-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gera žinia: kitąmet elektros kainos tikriausiai bus mažesnės

2015 m. „Lietuvos energijos gamybos“ valdomai elektrinei Elektrėnuose skiriama VIAP lėšų suma, preliminariais bendrovės skaičiavimais, turėtų siekti apie 210 mln. litų. Tai – daugmaž penktadaliu mažiau nei šiemet (268,2 mln. litų). „Lietuvos energiojos gamyba“ prognozuoja, kad dėl to 2015 metais gali sumažėti elektros kaina.
Elektrėnai
Elektrėnai / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Vis efektyvesnė elektrinės veikla lemia, kad pastaraisiais metais VIAP lėšų poreikis Elektrėnams smarkiai mažėja. 2013 m. Elektrėnų kompleksui skirto VIAP biudžetas sudarė 485,5 mln. litų (įskaitant 60 mln. litų subsidiją naujojo kombinuoto ciklo bloko (KCB) statybai).

100 mln. litų VIAP biudžete apytiksliai atitinka 1 ct/kWh galutiniame elektros energijos tarife, tad Elektrėnams skiriamų VIAP lėšų poreikio sumažėjimas reiškia apie 0,5 ct/kWh siekiantį elektros energijos tarifo sumažėjimą 2015 m. lyginant su 2014 m. ir apie 2 ct/kWh elektros energijos tarifo sumažėjimą lyginant su 2013 m.

Elektrėnams skiriamų VIAP lėšų poreikio sumažėjimas reiškia apie 0,5 ct/kWh siekiantį elektros energijos tarifo sumažėjimą lyginant su 2014 m. ir apie 2 ct/kWh elektros energijos tarifo sumažėjimą lyginant su 2013 m.

Bendrovė planuoja, kad, Vyriausybei nusprendus Elektrėnų kompleksui skirti 0,2 TWh didesnę remtinos elektros energijos gamybos kvotą (iš viso 1,1 TWh), ateinančiais metais bus galima daugiau naudoti efektyviausią ir galingiausią generacijos šaltinį – KCB, o tai padės dar labiau sumažinti reikalingų subsidijų sumą.

Pasak „Lietuvos energijos gamybos“ generalinio direktoriaus Juozo Bartlingo, didžioji dalis elektros energijos 2015 m. bus gaminama ne senaisiais rezervinės elektrinės 300 MW galios blokais, bet naujuoju beveik trečdaliu efektyvesniu 455 MW galios KCB. Dėl šios priežasties Elektrėnuose pagaminamos remtinos elektros energijos kiekis didės, tačiau jos savikaina bus gerokai mažesnė. Tai sumažins ir bendrą procese patiriamų kintamų sąnaudų padengimui reikalingą VIAP lėšų sumą.

„Didesnės apimties elektros energijos gamyba Elektrėnuose ne tik turės teigiamą ekonominį efektą VIAP biudžetui, o kartu – ir vartotojų mokamam elektros energijos tarifui, bet tuo pačiu padės suderinti ir „Litgrid“, LESTO bei „Litgas“ interesus“, – sako J.Bartlingas.

Vis efektyvesnė elektrinės veikla lemia, kad pastaraisiais metais VIAP lėšų poreikis Elektrėnams smarkiai mažėja.

„Litgrid“ turės galimybę užtikrinti patikimą elektros sistemos veikimą, nes balandžio–spalio mėn. elektros energija nepertraukiamai bus gaminama šalies viduje, Elektrėnų komplekse.

LESTO turės galimybę užsitikrinti stabilesnes elektros energijos įsigijimo kainas reguliuojamiems vartotojams gegužės–spalio mėnesiais, nes remtina elektros energija bus gaminama ir šiems vartotojams už Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą kainą parduodama tuomet, kai jos kaina rinkoje būna aukščiausia. „Litgas“ tuo pačiu užsitikrins, kad tolygiu nepertraukiamu režimu išdujintos suskystintos gamtinės dujos būtų suvartotos ne tik žiemos, bet ir vasaros metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius