-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Elektros kainos 2014 metais: klausimų daugiau nei atsakymų

Kokios elektros kainos verslui bus kitąmet? Šis klausimas, po to, ką išgyveno Lietuva rudenį, atrodo pakankamai keblus. Verslininkai prognozuoja, kad elektros kainos augs, elektros tiekėjai užsimena apie situacijos neapibrėžtumą ir rizikas.
elektra
elektra

Gyventojams pigs, o verslui brangs?

Spalį elektros kaina biržoje pasiekė absoliutų ketverių metų rekordą. Tai buvo rimtas signalas, kad tokių krizių gali kilti ir ateityje, nes konkurencingų elektros gamybos šaltinių artimiausiu metu neatsiras. Tai reiškia – ir toliau būsime priklausomi nuo importo.

Pramonininkai jau spėjo suskaičiuoti – jeigu kitąmet situacija nesikeis, o importas iš Rusijos bus ribojamas, norėdamos patenkinti savo poreikius mūsų šalies pramonės įmonės už elektrą turės sumokėti 800 mln. litų daugiau nei šiemet. Išvestinis skaičius atrodo grėsmingai, nors premjeras Algirdas Butkevičius tai pavadino išsigalvojimu.

Kaip atsvara tokioms niūrioms prognozėms – žinia, kad elektra gyventojams pigs. Ar tai pakankamai ekonomiškai pamatuotas, ar ne politinis žingsnis, parodys kitų metų „Lesto“ rezultatai.

Jeigu kitąmet situacija nesikeis, o importas iš Rusijos bus ribojamas, norėdamos patenkinti savo poreikius mūsų šalies pramonės įmonės už elektrą turės sumokėti 800 mln. litų daugiau nei šiemet.

Tuo tarpu kai kurių įmonių vadovai dėl brangstančios elektros kaltų jau bando ieškoti elektros tiekėjų stovykloje. Metalo apdirbimo bendrovės „Arginta Engineering” direktorius Gintautas Kvietkauskas pareiškė, kad nepriklausomi tiekėjai neva yra susitarę elektrą siūlyti pirkti 30 proc. brangiau.

Tiekėjai susilaiko nuo prognozių

Elektros tiekėjo „Enefit“ generalinis direktorius Artūras Šyvokas pastebėjo, kad šiuo metu rinkoje yra daug neaiškumų. Importo iš Estijos kaštai nėra žinomi, kadangi nėra jokių finansinių priemonių, leidžiančių apsidrausti transportavimo per Estijos/Latvijos sieną sąnaudų.

„Tokioje situacijoje mūsų įmonė nutarė nesudarinėti naujų sutarčių su klientais kol neišsispręs ši situacija. Taip pat vis dar neišku dėl trečiųjų šalių importo sąlygų, todėl ir kiti importuotojai negali įvertinti rizikos kitiems metams. Žinant, kokia situacija buvo pastaraisiais mėnesiais, nenuostabu, kad nepriklausomi tiekėjai, vertindami situacijos neapibrėžtumą ir galimas rizikas, kelia kainas. Dėl 30 procentų brangimo neteko girdėti, tačiau iki 20 procentų brangimas, manau, yra tikėtinas“, – teigė A.Šyvokas.

Kokios kainos realiai gali būti rinkoje kitais metais, „Enefit“ vadovas nesiėmė spėlioti:  „Kol nėra jokių sprendimų dėl dabartinės situacijos pasikeitimo, būtų labai sunku ką nors prognozuoti“.

Tiekėjų susitarimas – neįmanomas

Elektros tiekėjos „Kvanto energija“ direktorius Martynas Giga atkreipė dėmesį į tai, kad Lietuvos mažmeninė elektros energijos tiekimo rinka dar tik žengia pačius pirmuosius žingsnius.

„Todėl normalu, kad labai didelė dalis elektros energiją laisvojoje rinkoje perkančių įmonių ar joms atstovaujančių žmonių šią rinką vertina pagal senąjį monopolistinį rinkos veiklos principą, kai kainos būdavo daugiau ar mažiau stabilios ar stabiliai kintančios“, – taip M.Giga įvertino verslininkų pareiškimus apie neva egzistuojantį elektros tiekėjų susitarimą.

„Kvanto energijos“ vadovo teigimu, elektros energijos gamintojai ir tiekėjai yra priversti reaguoti tiek į konkurencinius, tiek į globalius reiškinius. Todėl savo veiklą turi prognozuoti ir vertinti lygiai taip pat, kaip ir kituose sektoriuose veikiančios įmonės.

„Išskirtinis elektros energijos rinkos bruožas yra tai, kad prekės yra nesandėliuojamos, tad rinkos kainos gali kisti dažnai ir labai ženkliai priklausomai nuo didmeninę rinką įtakojančių veiksnių. Vienais metais elektros energija gali brangi 30 proc., o kitais metais ji gali pigti tais pačiais 30 proc.“, – pastebėjo įmonės vadovas.

Teiginys, kad nepriklausomi tiekėjai yra neva susitarę elektrą siūlyti pirkti 30 proc. brangiau, anot M.Gigos, galėtų būti teisingas, jeigu rinka vis dar būtų monopolinė ar joje aktyviai veiktų tik du-trys tiekėjai. Tuo tarpu dabar mažmeninės elektros energijos rinką būtų galima priskirti prie tobulos konkurencijos rinkos, kurioje produktas yra identiškas, yra nemažai veikiančių nepriklausomų tiekėjų ir yra didelė informacijos sklaida. Dėl to ir kainos taip pat yra beveik identiškos.

Pamiršo įvertinti ateities riziką?

„Esminiai kainų skirtumai tarp tiekėjų pasiūlymų susidaro nuo to, kaip nepriklausomi tiekėjai vertina ateities rinkos kainų rizikas ir kaip jie yra suvaldę savo operacines rizikas. Pastaraisiais metais Lietuvos elektros rinkoje kai kurie tiekėjai šiek tiek primiršo veiklos tęstinumo vertinimą, atsižvelgiant į rinkos kainų riziką. Dėl to beveik visi tiekėjai be išimties patyrė didesnį ar mažesnį nuostolį dėl netikėtai didmeninėje rinkoje sušokusių kainų“, – savo įžvagomis dalijosi „Kvanto energijos“ vadovas.

Ar galima prognozuoti kitų metų elektros kainas?

„Kitais metais prognozuojame didesnes kainas mažmeninės elektros energijos vartotojams. Pirmiausia, dėl išaugusių kainų didmeninėje rinkoje ir dėl padidėjusios rinkos kainų rizikos, kurią kitiems metams tiekėjai taip pat turi įskaičiuoti į savo kainodarą. Per artimiausius keletą metų nepriklausomi tiekėjai turės išmokti dirbti ne tik konkuruodami tarpusavyje, bet ir įsivertindami visus rizikos veiksnius, kurie Lietuvos didmeninėje elektros energijos rinkoje yra ganėtinai sunkiai apibrėžiami ar suvaldomi“, – pažymėjo M.Giga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius