Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos atominė elektrinė neatitinka Espo reikalavimų

Ženevoje birželio 2–5 dienomis susirinkusios Jungtinių Tautų konvencijos dėl poveikio aplinkai įvertinimo tarpvalstybiniame kontekste (Espo konvencijos) šalys narės įvertino Lietuvos institucijų patirtį ir įdirbį stiprinant konvenciją – Lietuva išrinkta į Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetą, kuris prižiūri konvencijos įgyvendinimą. Be to, Lietuvos atstovas buvo patvirtintas Konvencijos Darbo grupės pirmininku bei Espo konvencijos Biuro nariu.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė.
Baltarusijos miestas Astravas, šalia kurio išdygs atominė jėgainė. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Baltarusija

Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas svarsto šalių planuojamų vykdyti projektų atitiktį tarptautiniams aplinkosaugos standartams atliekant poveikio aplinkai vertinimą, teikia išvadas ir rekomendacijas dėl ginčų sprendimo. 

Šiame aukšto lygio šalių narių susitikime taip pat patvirtintos 2013 metų balandžio 15 dieną priimtos Espo komiteto išvados ir rekomendacijos dėl atominės elektrinės (AE) Baltarusijoje projekto neatitikties Espo konvencijos reikalavimams. Baltarusija buvo paraginta vykdyti Espo konvencijos reikalavimus ir atsižvelgti į Lietuvos keliamus esminius klausimus. Baltarusijai taip pat pasiūlyta kreiptis į Tarptautinę atominės energetikos agentūrą (TATENA), kuri atliktų nepriklausomą Baltarusijos pasirinktos AE aikštelės įvertinimą. Baltarusijos veiksmų neatitiktis konvencijos reikalavimams įgyvendinant atominės elektrinės projektą bus toliau nagrinėjamas Espo konvencijos Įgyvendinimo komitete.
 
Espo konvencija, kurios narės yra visos Europos Sąjungos šalys, taip pat Kanada, Centrinės Azijos ir Kaukazo regiono valstybės, yra vienas iš svarbiausių daugiašalių bendradarbiavimo instrumentų šalims įgyvendinant projektus, galinčius turėti sienas peržengiantį poveikį. Konvencija numato konkretų bendradarbiavimo procesą, ginčų sprendimo tarp šalių mechanizmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius