Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11 /18:07

Europos Parlamentas priėmė pirmąją rezoliuciją dėl Astravo AE: pripažino grėsmes Lietuvai ir Europai, reikalaus jas šalinti

Ketvirtadienį Briuselyje Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją „Dėl Astravo (Baltarusija) atominės elektrinės saugos“, kuria pirmą kartą europiniu lygmeniu įvardintos Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvai ir Europai, iškeltos sąlygos dėl jėgainės saugumo užtikrinimo ir elektros importo iš esamos nesaugios atominės elektrinės draudimo ES valstybėse. Rezoliucijos priėmimą Europos Parlamente inicijavo peticiją jam pateikęs pilietinę visuomenę jungiantis Sąjūdis prieš Astravo AE, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Už rezoliuciją balsavo 642 europarlamentarai, prieš – 29, susilaikė 21 europarlamentarai. Visą vasario 11 d. Europos Parlamente priimtą rezoliuciją rasite čia.

„Sąjūdžio prieš Astravo AE inicijuota peticija, kurios pagrindu ir atsirado Europos Parlamento rezoliucija, yra ypač reikšmingas visos pilietinės visuomenės ir prieš metus Vilniuje įsteigto Sąjūdžio pasiekimas, reikalaujant užtikrinti Lietuvos bei visos Europos gyventojų saugumą.

Svarbu tai, kad rezoliucijoje įvardinta, jog Astravo AE yra geopolitinis Baltarusijos ir Rusijos projektas, o pati jėgainė kelia grėsmę ES ir valstybėms narėms, vertinant saugumo, sveikatos ir aplinkosaugos klausimus. Galima sakyti, Briuselyje įvyko istorinis balsavimas, kuriuo Astravo AE keliamos grėsmės Lietuvai bei Europai buvo pirmą kartą taip aiškiai ir tiksliai įvardintos“, – sako europarlamentaras, Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas Petras Auštrevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Auštrevičius

Vienas inicijuotos peticijos Europos Parlamentui autorių, Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys Arvydas Sekmokas teigia, kad nesaugios atominės elektrinės klausimas pasiekė Briuselį dėka pilietinės visuomenės, kurią įkūnijo Sąjūdis prieš Astravo AE.

„Kartais pilietinė visuomenė gali daugiau nei valdžios institucijos. Tačiau nusiraminti dar anksti. Sieksime, kad nesaugi atominė elektrinė Astrave būtų uždaryta arba perkelta į kitą, saugią vietą“, – pabrėžia A.Sekmokas.

„Džiugu, kad Europos Parlamentas su mumis. Ši ES institucija visada sunkiausiais klausimais būdavo arčiausiai mūsų – kažkada Europos Parlamentas buvo pirmasis, parėmęs ir Lietuvos stojimo į ES derybas, dabar – pirmasis, išreiškęs aiškią paramą Astravo elektros stabdymui. Tačiau dabar mums teks sujungti jėgas, kad įtikintume ir Europos Komisiją, ir ES Tarybą pasekti sąžiningų Europos politikų pavyzdžiu bei paremti baltarusių laisvę ne tik gražiais žodžiais, bet ir konkrečiais darbais“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys, parlamentaras ambasadorius Žygimantas Pavilionis.

Džiugu, kad Europos Parlamentas su mumis.

„Ši EP priimta rezoliucija, kuria Baltarusija raginama nepradėti Astravo AE komercinės veiklos iki bus įgyvendintos visos ES atliktų streso testų rekomendacijos, simbolizuoja Europos solidarumą su Lietuvos pilietine visuomene ir jos pastangomis kovojant prieš Astravo monstrą.

Net jeigu šis EP sprendimas nesutrukdytų Baltarusijai kovo mėnesį pradėti numatomą elektrinės komercinį eksploatavimą, viliuosi, kad rezoliucija bet kuriuo atveju paskatins Europos Komisiją imtis efektyvių priemonių stabdant nešvarios elektros importą į ES ir gal net sužadins kaimyninės Latvijos pilietinę visuomenę prisidėti prie Lietuvos, o dabar jau ir visos ES pastangų visokeriopai priešintis šiam pavojingam geopolitiniam projektui“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys profesorius Herkus Gabartas.

„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė
„Scanpix“ nuotr./Astravo atominė elektrinė

Lietuvos atstovai EP ragino atsikratyti Astravo „monstru“

Europarlamentaras Andrius Kubilius sakė, kad Astravo AE yra grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui.

„Astravo atominė elektrinė yra aiški grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui. Nesame didelė šalis, o nelaimės atveju neturėsime kur bėgti, pasislėpti (...) Mes tiesiog prašome jūsų solidarumo. Atsikratykime šiuo monstru“, – prieš balsavimą kolegas ragino A.Kubilius.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Andrius Kubilius

EP narys Bronis Ropė Europos Komisiją ragino pasinaudoti bent jau likusia galimybe kovoje su Astravo projektu. Pasak jo, nors jau „kelias dešimtis kartų įvairiais formatais“ buvo raginta stabdyti jėgainės statybas, tie prašymai atgarsio nesulaukė.

„Ar kada nors Europos Komisija yra raginusi stabdyti Astravo projektą? Man atrodo, kad niekada. Nepaisant Lietuvos reikalavimo, nepaisant europarlamentarų reikalavimų, nepaisant to, kad Astravo statybos pažeidė tarptautines konvencijas, kad Baltarusija nevykdė streso testų rezultatų, nepaisant visų žinomų ir nežinomų incidentų statybos metu. Tai apgailėtina“, – aiškino B.Ropė.

Ar kada nors Europos Komisija yra raginusi stabdyti Astravo projektą? Man atrodo, kad niekada.

„Juk per šitiek metų Komisija turėjo įvairių svertų rimtoms deryboms", – argumentavo jis.

Pasak politiko, kol dar nepradėtas komercinė AE veikla, EK privalo suskubti.

„Komisija vis dar turi paskutinį šansą atlikti savo pareigą ir pareikalauti sustabdyti elektrinės veikimą bent jau tol, kol nebus įgyvendintos visos Europos Sąjungos streso testų rekomendacijos. Neužtenka, kad tik dalis jų įgyvendinta. Viena saugumo spraga gali sukurti naują Černobylį“, – sakė Lietuvos europarlamentaras.

Tačiau EP plenarinėje sesijos buvo girdėti ir raginimų neskubėti. Prancūzijos atstovas EP Thierry'is Marianis pripažino, kad saugumo standartų reikia laikytis, bet ši rezoliucija gali sutrukdyti šalių apsisprendimui plėtoti branduolinę energetiką.

Manau, kad ši rezoliucija yra siūloma per anksti, ji prieštarauja kai kurių valstybių politikai.

„Manau, kad ši rezoliucija yra siūloma per anksti, ji prieštarauja kai kurių valstybių politikai, ja norima suabejoti atskirų valstybių narių galimybe pasirinkti branduolinę energetiką. (...) Taip, ši jėgainė turi atitikti visus saugumo kriterijus, taigi palaukime, ką pasakys dabar jėgainėje besilankantys ekspertai“, – sakė T.Marianis.

Europos Komisija žada, kad atidžiai stebės projekto įgyvendinimą. Už energetiką atsakinga eurokomisarė Kadri Simson pažymėjo, kad Europos reguliavimo institucijų branduolinės saugos srityje grupės (ENSREG) vertinimo proceso (peer review) preliminari ataskaita ENSREG posėdžiui bus pateikta kovo pradžioje.

„Pabrėšiu viena: ši preliminari ataskaita bus labai svarbi, bet jokiu būdu nereikš mūsų įsitraukimo ir pasiryžimo užtikrinti jėgainės saugumą pabaigos. ENSREG ir Komisija atidžiai stebės likusių rekomendacijų įgyvendinimą ir kai tik leis pandemijos sąlygos, visa tarpusavio vertinimo komanda (peer review team) komanda apsilankys Baltarusijoje įvertinti likusių rekomendacijų ir paskelbs galutinę ataskaitą“, – EP posėdyje kalbėjo K.Simson.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius