Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gazprom“ prognozuoja: dujų paklausa Europoje ilgainiui didės

Gamtinių dujų paklausa Europoje ilgalaikėje perspektyvoje didės, o mažėjant vidaus gavybai augs jų importas, teigiama Rusijos dujų koncerno „Gazprom“ ataskaitoje apie pasaulio dujų rinkos perspektyvas.
„Gazprom“ dujotiekis
„Gazprom“ dujotiekis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gamtinių dujų vartojimas gali didėti joms susigrąžinant pozicijas elektros energijos gamybos sektoriuje ir plačiau naudojant dujas kaip automobilių ir jūrų transporto kurą, rašoma „Gazprom“ pranešime.

Rusijos dujų koncerno vertinimu, Europoje augs ir dujotiekiais gabenamų dujų, ir suskystintų gamtinių dujų (SGD) importas.

Ataskaitoje taip pat atkreipiamas dėmesys į naujų užsienio SGD projektų kapitalo ir veiklos išlaidų didėjimą. Anot „Gazprom“, padėtį dar labiau apsunkina vyriausybių iniciatyvos dėl SGD eksporto ribojimo tam tikrose šalyse, dėl kurio pasaulio rinkoje galėtų atsirasti SGD trūkumas.

Esant tokioms aplinkybėms, „Gazprom“ yra pasirengęs didinti dujų eksportą Europai, be kita ko, dujotiekių sistemomis „Nord Stream“ ir „South Stream“, taip pat per Baltijos SGD gamyklą. Įgyvendinęs SGD projektą Tolimuosiuose Rytuose, „Gazprom“ galės pasiūlyti papildomus kiekius Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono rinkoje, kurioje gamtinių dujų kainos yra aukštesnės.

Kaip skelbta, 2019 metais „Gazprom“ planuoja pradėti eksploatuoti pirmąją Baltijos SGD gamyklos liniją, o bendras šios gamyklos pajėgumas sieks 10 mln. tonų SGD per metus, o tikslinės šio projekto rinkos yra Ispanija, Portugalija, Jungtinė Karalystė, Lotynų Amerika, ir Indija. SGD taip pat bus parduodamos užsakovams, gabenantiems suskystintas dujas nedideliais kiekiais.

Vladivostoko SGD gamykla užbaigus pirmąjį jos statybos etapą turėtų pradėti veikti 2018 metais ir jos pradinis pajėgumas turėtų siekti 5 mln. tonų per metus. Vėliau galėtų būti įgyvendinti du plėtros etapai, po kurių pajėgumas bendrai padidėtų iki 15 mln. tonų. Šios gamyklos SGD būtų tiekiamos Japonijai, Pietų Korėjai, Kinijai, Taivanui, Singapūrui ir Indijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius