengtis pritraukti į šį verslą ne vieną, bet keletą naujų dujų kompanijų“, – sakė profesorius.

Pavyzdys – JAV

R.Baltaduonis šiuo metu gyvena Pensilvanijoje – yra Getisburgo koledžo profesorius. Skalūnų revoliucija JAV kartais yra pavadinama bumu, aiškinama, kad rizikų išgaunant skalūnus yra daugiau nei naudos.

Tačiau, R.Baltaduonio teigimu, neigti besitęsiantį skalūnų revoliucijos poveikį JAV ekonomikai yra nerimta.

„Skalūnų revoliucija JAV įvyko nelauktai ir netikėtai, matome iš esmės pasikeitųsį JAV energetikos sektorių. Gamtinių dujų rinkos kaina, kuri 2005-aisiais siekė 15 USD/MMBtu, 2012-aisiais nukrtito iki 2 USD/MMBtu, o šiuo metu yra 3,75 USD/MMBtu“, – sakė profesorius.

Skalūnų dujų gavyba suteikė naują kvėpavimą ne vienam ekonomiškai merdėjusiam Amerikos regionui, – sakė R.Baltaduonis.

Prognozuojama, kad dujų gavyba kasmet didės: „Todėl šio dešimtmečio pabaigoje JAV turėtų tapti gamtines dujas eksportuojančia šalimi, apie ką niekas net nesvajojo prieš dešimtį metų. Jau dabar yra išduota ne viena licencija suskystintų dujų eksporto terminalams statyti.“

Kitose pasaulio valstybėse, įskaitant ir Lietuvą, dujų kainos yra smarkiai didesnės, todėl tai vilioja JAV kompanijas žengti į tarptautines rinkas.

„Didžiąja dalimi prie šio augimo prisideda būtent skalūnų dujų gavyba. Žiūrint į JAV vidaus rinkas, jei anksčiau gamtines dujas naudojančios elektrinės paprastai generuodavo energiją dienos piko metu, dabar dėl mažų dujų kainų jos jau sugeba sėkmingai konkuruoti ir bazinės energijos tiekime, dėl to ir laimi elektros vartotojai“, – pasakojo profesorius.

Vis dažniau anglį deginančios elektrinės įjungiamos tik tuo metu, kai energijos paklausa pasiekia piką, o senos atominės elektrinės yra uždaromos anksčiau, nes jų remontas yra brangus ir palaikymas tapo ekonomiškai nepateisinamas, esant mažai dujų kainai.

„Skalūnų dujų gavyba suteikė naują kvėpavimą ne vienam ekonomiškai merdėjusiam Amerikos regionui, tad neigti besitęsiantį skalūnų revoliucijos poveikį JAV ekonomikai yra nerimta“, – kalbėjo R.Baltaduonis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius