-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dujovežis „Golar Seal“ atplukdė pirmąjį krovinį laivui „Independence“

Ką tik į Klaipėdos uostą atplaukęs laivas-saugykla „Independence“ jau sulaukė ir pirmosios dujų siuntos. Praėjus vos parai po laivo milžino atvykimo inkarą Klaipėdos uoste meta ir jam bandomąjį krovinį atgabenęs dujovežis „Golar Seal“.
Dujovežis "Golar Seal"
Dujovežis "Golar Seal" / L. Sėlenienės nuotr.

Iš Roterdamo  ankstų antradienio rytą į Klaipėdos uostą atplaukusio laivo talpyklose atgabenama maždaug 100 tūkst. kubinių metrų suskystintų dujų. Į laivą-saugyklą specialiomis žarnomis jos bus perpumpuotos maždaug per porą parų. Tuomet krovinys bus atšaldomas iki 160 laipsnių šalčio temperatūros.

Bandomasis dujų krovinys į laivą-saugyklą „Independence“ specialiomis žarnomis dujos bus perpumpuotos maždaug per porą parų.

Atgabentu dujų kroviniu bus išbandyti Klaipėdos SGD terminalo įrenginiai. Deja, planuoto pagrindinio dujotiekio atgabentas dujų krovinys nepasieks. Darbų rangovai – Vokietijos bendrovė „PPS Pipeline Systems“  nesusidorojo su sunkiai įveikiamu Klaipėdos uosto gruntu ir požeminio vamzdžio iki šiol nenutiesė.

Kol ieškoma išeities, kaip nutiesti nuolatinį dujotiekį, vokiečiai strimgalviais palei marių dugną tiesia laikiną. Net ir „Independence“ sutiktuvių dieną šalia Kiaulės Nugaros salos zujo ekskavatoriai, kasantys tranšėją vamzdžiui įtvirtinti.

L. Sėlenienės nuotr. /Šalia SGD terminalo kasama tranšėja laikinam dujotiekiui
L. Sėlenienės nuotr. /Šalia SGD terminalo kasama tranšėja laikinam dujotiekiui

Antradienį į Klaipėdos uostą atplaukęs dujovežis „Golar Seal“ yra 280,60 m ilgio ir 43,40 m pločio.  Tokie laivai į Klaipėdą turėtų užsukti šešis septynis kartus per metus. Taip dujas per  SGD terminalą iš „Statoil“ įsipareigojusi pirkti gamtinių dujų tiekimo ir prekybos bendrovė „Litgas“  užtikrins minimalius terminalo pajėgumus – kasmet perpumpuoti 540 mln. kub. m dujų.

Iš viso SGD  terminalas per metus pajėgus perpumpuoti  iki 3 mlrd. kubinių metrų dujų. Kaip tik tiek Lietuva ir sunaudoja. 

Ketverius metus statytas SGD terminalas po įvairių bandymų turėtų startuoti gruodžio pradžioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius