Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija: Rusijai atidėjus „Pietų srauto“ projektą būtina ieškoti alternatyvų

Netikėtas Rusijos pranešimas, kad ji atidės didelį dujotiekio projektą „Pietų srautas“ („South Stream“), rodo būtinybę Europos Sąjungai (ES) rasti naujus energijos šaltinius, antradienį sakė Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Kristalina Georgijeva.
Dujotiekis "Pietų srautas" Serbijoje
Pietų srauto dujotiekis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Rusijos sprendimas sustabdyti „Pietų srauto“ projektą ir tai, kaip jis buvo priimtas, rodo, kodėl energijos šaltinių diversifikavimas yra svarbus Europai“, – žurnalistams sakė K.Georgijeva, kurios gimtoji Bulgarija yra ginčo dėl šio dujotiekio centre.

Atidėjo dešimtmečio projektą

„Komisija nuodugniai išnagrinės šio sprendimo pasekmes ir tai, kaip galėtume paspartinti valstybių narių tarpusavio bendradarbiavimą“, – sakė ji.

Vladimiras Putinas pirmadienį lankydamasis Turkijoje paskelbė, kad atideda „Pietų srauto“ projektą, pagal kurį Europai turėjo būti tiekiamos rusiškos gamtinės dujos ir kuris buvo vienas pagrindinių Kremliaus projektų, vykdytas pusę dešimtmečio.

Dujotiekis turėjo aplenkti krizės ištiktą Ukrainą, eiti per Bulgariją, ES nepriklausančią Serbiją, Italiją, Austriją, o tada – į kitas ES valstybes.

Naudojasi kaip pretekstu

Tačiau Bulgarija birželio mėnesį apsigalvojo dėl šio dujotiekio – ES pasakius, kad Sofija pažeidė Bendrijos konkurencijos taisykles tuo, kaip skyrė kontraktus dėl dujotiekio atkarpos jos teritorijoje.

K.Georgijeva, kuri oficialiai yra ES biudžeto komisarė, sakė, kad Rusija tuo naudojasi kaip pretekstu didėjant ginčui dėl dujų tiekimo ir krizės Ukrainoje.

„Komisija visuomet turėjo aiškią poziciją dėl Pietų srauto: kad dujotiekių tiesimas turėtų atitikti ES taisykles, – sakė K.Georgijeva. – Ši pozicija yra aiški, bet ji yra jau kuris laikas ir negali būti šio Rusijos sprendimo priežastis“.

Europos Komisijos vicepirmininkas, atsakingas už energetikos sąjungos kūrimą, Marošas Šefčovičius atskirai sakė, kad gruodžio 9-osios susitikimas, kurio metu bus siekiama išsiaiškinti Bulgarijos problemą, „įvyks nepaisant Rusijos pranešimo (apie) projekto sustabdymą“.

„Nuolat besikeičiantis energetinis kraštovaizdis ES yra dar viena priežastis ES kurti lanksčią energetinę sąjungą su į priekį žvelgiančia klimato politika“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius