Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos iš Irano pirkta nafta gali keliauti per Ventspilio uostą

Baltarusija pirmą kartą nusipirko naftos iš Irano, ir ji gali būti pristatyta per Ventspilio uostą, remdamasi neoficialiais šaltiniais skelbia naujienų agentūra „Reuters“.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

Baltarusijos valstybinė įmonė „Belorusneft“ nusipirko 80 tūkst. tonų naftos iš Irano nacionalinės naftos kompanijos, ir pirmoji siunta gali būti pristatyta vasario 20 d. Esą nafta pirmiausia turėtų atkeliauti į Odesą ar Ventspilio uostą, o iš ten geležinkeliais pasiekti Baltarusiją, teigia minėti šaltiniai.

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka anksčiau yra pareiškęs, jog jo šalis gali apsieiti be rusiškos naftos, ir „neketina dėl to aukoti savo laisvės bei nepriklausomybės“. Maskva dėl nesutarimų su Minsku dėl dujų kainos naftos tiekimą Baltarusijai nuo praėjusių metų vidurio sumažino daugiau kaip trečdaliu, nuo spalio mėnesio – dar 15 proc., o nuo šių metų tiekimą ir toliau riboja.

Baltarusijos valdžia pastaraisiais mėnesiais skelbia aktyviai ieškanti alternatyvos rusiškai naftai. Žaliavos iš kitur negaunančios šalies naftos perdirbimo įmonės priverstos mažinti degalų gamybą, kurie yra vieni pagrindinių šalies eksporto pajamų šaltinių.

A.Lukašenka, neseniai pareiškęs, jog šalis, jau yra išbandžiusi naftos tiekimą iš Azerbaidžano, iš Venesuelos per Ukrainos uostus ir vamzdynu Odesa-Brodai, taip pat geležinkeliais į Baltarusijos perdirbimo gamyklas, privalo atnaujinti naftotiekio iš Baltijos šalių idėjos svarstymus.

Pasak valstybės koncerno „Belneftechim“ vadovo Igorio Liašenkos, Baltarusijoje svarstomos galimybės panaudoti daugiau kaip dešimtmetį neeksploatuojamą naftotiekį Ventspilis-Biržai – Polockas, kurio atšaka nutiesta iki Mažeikių ir Būtingės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius