-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chevron“ nebesidomi skalūnų dujų gavyba Lietuvoje

JAV energetikos bendrovė „Chevron“ nebesidomi galimybe žvalgyti skalūnų dujas Lietuvoje. Bendrovės atstovai sako, kad Lietuva nebegali konkuruoti pasaulyje.
„Chevron“
„Chevron“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Chevron“ uždarė savo biurą Lietuvoje, nes čia esančios galimybės daugiau negalėjo konkuruoti su kitomis mūsų pasaulinio portfelio galimybėmis. „Chevron“ panaikino savo 50 proc. nuosavybės dalį „LL investicijose“, – rašoma BNS atsiųstame „Chevron“ atstovybės Lenkijoje komentare, pasiteiravus, ar Lietuvai rengiantis naujam skalūnų žvalgybos konkursui, ji būtų suinteresuota jame dalyvauti.

Premjeras Algirdas Butkevičius kitą savaitę ketina vykti į JAV, kur susitiks su žvalgybos ir gavybos darbus atliekančia asociacija. Pasak jo, tarp asociacijos atstovų galbūt bus ir „Chevron“ atstovų.

Skelbiant pirmąjį skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursą spėta, kad Lietuvoje gali būti 100–200 mlrd. kubų skalūnų dujų

Tuo metu licenciją Rietavo plote turinčios naftos žvalgybos ir gavybos bendrovės „LL investicijos“ atstovė spaudai Kristina Paukštytė-Brazdauskienė BNS teigė, kad dėl skalūnų žvalgybos sprendimus priims, kai bus paskelbtos konkurso sąlygos.

„Bendrovė sprendimą dėl konkurso priims, kai bus paskelbtos ir įvertintos konkurso sąlygos“, – BNS sakė K.Paukštytė-Brazdauskienė.

Lenkijos naftos koncerno „Lotos“ valdoma naftos gavybos bendrovė „Lotos Geonafta“ savo planų dėl dalyvavimo skalūnų žvalgybos konkurse kol kas nekomentuoja. Bendrovė turi po 100 proc. „Genčių naftos“ ir „Manifoldo“ akcijų bei 50 proc. „Minijos naftos“ akcijų.

Pasak aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, naujas konkursas gali būti paskelbtas kitų metų pavasarį, kai Seimas priims Angliavandenilių mokesčio įstatymo pataisas, kurios numato pirmus trejus metus jų gavybą apmokestinti 1 proc. tarifu.

Lietuvos valdžiai pakeitus mokesčių, teisinę ir reguliavimo aplinką, pernai spalį „Chevron“ pasitraukė iš skalūnų dujų gavybos konkurso. Šiemet birželį „Chevron“ uždarė savo atstovybę Lietuvoje , o liepos mėnesį pardavė 50 proc. „LL investicijų“ akcijų.

Skelbiant pirmąjį skalūnų žvalgybos ir gavybos konkursą spėta, kad Lietuvoje gali būti 100-200 mlrd. kubų skalūnų dujų. Tačiau pernai liepą tuometinis Geologijos tarnybos vadovas Juozas Mockevičius pareiškė, kad Lietuvoje šių dujų nėra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius