Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energija brangsta ir brangs, bet verslas žino, kaip prisitaikyti prie pokyčių

Energetikos ištekliai artimiausiais metais brangs. Tiek pasaulio, tiek Lietuvos verslas yra jautrus šiems pokyčiams. Tačiau verslo priklausomybė nuo kainų pastaruoju metu vis mažėja, rodo KPMG Lietuvoje atliktas tyrimas.
Degalai
Energija brangsta ir brangs, bet verslas žino, kaip prisitaikyti prie pokyčių / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Pernai verslas už energiją sumokėjo 6,8 mlrd. Lt. Didžiausią dalį išlaidų - 66 proc. - sudarė kuro išlaidos. Kurui kasmet išleidžiama suma vis auga. 2010 metais kurui įmonės išleido 57 proc. energijos ištekliams skirtos sumos, 2011 metais – 65 proc.

Daugiausia pinigų energijos ištekliams išleidžia transporto, pramonės ir prekybos sektoriai. Energetiškai pažeidžiamiausi Lietuvos verslo sektoriai yra statyba, transportas, žvejyba ir miškininkystė, nes šie sektoriai santykinai išleidžia didžiausią sumą energijos ištekliams.

Tačiau trečią kasmetinį tyrimą atlikusi įmonė KPMG teigia, kad pažeidžiamumas pastaruoju metu mažėja. Įmonių galimai negautas pelnas dėl išteklių brangimo pernai, palyginti su ankstesniais metais, mažėjo 5 proc. Tai reiškia, kad energetinis pažeidžiamumas yra mažesnis. Palyginti su 2009 metais, vienam litui uždirbti reikėjo 15-20 proc. mažiau energijos.

Per paskutinius 6 metus Lietuvoje šilumos kainos paaugo 91 proc., o elektros – 36 proc. Didelę įtaką šių kainų augimui turėjo brangstantis kuras – jo kaina per 6 metus augo maždaug 140 proc.

Economist Intelligence Unit prognozuoja, kad kuro kainos augs ir toliau. Prognozuojama, kad artimiausiais metais energetikos ištekliai gali brangti po 15-20 proc. per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius