-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Brent“ kaina perkopė 47 JAV dolerių už barelį kartelę

Artėjant naftą išgaunančių šalių susitikimui Alžyre, naftos kainų augimas pirmadienį paspartėjo.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.

„Brent“ rūšies naftos kaina lapkričio mėnesio sandoriams Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 1,46 JAV dolerio, arba 3,18 proc., iki 47,35 JAV dolerio už barelį.

WTI rūšies naftos kaina lapkričio sandoriams Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 1,42 JAV dolerio, arba 3,19 proc., iki 45,9 JAV dolerio už barelį.

Neoficialus OPEC narių ir kitų stambių naftą išgaunančių šalių atstovų susitikimas Alžyre prasidės antradienį. Nors dauguma ekspertų nemano, kad šiame susitikime bus pasirašytas susitarimas dėl gavybos įšaldymo, daugelis spėja, kad toks susitarimas galėtų būti pasirašytas ateityje.

Praėjusią savaitę Iranas ir Saudo Arabija surengė konsultacijas Vienoje, tačiau sutarimo taip ir nepasiekė. Vis dėlto Saudo Arabija pasiūlė sumažinti gavybą iki sausio mėnesio lygio, jeigu Teheranas nedidins savo naftos gavybos.

Savo ruožtu Iranas pasiūlė metams įšaldyti savo gavybą po to, kai ji pasieks 12,7 proc. visos OPEC gavybos, praneša leidinys „Seda“. Tai sudaro maždaug 4,17 mln. barelių per dieną, tuo tarpu rugpjūtį, analitikų duomenimis, Irano gavyba sudarė 3,6 mln. barelių per dieną ir daugelis ekspertų abejoja, kad šalis galėtų dar padidinti išgaunamą naftos kiekį.

Saudo Arabijos gavyba praėjusį mėnesį siekė 10,69 mln. barelių per dieną.

JAE naftos ministras Suhailis al-Mazrouis kiek anksčiau pareiškė, kad jo šalis pritars gavybos įšaldymui, jeigu susitarime dalyvaus visos kartelio šalys. Tačiau jis pridūrė abejojąs, kad gavybos mažinimas bus svarstomas šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius