Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas atnaujino finansavimą Ignalinos AE projektui

Ketvirtadienį Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB) raštu informavo, kad atsižvelgiant į pasiektą pažangą įgyvendinant projektą B1 (Laikinoji panaudoto branduolinio kuro saugykla) ir sprendžiant projekto B1 klausimus, tiesiogiai susijusius su saugos klausimais, yra atnaujinamas finansavimas šiam projektui.
Visos radioaktyviosios atliekos saugomos čia pat – IAE teritorijoje
Visos radioaktyviosios atliekos saugomos čia pat – IAE teritorijoje / V.Voskoboinikovo nuotr.

Atkreiptinas dėmesys, kad 2013 m. kovo mėn. paskyrus naują Ignalinos AE vadovą buvo atnaujintas dialogas tarp įmonės ir rangovo, išspręsti probleminiai klausimai dėl panaudoto branduolinio kuro konteinerių. Atnaujinus derybas buvo pasiekta, kad rangovas pateikė IAE reikalaujamus nustatytų pagamintų konteinerių neatitikimų pagrindimus, kurių pagrįstumas buvo patvirtintas ir nepriklausomų ekspertų išvadomis. Rangovas š. m. spalio mėnesio pabaigoje turi pateikti pilnus dokumentų komplektus, kuriuos IAE pateiks valstybiniam reguliatoriui Valstybinei atominės energetikos saugos inspekcijai.

Š.m. birželio 14 d. vykusioje Donorų Asamblėjoje Europos Komisijos ir ERPB atstovai pripažino, kad pasiekta pažanga sprendžiant projekto B1 klausimus, tiesiogiai susijusius su saugos klausimais, o likę keletas šio projekto techninių klausimų yra sprendžiami (kranų atnaujinimas, amortizatoriai (angl. shock absorbers)).

Kitas Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimui reikšmingas projektas B2/3/4 (Kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas) įgyvendinamas be techninių nesklandumų, pažanga siekiant sumažinti šiuo metu esamą 50 mėnesių vėlavimą matoma, nors ir nėra visiškai tenkinanti.

„Atnaujintas finansavimas reiškia, kad yra pripažinta pažanga sprendžiant probleminius klausimus. Deja, projektai B1 ir B2/3/4 vėluoja, o darbai atliekami labai vangiai. Tikimės, kad Ignalinos atominės elektrinės vadovybei pavyks pasiekti, kad rangovas paspartintų vėluojančių projektų baigimą, o rangovas savo ruožtu užtikrins, kad projektai būtų vykdomi optimaliu tempu“ – pažymėjo Ignalinos AE valdybos pirmininkė Daiva Rimašauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius