Elektrėnuose – biokuro katilinės statybų startas

Šilumos energijos gamybos pajėgumų statybos projektą įgyvendinanti „Lietuvos energijos gamyba“ oficialiai pradeda Elektrėnų gyventojams ir regiono įmonėms jau šių metų rudenį šilumos energiją pradėsiančios gaminti biokuro katilinės statybą. Projekto rangovas – konsorciumas „Filter and Vapor“ ir UAB „Kauno energetikos remontas“ – gavo statybą leidžiantį dokumentą.
Vystytojo, rangovo ir Elektrėnų savivaldybės vadovai įbetonuoja kapsulę
Vystytojo, rangovo ir Elektrėnų savivaldybės vadovai įbetonuoja kapsulę / „Lietuvos energijos gamyba“ nuotr.

Elektrėnų savivaldybės išduotą statybos leidimą pažymėjo būsimos biokuro katilinės vietoje šiandien įbetonuota statybos pradžią simbolizuojanti kapsulė, kurios viduje paliktas ateities kartoms skirtas laiškas su „Lietuvos energijos gamybos“, rangovo ir Elektrėnų miesto vadovų parašais.

„Naujojoje biokuro katilinėje bus įrengti technologiškai pažangiausi įrenginiai, kurių naudojimas labai efektyvus ir gerokai mažiau taršus palyginti su senais įrengimais. Tikime, kad šis projektas paskatins biokuro ruošos verslą regione, tad elektrėniškiai pradėjus veikti naujajai katilinei ne tik mažiau mokės už šilumą, bet ir turės daugiau verslo galimybių“, – sako Juozas Bartlingas, „Lietuvos energijos gamybos“ generalinis direktorius.

„Lietuvos energijos gamyba“ nuotr./Laišką ateities kartoms pasirašo Elektrėnų meras K.Vaitukaitis
„Lietuvos energijos gamyba“ nuotr./Laišką ateities kartoms pasirašo Elektrėnų meras K.Vaitukaitis

Šiuo metu statybų aikštelėje intensyviai vyksta paruošiamieji darbai. Projekto rangovas atliko bandomuosius gręžimo darbus ir pradeda ardyti betoną būsimų biokuro katilinės komplekso pamatų vietoje. Biokuro sandėlis ir katilinės įrenginiams skirti statiniai bus statomi ant gręžtinių polinių pamatų su gelžbetonine monolitine atramine plokšte – antžemine pamatų dalimi. Pamatus sutvirtinsiantys 400 mm diametro poliai bus įleisti į 14 m gylį.

Tikime, kad šis projektas paskatins biokuro ruošos verslą regione, tad elektrėniškiai pradėjus veikti naujajai katilinei ne tik mažiau mokės už šilumą, bet ir turės daugiau verslo galimybių.

„Artimiausi darbai – pamatų liejimas. Šiuos darbus planuojame pradėti, kai tik bus parengta statybų aikštelė. Ant išlietų pamatų bus sumontuoti biokuro katilai, kurie atkeliaus balandį. Vėliau bus konstruojamas pastato karkasas, viduje vyks technologinės įrangos montavimo, o išorėje – apskardinimo darbai“, – apie netolimoje ateityje laukiančius darbus kalbėjo rangovo „Kauno energetikos remontas“ generalinė direktorė Olga Grigienė.

Biokuro katilinėje numatoma įrengti du verdančio sluoksnio vandens šildymo katilus, kurių bendra galia bus per 40 MW. Planuojama, kad vienas iš Suomijoje gaminamų katilų Elektrėnus pasieks balandžio pabaigoje, kitas – gegužės pradžioje. Biokuro katilų matmenys – įspūdingo dydžio. Vieno katilo aukštis siekia 15 m, o skersmuo – 5 m, todėl šių masyvių įrenginių pristatymui į Lietuvą bus skiriamas ypatingas dėmesys.

Biokuro deginimui pasirinkta verdančio sluoksnio pakuros technologija geriausiai tinka biomasės deginimui ir leis iki minimumo sumažinti teršalų išmetimą į atmosferą. Išmetamų dujų valymui bus įrengti du elektrostatiniai filtrai ir du dūmų kondensaciniai įrenginiai. Elektrostatiniai filtrai surinks lakiuosius pelenus iš įvairios temperatūros išmetamųjų dujų. Biokuro katilų efektyvumui padidinti numatyti dūmų kondensacijos energiją išgaunantys įrenginiai, kurie susigrąžina dalį energijos iš išmetamųjų dujų kondensuodami vandens garus.

„Lietuvos energijos gamyba“ nuotr./Laiškas ateities kartoms
„Lietuvos energijos gamyba“ nuotr./Laiškas ateities kartoms

Biokuro katilinė užtikrins virš 90 proc. Elektrėnų miesto, įmonės „Kietaviškių gausa“ šiltnamių ir „Lietuvos energijos gamybos“ valdomo Elektrėnų komplekso šilumos poreikio. Planuojama, kad jau šių metų vėlyvą rudenį bus pradėta šilumos energijos gamyba naujaisiais biokuro katilais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius