-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 22 /18:23

Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius: „Hitachi“ sutiktų kurti bendrą įmonę

Japonijos energetikos korporacija „Hitachi“ sutiktų kurti bendrą įmonę su Baltijos valstybėmis, teigia Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.
Jaroslavas Neverovičius
Jaroslavas Neverovičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Be to, pasak jo, įmonė pasirengusi spręsti Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemų sinchronizavimo su Vakarų Europa problemas.

Tai ministras pareiškė antradienį Vyriausybėje po susitikimo su „Hitachi“ atstovais.

„Noriu patvirtini, kad gavome palankų sprendimą „Hitachi“ dalyvauti tuose procesuose. Spręsti taip pat ir sinchronizacijos iškeltus klausimus dėl technologinio ir dėl finansinio konteksto. (...) Mums reikalingas partneris, kuris būtų kitoje pusėje, reikalingas subjektas, kuris jaustų šito projekto nuosavybę. Ir tuo atžvilgiu „Hitachi“ yra pasirengę dirbti konkrečiai, kad atsirastų toks subjektas – tai yra, kai bus atliktas reikiamas darbas, galbūt iš mūsų „Lietuvos energijos“, Latvijos, Estijos, „Hitachi“ ir galbūt kitų dalyvių“, – antradienį žurnalistams sakė J.Neverovičius.

Jis kol kas nespėliojo, kada tokia įmonė galėtų būti įkurta: „Nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių, yra suformuluotas Vyriausybės pasiūlymas, kuris bus pristatytas lapkričio pirmą savaitę premjero Latvijos ir Estijos premjerams“.

Pasak J.Neverovičiaus, atominės elektrinės projektas galėtų būti vystomas tik su visuomenės pritarimu, tačiau kokiu formatu – referendumu, apklausomis – dar per anksti kalbėti.

„Žmonės turi suprasti, kad mes, uždarę Ignalinos atominę elektrinę, praradome visą savo konkurencingą elektros gamybą. 60 proc. elektros Lietuvoje yra importuojama. Tas skaičius augs, iki 2015-2016 metų arba gal šiek tiek ilgiau sugebėsime pagaminti savo elektrą, net jeigu ji nebūtų konkurencinga, vėliau neturėsime jokio konkurencingo elektros gamybos būdo“, – sakė energetikos ministras.

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus pakartojo, kad naujos AE projekto klausimas bus aptariamas trijų Baltijos ministrų taryboje lapkritį.  

„Buvo kalbėta apie naujas finansines galimybes finansuoti tokį objektą, mažesnę kainą statybos. Painformavau, kad šitas klausimas įtrauktas Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikime“, – žurnalistams trečiadienį Vyriausybėje sakė A.Butkevičius.

Jis teigė, kad dėl atominės elektrinės stengsis situaciją išaiškinti visuomenei ir, jei matys poreikį, organizuos referendumą.

„Hitachi“atstovai atvyko po to, kai Energetikos ministerija praėjusią savaitę viešai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir „ Hitachi“ poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti.

Skelbiama, kad japonai sutinka savo paskolos, kuri būtų suteikta už 4,3 proc. metų palūkanas, dalį atiduoti regioniniams partneriams. Tokiu atveju Lietuvos Vyriausybei tektų skolintis iš viso apie 5,6 mlrd. litų (1,1 mlrd. litų daugiau nei planuota anksčiau), o dar apie 1,3 mlrd. litų įdėti nuosavo kapitalo. A.Butkevičius iš karto po to pareiškė, kad Lietuvai projektas „atpigs“ 1 mlrd. litų ar dar daugiau.

Be to, „ Hitachi“ siūlo Lietuvoje pastatyti kelias gamyklas ir įkurti iki kelių šimtų darbo vietų. Japonai žada, kad jos turėtų užsakymų ne tik statant VAE, bet ir vėliau.

A.Butkevičius ir Seimo vadovė Loreta Graužinienė praėjusią savaitę pareiškė, kad dėl naujos atominės elektrinės galima surengti naują referendumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius