-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Biokuro rinkoje – laukimo nuotaikos

Šią savaitę prekyba „Baltpool“ biokuro biržoje pasižymėjo dideliu trumpalaikių sandorių aktyvumu. Nors Utenos apskrityje įvyko sandoris už mažiausią biokuro kainą iki šiol užfiksuotą biržoje, likusioje Lietuvos dalyje biokuro kainos stabilizavosi.
Mediena
Mediena / BFL/Redo Vilimo nuotr.

 „Antradienio aukcionas pasižymėjo dalyvių gausa ir plačia sandorių geografija: sandoriai vyko šešiose apskrityse, o pavedimus teikė 24 skirtingi biokuro rinkos dalyviai, iš kurių 13 sudarė sandorius, nes pateikė geriausius pasiūlymus”, – sakė Energijos išteklių biržos  „Baltpool” generalinė direktorė Laura Žalaitė.

Aukcione sudaryta 15 sandorių už 412 tūkst. litų. Vidutinė medžio skiedros kaina buvo 528 Lt/tne (tona naftos ekvivalento), o vieno sandorio Utenos apskrityje kaina buvo vos 480 Lt/tne.

 Biokuro kainos rinkoje stabilizavosi, tačiau, priklausomai nuo biokuro kokybės ir regiono, jos gali skirtis. Pavyzdžiui, Utenos apskrityje sandoris sudarytas už rekordiškai mažą kainą, o Alytaus apskrityje jau mokėta 585 Lt/tne. Utenos apskritis yra palanki biokuro naudojimui, nes čia mažesnė biokuro paklausa ir žaliavos kainos miškų urėdijose yra vienos žemiausių ”, – teigė L.Žalaitė.

Utenos apskrityje sandoris sudarytas už rekordiškai mažą kainą, o Alytaus apskrityje jau mokėta 585 Lt/tne.

Vis dėlto ne visi pasiūlymai pirkti sulaukė priimtino pasiūlymo parduoti. Kol kas išsiskiria pirkėjų ir pardavėjų kainos lūkesčiai 2014-2015 metų šildymo sezonui, todėl ilgesnio periodo tiekimo sandoriai nėra sudaromi.

„Nors buvo pateiktas siūlymas pirkti biokurą ateinančią žiemą, tačiau pardavėjai neskuba jo realizuoti. Tikėtina, tai lemia laukimo nuotaikos ir nenoras aklai rizikuoti: birželio pabaigoje bus aišku, kokia kaina biokuro tiekėjai pirks žaliavą iš miškų urėdijų antrą šių metų pusmetį. Tuomet bus lengviau suskaičiuoti priimtinas pelno maržas ir nustatyti ribinę priimtiną kainą“, – sako „Baltpool“ vadovė.

Biokuro kaina biržoje šiuo metu yra 27 proc. mažesnė

Lyginant su paskutine Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos skelbiama vidutine šalies medienos kilmės kuro kaina, biokuro kaina biržoje šiuo metu yra 27 proc. mažesnė. Kainos mažėjimą biržoje ir toliau lemia intensyvi konkurencija bei laikinas biokuro pasiūlos perteklius rinkoje.

„Baltpool“ biokuro biržoje pirkimo-pardavimo aukcionai vykdomi kiekvienos savaitės antrą darbo dieną. Šiuo metu biržoje registruoti 106 dalyviai, iš jų 25 pirkėjai, 81 pardavėjas. Nuo 2014 metų pradžios biokuro biržoje sudaryta sandorių už daugiau nei 4 mln. litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius