-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Komisija suteikė 180 mln. litų paramą jungčiai „LitPol Link“

Europos Komisija ketvirtadienį patvirtino 51,8 mln. eurų (179,5 mln. litų) paramą elektros tiltui tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“. Pinigai skirti iš Europos regioninės plėtros fondo.
Lietuvos elektros perdavimo tinklas
Lietuvos elektros perdavimo tinklas / Litgrid nuotr.

Pasak EK, projektas skirtas išplėsti elektros tinklo dalį Lenkijos šiaurės rytinėse provincijose, jis padės užbaigti ES vieningos energijos rinkos kūrimą, integravus Estijos, Latvijos ir Lietuvos rinkas. Projektas taip pat padės sumažinti trijų Baltijos valstybių priklausomybę nuo Rusijos, pažymi EK.

„Mes suprantame energetinio saugumo ir energijos tiekimo svarbą, ypač Lenkijoje ir Baltijos valstybėse. Tokiais projektais sprendžiama energijos priklausomumo problema, ir tai yra yra gyvybiškai svarbu vieningos Europoje energijos rinkos sukūrimui“, – pranešime sakė ES regioninės politikos komisaras Johannesas Hahnas.

Pasak EK, investicija sieks iš viso 91 mln. eurų, iš jų 51,8 mln. eurų padengs ES. Šis EK sprendimas yra jau trečias dėl finansinės paramos elektros tiltui, kurio pirmasis etapas vykdomas pagal 2007-2013 metų ES finansinę perspektyvą – joje numatyta projektą baigti 2015-ųjų pabaigoje.

Netrukus prasidėsiančioms „LitPol Link“ statyboms iš ES fondų tikimasi gauti maždaug 200 mln. litų iš naujos ES finansinės perspektyvos.

Bendros Lietuvos ir Lenkijos įmonės „LitPol Link“ vadovas Artūras Vilimas yra sakęs, kad netrukus prasidėsiančioms „LitPol Link“ statyboms iš ES fondų tikimasi gauti maždaug 200 mln. litų iš naujos ES finansinės perspektyvos. Anot jo, paramą tikimasi gauti visai lietuviškai investicijai – oro linijai, jungtinės srovės intarpui ir 400 kV linijai, išskyrus 330 kV pastotę, nes ji jau yra gavusi struktūrinių fondų lėšų.

Europos Komisija pernai spalį patvirtino maždaug 250 svarbiausių energetikos infrastruktūros projektų sąrašą, tarp kurių yra ir „LitPol Link“.

Planuojama, kad pirmoji 500 MW (megavatų) galios jungtis bus pastatyta iki 2015 metų pabaigos.

Preliminarios 1,281 mlrd. litų vertės jungtis yra vienas strateginių Lietuvos energetikos projektų, ji pirmą kartą sujungs trijų Baltijos valstybių ir Vakarų Europos elektros perdavimo infrastruktūras ir sudarys sąlygas elektros rinkų integracijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius