Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diskusijoje apie Astravo AE – Visagino merės Dalios Štraupaitės pagyros Sovietų Sąjungai

Diskusijoje apie Astravo atominę elektrinę, statomą Baltarusijoje, pirmadienį dalyvavo mažai su tuo susiję žmonės. Viena dalyvių – Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė, negailėjusi pagyrų Sovietų Sąjungai už tai, kad buvo pastatyta Ignalinos atominė elektrinė.
Visagino rajono merė Dalia Štraupaitė
Visagino rajono merė Dalia Štraupaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Diskusiją apie Astravo AE antradienį surengė Baltarusijos Respublikos Gamtinių išteklių ir aplinkos apsaugos ministerijos atstovė Olga Žukova, visuomeninio susivienijimo „Ekologinė iniciatyva“ valdybos pirmininkas Julijus Solovjovas ir Visagino atomininkų forumo pirmininkas Rimantas Kumpis.

O.Žukova vis kartojo nesanti įgalioti kalbėti, ar yra parengtas Vilniaus evakuacijos planas avarijos Astrave atveju, tačiau jis, jos žiniomis, yra rengiamas. Nuomonę apie Astravo, o ir naująją Visagino AE, reiškė J.Solovjovas, į pokalbį įsikišo ir Visagino merė Dalia Štraupaitė.

Ji aiškino, kad lietuvių klausimai dėl Astravo AE yra normalūs – jei Lietuva statytų atominę elektrinę netoli Minsko, panašius klausimus esą keltų ir baltarusiai. D.Štraupaitė taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Lietuvos Vyriausybė delsia priimti sprendimą dėl naujos atominės elektrinės statybų Visagine.

„Mes turime labai gerus specialistus, nes Ignalinos atominę elektrinę statė Sovietų Sąjunga, geriausi jos specialistai“, – sakė D.Štraupaitė.

Ji sakė norinti, kad Lietuva išliktų atominės energetikos šalimi.

Dėkojo Baltarusijai už toleranciją

Diskusijoje apie Astravo AE nedalyvavo nė vienas valdžios atstovas. Lietuvai atstovavo Rimantas Kumpis, Visagino atomininkų forumo pirmininkas, Europos Komisijos patariamojo komiteto narys, Visagino savivaldybės tarybos narys.

Rimantas Kumpis, Visagino atomininkų forumo pirmininkas
Rimantas Kumpis, Visagino atomininkų forumo pirmininkas

Jis taip pat aiškino, kad Ignalinos atominė elektrinė buvo itin geras projektas.

„Mūsų elektrinė išties buvo parengta labai protingai, nors visi galvojo, kad tie anie vadovai buvo gryni balvonai“, – sakė R.Kumpis.

Pasak jo, baltarusiai niekada nesiskundė dėl Ignalinos AE: „Vėjų rykštė nukreipta į Baltarusiją, tačiau niekada nesu girdėjęs priekaištų, kad, jei kažkas atsitiks, radiaciją nuneš į Latviją arba, jei kas nutekės į Drūkšių ežero (jis priklauso Latvijoje tekančios upės Daugavos baseinui, –  aut. past.) vandenį, tai nutekės ir pas brolius latvius.“

Pasak jo, dalis Drūkšių ežero priklauso Baltarusijai. Tačiau Baltarusija niekada nesiskundė. „Tai yra tolerancija“, – sakė R.Kumpis.

Rusijos finansuojama Astravo AE, kurios galia siektų 2,4 gigavato, statoma Gardino srityje netoli Astravo, vos už 50 km nuo Vilniaus, 30 km nuo Lietuvos sienos. Ji turėtų pradėti veikti 2018 metais. Šio projekto vertė – apie 10 mlrd. dolerių. Pagal projektą, reaktorius vėsins už 6 km tekančios Neries vanduo.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius