Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Energetikos ministerija įspėjo „Vilniaus energiją“ – nepagrįsti bandymai pūsti kainas netoleruotini

Energetikos ministerija, reaguodama į bendrovės „Vilniaus energija“ paskelbtą informaciją apie planuojamą uždaryti Vilniaus Trečiąja termofikacinę elektrinę (TE-3), primena, kad nebus toleruojami jokie nepagrįsti bandymai išpūsti šilumos kainą prisidengiant TE-3 uždarymu.
Uždaroma Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3), kuri nebebus naudojama šilumai gaminti.
Vilniaus trečioji termofikacinė elektrinė (VE-3) / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sostinės šilumos ūkyje buvo ne kartą susiklosčiusi situacija, kai šilumos tiekėjas savo ir susijusių įmonių interesus vertino labiau nei šilumos vartotojų. Panaši situacija buvo ir su TE-3 skiriama elektros gamybos kvota, už kurią sumokėdavo visi šalies elektros vartotojai, o didžioji pelno dalis atitekdavo „Vilniaus energijai“.

„Parama elektros energijos gamybai užtikrindavo pelną elektrinės valdytojams, tačiau nedavė proporcingos naudos šilumos vartotojams, nes neužtikrino apčiuopiamai mažesnių šilumos kainų.

Todėl ir dabar kvotų panaikinimas neturi daryti įtakos šilumos kainai.

Mes atidžiai seksime, ar „Vilniaus energija“ nebandys pasinaudoti susidariusia situacija ir nepadidins kitų kaštų, susiedama juos su savo sprendimu uždaryti TE-3. Situaciją atidžiai stebi ir Vilniaus miesto savivaldybė“, – kalbėjo energetikos ministras Rokas Masiulis.

Nuo 2016 metų, pradėjus veikti jungtims su Švedija ir Lenkija, nebelieka elektros gamybos kvotų termofikacinėse elektrinėse. Kvotos buvo remiamos iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų biudžeto, kurį sumoka visi elektros vartotojai.

Energetikos ministras pabrėžė, kad tai, jog kvotų nebeliks, buvo žinoma jau seniai – nuo 2012 metų. Todėl ir ruoštis tam reikėjo iš anksto – buvo pakankamai laiko pertvarkyti gamybos pajėgumus. Palikus galioti elektros gamybos kvotas, toliau būtų remiama nekonkurencinga elektros gamyba ir didinama elektros energijos kaina visiems elektros vartotojams.

Jog kvotų nebeliks, buvo žinoma jau seniai – nuo 2012 metų. Tam reikėjo iš anksto – buvo pakankamai laiko pertvarkyti gamybos pajėgumus.

Energetikos ministerija primena teisės aktuose įtvirtintą nuostatą, kad šilumos tiekimas yra savivaldybių ir licencijuoto šilumos tiekėjo atsakomybė. Vilniaus atveju tai yra bendrovė „Vilniaus energija“.

Ši bendrovė pati sprendžia, kokių pajėgumų reikia saugiam ir patikimam šilumos tiekimui Vilniaus miesto šilumos vartotojams užtikrinti. Tačiau tai turi būti daroma vartotojams palankiausiomis sąlygomis.

Energetikos ministerija taip pat atkreipia dėmesį, kad Vyriausybė nepriima ir negali priimti sprendimų dėl Vilniaus Trečiosios termofikacinės elektrinės uždarymo ar veiklos tęsimo. Dėl to pirmiausia turi apsispręsti turto savininkas ir valdytojas – Vilniaus miesto savivaldybė ir „Vilniaus energija“. Energetikos ministerija kartu su bendrove „Lietuvos energija“ yra pasirengusios dalyvauti diskusijose dėl šios elektrinės vietos valstybės energetikos sistemoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius