Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES patvirtino Didžiosios Britanijos atominės jėgainės projektą

Europos Sąjunga (ES) antradienį patvirtino ambicingą Didžiosios Britanijos planą pastatyti apie 71 mlrd. litų kainuosiančią atominę jėgainę su Prancūzijos ir Kinijos pagalba, o šis projektas žymi didelę branduolinės energetikos pergalę, praėjus trejiems metams po Fukušimos katastrofos.
Protesto akcija prieš atominę energetiką
Protesto akcija prieš atominę energetiką / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Hinkli Pointo jėgainės projektas, kurį įgyvendins Prancūzijos energetikos milžinė EDF, sulaukė įnirtingo aktyvistų ir kelių ES šalių pasipriešinimo, tačiau per 28 Bendrijos komisarų balsavimą šiai sutarčiai buvo pritarta nedidele persvara.

Ypač susirūpinusi Airija, nes Hinkli Pointas yra netoli jos krantų.

Planas pastatyti atominę elektrinę pietvakarių Anglijoje yra vienas iš ambicingiausių branduolinių projektų ir yra laikomas svarbia paspirtimi šiam sektoriui, patyrusiam triuškinamą smūgį po 2011 metais žemės drebėjimo ir cunamio sukeltos Fukušimos atominės jėgainės katastrofos Japonijoje.

ES Konkurencijos generalinis direktoratas, vadovavęs tyrimui, gynė savo sprendimą, sakydama, kad Britanija „reikšmingai modifikavo“ savo planą, atsakydama į Briuselio iškeltus nuogąstavimus, jog kai kurie šios sutarties aspektai prilygsta valstybės pagalbai.

„Tuo remdamasi ir atlikusi nuodugnų tyrimą, Komisija dabar gali daryti išvadą, kad ta parama atitinka ES taisykles dėl valstybės pagalbos“, – sakoma ES konkurencijos komisaro Joaquino Almunios pranešime.

Tačiau Austrija pažadėjo šį sprendimą užginčyti teisme, o kelios kitos Bendrijos šalys išsakė susirūpinimą, jog tas projektas paverčia tuščiomis kalbomis ES deklaruojamą politiką skatinti saulės ir vėjo energetiką.

Aplinkosaugininkai Hinkli Pointo projektą laiko nereikalinga branduolinės energetikos plėtra tuo metu, kai pradeda įsitvirtinti vėjo ir saulės jėgainės.

Ypač susirūpinusi Airija, nes Hinkli Pointas yra netoli jos krantų.

Aplinkosaugininkai Hinkli Pointo projektą laiko nereikalinga branduolinės energetikos plėtra tuo metu, kai pradeda įsitvirtinti vėjo ir saulės jėgainės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius