Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalys naudojasi Ukrainos krize, kad padidintų SGD importą

Baltijos regionas dėl krizės Ukrainoje spartina planus greičiau pradėti importuoti suskystintas gamtines dujas (SGD), taip tikėdamasis gerokai sumažinti priklausomybę nuo Rusijos dujų. Trys Baltijos šalys visas dujas perka iš Rusijos, o Lenkija iš jos importuoja du trečdalius visų dujų.
Plaukiojanti suskystintų gamtinių dujų platforma „Prelude“
Plaukiojanti suskystintų gamtinių dujų platforma „Prelude“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiuo metu visame pasaulyje įgyvendinami SGD projektai sudaro apie 150 mlrd. kubinių metrų ir netikime, jog yra pakankama SGD paklausa už Europos ribų. Tai reiškia, jog didelis kiekis SGD iš Atlanto ir Artimųjų Rytų, kuris dabar skirtas Azijai, galiausiai sugrįš į Europą“, – sakė energetikos tyrimų ir konsultacijų įmonės „Wood Mackenzie“ analitikas Massimo Di-Odoardo.

Lenkija planuoja sausio mėnesį pradėti naudoti SGD terminalą, kurio pajėgumas sieks 5 mlrd. kubinių metrų, o dujas ji importuos iš Kataro, vėliau – iš Kanados bei JAV. Lietuva taip pat tikisi kitąmet pradėti importuoti SGD laivu-saugykla „Independence“, kuris į Klaipėdą atplauks jau šį rudenį.

Mes galėsime talpinti SGD į mažesnius laivus ir aprūpinti mažesnius terminalus Baltijos šalyse, – sakė „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis.

„Reuters“ skaičiavimais, jeigu planai bus įgyvendinti, rusiškų dujų dalis Lenkijos rinkoje per ateinančius dvejus metus gali smukti nuo 66 proc. iki 15 procentų.

Nuo 2015-ųjų Lietuva importuos 2-4 mlrd. kubų dujų per metus. Paklausa šalyje siekia 3 mlrd. kubų dujų per metus.

„Mes galėsime talpinti SGD į mažesnius laivus ir aprūpinti mažesnius terminalus Baltijos šalyse“, – sakė „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis.

Dalis SGD keliaus į Estiją ir Suomiją, kurios šiuo metu visas dujas taip pat perka iš Rusijos. Abi šalys vasario mėnesį susitarė statyti vieną bendrą arba du atskirus terminalus. Galutinis sprendimas bus priimtas gegužę.

BFL/Tomo Lukšio nuotr./„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis
BFL/Tomo Lukšio nuotr./„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Rokas Masiulis

Pastaraisiais metais SGD buvo pernelyg brangios ir privertė abejoti regiono planais statyti daug kainuojančius terminalus, tačiau politiniai įvykiai tarp Rusijos ir Ukrainos bei įvykiai pasaulio rinkose rodo, jog SGD artimiausiais metais gali atpigti. Vertinant pagal Azijoje taikomas SGD kainas, jos iki 2017 metų turėtų smukti 10-15 proc. – pakankamai, kad SGD galėtų konkuruoti su Europos dujotiekiais tekančiomis dujomis.

Tačiau kol kas SGD importo kainoms nepavyksta konkuruoti su Rusijos dujų kainomis.
Įprasta SGD kaina yra 16-20 JAV dolerių už milijoną BTU (britų terminis vienetas), tuo tarpu dujotiekiais tiekiamų dujų kaina siekia 8-17 JAV dolerių už milijoną BTU.

SGD kainos išaugo dėl padidėjusios paklausos Azijoje, kur parduodama apie 70 proc. pasaulio SGD po to, kai Japonijoje buvo uždarytos atominės elektrinės.

Tačiau analitikai sako, jog dalis Azijos SGD gali labai greitai patekti į Europą.

„Jei Japonijoje iki šių metų pabaigos vėl pradės veikti atominės elektrinės, atliks apie 100 mln. kubinių metrų dujų per dieną. Didelė dalis tų dujų gali būti nukreipta į Europą“, – sakė JAV konsultacijų įmonės „East European Gas Analysis“ vadovas Michailas Korčemkinas.

Japonijos vyriausybė pranešė, jog norėtų netrukus vėl pradėti naudoti daugelį atominių elektrinių, o analitikai numato, jog vienas arba du trečdaliai reaktorių atitinka sugriežtintus saugumo patikrinimus, kurie buvo įvesti po avarijos Fukušimoje.

Rusijai perėmus Krymą, Rusijos ir Europos Sąjungos politiniai santykiai atšalo, o regiono vyriausybės pradėjo ieškoti būdų sumažinti rusiškų dujų importą, kuris sudaro apie trečdalį visos ES paklausos.

Europa jau anksčiau svarstė, kaip diversifikuoti dujų tiekimą po to, kai Rusijos valstybės valdomas naftos koncernas „Gazprom“, kilus ginčui dėl kainų, 2005-2006 metų ir 2008-2009 metų žiemą nutraukė dujų tiekimą Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius